" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ζαχαρένιο φέτος το δέντρο


«Κομμένα και ραμμένα» στα... μέτρα των παιδιών είναι τα φετινά Χριστούγεννα, με κάθε λογής παιχνίδια και ζαχαρωτά να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι κλασικές μπάλες μένουν κρυμμένες στα κουτιά και παραχωρούν τη θέση τους σε λούτρινα αρκουδάκια, ξύλινα αλογάκια, στρουμπουλούς χιονάνθρωπους, πλεκτά μωρουδιακά καλτσάκια, καρδούλες, στολές Αϊ-Βασίλη, χνουδωτά ζωάκια, σπιτάκια, καραμελίτσες, γλειφιτζούρια και άλλα στολίδια εμπνευσμένα από τον κόσμο των παραμυθιών.

Περίοπτη θέση στο δέντρο καταλαμβάνουν ένα - δύο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, προσδίδοντάς του προσωπικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα δίνοντας τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων από τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό. Και στην κορυφή μπαίνει το σκουφί του Αϊ-Βασίλη, αφήνοντας σε... «απραξία» τα παραδοσιακά αστέρια και αγγελάκια.

Για πιο γκλάμορους και... «ενήλικο» ύφος στο δέντρο, η χριστουγεννιάτικη μόδα 2009 επιτάσσει να κρεμάσετε διάφανα μακριά κρυστάλλινα στολίδια, που μοιάζουν με παγοκρυστάλλους και παραπέμπουν σε χειμωνιάτικες εικόνες του βουνού, μαζί με λίγες διάφανες γυάλινες μπάλες στην ίδια απόχρωση. Το διάφανο αλλά και το βαθύ κόκκινο κυριαρχούν. Τα κατάλληλα λαμπάκια ολοκληρώνουν το σύνολο. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, πολύ διαφορετικό και εντείνει το εορταστικό κλίμα. Η συγκεκριμένη πρόταση στολισμού «δένει» πολύ ωραία πάνω σε χριστουγεννιάτικα δέντρα τύπου «φοίνικα» και «κώνου», αλλά και σε αυτοσχέδιες συνθέσεις οροφής με γιρλάντες από γκι, όπως φαίνεται στις βιτρίνες των καταστημάτων «Crestmark» σε Αιγάλεω και Χαλάνδρι.

Ο «φοίνικας» με τον ψηλό ξύλινο κορμό και το «ακατάστατο» φύλλωμα στο πάνω μέρος διατηρεί τη διαφορετικότητά του και φέτος, παρόλο που πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά πριν από μερικά χρόνια. Οπως μας πληροφορεί η ιδιοκτήτρια των καταστημάτων «Crestmark», κ. Χρυσαυγή Θεολόγη, μία πιο εξελιγμένη «έκδοση» του «φοίνικα» αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών και να «κλέψει» τη... χριστουγεννιάτικη παράσταση. «Ο καινούργιος φοίνικας είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός και διαφορετικός από τα συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, καθώς διαθέτει τρεις κορμούς και τρία διαφορετικά φυλλώματα. Είναι σίγουρο πως όποιος τον προτιμήσει θα ξεχωρίσει», λέει η κ. Θεολόγη.

Ενα άλλο δέντρο, της ίδιας περίπου αισθητικής με τον «φοίνικα», είναι και ο «κώνος», που διαθέτει και αυτός μακρύ ξύλινο κορμό, με τη διαφορά πως τα φύλλα του φτιάχνουν ένα διαφορετικό και λιγότερο ογκώδες σχήμα, που μοιάζει με κώνο.

Για άλλη μία χριστουγεννιάτικη σεζόν στο επίκεντρο παραμένουν τα «σλιμ» δέντρα (που είναι ιδιαίτερα λεπτά και βγαίνουν σε κόκκινο, χρυσό, μαύρο χρώμα και χιονισμένα), τα «γωνιακά» ή «μισά» δέντρα με κλαριά μόνο στο μπροστινό μέρος, που «γεμίζουν» γωνίες και τα «επιτοίχια» δίχως βάση, που εφαρμόζουν στον τοίχο σαν κάδρο. Αυτά τα δέντρα καταλαμβάνουν περιορισμένο χώρο και γι αυτό είναι ιδανικά για μικρά διαμερίσματα και βιτρίνες καταστημάτων.

Χιονισμένα δέντρα
Στον ανταγωνισμό ρίχνονται και τα «χιονισμένα» χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά και τα «πράσινα» από PVC, που ξεγελούν και μπορεί κάποιος να τα περάσει για φυσικά έλατα.

Το καλό δέντρο είναι αρκετό από μόνο του και δεν χρειάζεται «βαρύ» στολισμό. «Με φωτάκια, λίγα αλλά εντυπωσιακά, διακοσμητικά στοιχεία και φαντασία σε μεγάλη δόση μπορείτε να στήσετε ένα ξεχωριστό δέντρο για το οποίο όλοι θα έχουν να κάνουν ένα θετικό σχόλιο», μας λέει η υπάλληλος στο «Crestmark» Ελένη Ζαμανίκα.

Οι ιδέες που μας δίνουν τα καταστήματα «Crestmark» είναι ανεξάντλητες. Μοβ και φούξια δέντρα έρχονται να προστεθούν στη χριστουγεννιάτικη παλέτα και με λίγα κρυσταλλάκια και λαμπάκια δίνουν ιδιαίτερη λάμψη στις γιορτές. Μπόα (γιρλάντες από πούπουλα) δίχρωμα, με ασημένιες ίνες ή σε έντονα χρώματα, όπως φιστικί και φούξια, εντείνουν το χρώμα των Χριστουγέννων. Ενώ παγονόφτερα, φτερά στρουθοκαμήλου, λουλούδια και γκραζ (στολίδι που μοιάζει με φτέρη) τοποθετούνται εναλλακτικά στο δέντρο, προσθέτοντας έναν τόνο μεγαλοπρέπειας. Ακόμη, οι κλασικές κορδέλες μπορούν να αντικατασταθούν από λωρίδες οργαντίνας, τοποθετημένες λοξά πάνω στο δέντρο, έτσι ώστε να δημιουργούν οπτικό τρικ και να καλύπτουν τα κενά.

Οσο «καινοτόμες» και «ακραίες» κι αν φαντάζουν κάποιες από αυτές τις ιδέες, δεν αποτελούν προτάσεις μόνο για επαγγελματικό στολισμό, αλλά βρίσκουν εφαρμογή και σε σπίτια. «Αρκετά νέα κυρίως ζευγάρια, που θέλουν να ξεφύγουν από το παραδοσιακό δέντρο που στόλιζε τόσα χρόνια η μαμά τους, ακούνε τις προτάσεις μας και επιλέγουν κάτι διαφορετικό. Αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, που έχουν βαρεθεί τα κλασικά, τολμούν. Ετσι, για παράδειγμα, δεν είναι διστακτικοί πλέον απέναντι στο μαύρο χρώμα, που το συνδυάζουν με κόκκινο και ασημί», τονίζει η κ. Ζαμανίκα. Γι αυτό όλο και συχνότερα συναντάμε σε σπίτια μοντέρνα δέντρα, όπως άσπρα δέντρα με μαύρες μπάλες ή κόκκινα δέντρα με ροζ και άσπρα στολίδια.

ΡΟΥΛΑ ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟ: ΔΗΜ. ΨΑΡΡΟΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου