Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Νανοσωματίδια σε καλλυντικά και συμπληρώματα ίσως προκαλούν γενετικές βλάβες
Μικροσκοπικά σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντηλιακά, αλλά και σε εκατοντάδες άλλα είδη φαρμακείου, προκαλούν γενετικές βλάβες που σταδιακά μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, τουλάχιστον στα ποντίκια.
Τα νανοσωματίδια αυτά δεν μπορούν να περάσουν μέσα από το δέρμα, απορροφώνται όμως από τους πνεύμονες και από το πεπτικό σύστημα και, λόγω του μικρού τους μεγέθους, εξαπλώνονται σε όλο τον οργανισμό, διαπερνώντας ακόμα και τα ίδια τα κύτταρα. Το σώμα δεν έχει τρόπο να τα απομακρύνει, οπότε τα σωματίδια συσσωρεύονται σε διάφορα όργανα.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νανοσωματίδια TiO2 δεν είναι τοξικά, αφού δεν εμπλέκονται σε χημικές αντιδράσεις. Ωστόσο η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research, υποδεικνύει ότι η επιφάνεια των νανοσωματιδίων αλληλεπιδρά με το χημικό τους περιβάλλον και προκαλεί στα κύτταρα οξειδωτικές βλάβες.
Ο Δρ Ρόμπερτ Σιστλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, εξέθεσε ποντίκια στων οποίων τις ποτίστρες υπήρχαν νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου. Το ανθρώπινο αντίστοιχο της έκθεσης θα ήταν 1,6 χρόνια εργασίας σε περιβάλλον βιομηχανικής παραγωγής των επίμαχων σωματιδίων.
Πέντε μέρες μετά την έναρξη της μελέτης, τα πειραματόζωα είχαν αρχίσει να εμφανίσουν θραύσεις μονής και διπλής έλικας του DNA, χρωμοσωμικές ανωμαλίες και φλεγμονή, βλάβες που είναι γνωστό ότι μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Σήμερα, η παραγωγή νανοσωματίδίων TiO2 φτάνει τα δύο εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Τα σωματίδια χρησιμοποιούνται σε πολλά αντηλιακά προϊόντα, σε χρώματα, σε χρωστικές τροφίμων, βιταμινούχα σκευάσματα, οδοντόκρεμες και άλλα είδη.
Σύμφωνα με τον Δρ Σιστλ τα νανοσωματίδια των αντηλιακών λοσιόν δεν μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα, ωστόσο τα νανοσωματίδια των τροφίμων και των διατροφικών συμπληρωμάτων απορροφώνται από το πεπτικό σύστημα.
«Είναι πιθανό ένα ορισμένο ποσοστό των αυθόρμητων καρκίνων να οφείλεται σε αυτή την έκθεση» εκτιμά ο ερευνητής και ζητά περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου