Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
Netbooks στα θρανία
Η επιλογή της Πολιτείας να χορηγήσει δωρεάν φορητούς προσωπικούς υπολογιστές στα παιδιά της πρώτης τάξης του γυμνασίου ήταν εξαιρετικά σημαντική. Μία ενέργεια που θα μπορούσε βέβαια να είχε γίνει μερικά χρόνια πιο νωρίς. Ποιες είναι όμως οι προδιαγραφές των υπολογιστών αυτών και τι πραγματικά μπορεί να κάνει ένας μαθητής με ένα netbook; Πώς βελτιώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία με τη χρήση αυτών των υπολογιστών;
Οι μαθητές της πρώτης τάξης του γυμνασίου έλαβαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς ένα κουπόνι με το οποίο είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα netbook κόστους 450 ευρώ. Πολλά έχουν γραφτεί για την όλη ιστορία αλλά η ουσία είναι πως έγινε ένα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.
Αρκεί όμως αυτό; Προφανώς όχι. Χρειάζεται το κατάλληλο πρόγραμμα, και επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας αλλά και πολλά πολλά ακόμη. Στην παρούσα φάση θα εξετάσουμε το μέσον, δηλαδή, τα ίδια τα netbooks.
Καλύπτουν τις βασικές ανάγκες; Αρκούν από μόνα τους να φέρουν την άνοιξη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα; Ποια είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσουν οι μαθητές ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους με αυτά;
Τι είναι το netbook
Αρχικά ας δούμε τι είναι ένα netbook. Σε τι διαφέρει από ένα κανονικό φορητό υπολογιστή; Η βασική διαφορά εστιάζεται στο μέγεθος και το βάρος. Ένα netbook είναι μικρότερο από ένα κλασικό notebook μιας και η οθόνη του δεν ξεπερνάει τις 11,5 ίντσες. Επίσης, το βάρος του είναι μόλις μετά βίας μεγαλύτερο του ενός κιλού σε αντίθεση με τους κλασικούς φορητούς που ξεπερνούν τα δύο και αρκετές φορές και τα τρία κιλά.
Τι θυσίες έχουν γίνει όμως ώστε να μειωθεί τόσο ο όγκος ενός netbook;
Όπως προείπαμε η οθόνη είναι συνήθως 10 ή 11 ίντσες. Αυτό σημαίνει πως η πολύωρη εργασία με αυτές τις οθόνες δεν είναι και ότι καλύτερο μιας και τα μάτια κουράζονται εύκολα. Στην περίπτωση αυτή συνιστούμε τη χρήση μίας εξωτερικής οθόνης τουλάχιστον 17 ιντσών γιατί όχι και 19 με τιμές που ξεκινούν από τα 100 ευρώ - όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται στο σπίτι. Η σύνδεση της εξωτερικής οθόνης γίνεται στην κατάλληλη υποδοχή VGA που διαθέτουν όλα τα netbooks. Κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο αν και τα μικρά πλήκτρα των netbooks βολεύουν κατά κόρο τα παιδιά.
Το πληκτρολόγιο συνδέεται σε μία από τις θύρες USB συνήθως ένα netbook διαθέτει τρεις τέτοιες. Η εξωτερική οθόνη και το πληκτρολόγιο θα σας βοηθήσουν στην εργονομική χρήση των netbooks που δεν φημίζονται σε αυτό τον τομέα& Ο επεξεργαστής που φοράει η πλειοψηφία των netbooks είναι της Intel και χρονίζεται κυρίως στα 1,6GHz ενώ διαθέτει και 512KB L2 cache.
Ο ...συνήθης ύποπτος Atom N270 εξυπηρετείται από 1 GB μνήμης RAM. Για τα γραφικά φροντίζει ένα κύκλωμα επίσης της Intel το οποίο κάνει χρήση της μνήμης του συστήματος. Αυτό σημαίνει πως τα γραφικά των netbooks δεν είναι ότι καλύτερο για απαιτητικές εφαρμογές και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τα σύγχρονα παιχνίδια. O σκληρός δίσκος φτάνει τα 160GB υπάρχουν και ελάχιστα μοντέλα με δίσκο των 250GB - μέγεθος που κρίνεται αρκετό για τη χρήση στην οποία προορίζεται.
Οι οθόνες των περισσότερων μοντέλων είναι γυαλιστερές κι έτσι θα δυσκολευτείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε πολύ φωτεινό περιβάλλον. Η καλύτερη επιλογή είναι μια οθόνη αντιθαμβωτική με κάπως ματ υφή. Η ανάλυση της οθόνης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 1024x576 pixel και φυσικά οι διαστάσεις της ακολουθούν τη μόδα του 16:9 αυτό που λέμε ευρεία οθόνη. Η διαγώνιος της οθόνης ποικίλει από 10 μέχρι και 11,5 ίντσες. Φυσικά όσο μεγαλύτερη τόσο καλύτερα.
Οπτικός δίσκος, το κλασικό DVD/CD-ROM δηλαδή, δεν περιλαμβάνεται όπως επίσης και μονάδα δισκέτας λόγω φυσικά του μικρού μεγέθους.Εξάλλου με τα σημερινά στικάκια USB η δισκέτα μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο και το ίδιο μάλλον τείνει να γίνει και για τα CD/DVD. Αν σώνει και καλά θέλετε DVD/CD-ROM μπορείτε να προμηθευτείτε μία εξωτερική USB συσκευή.
Οι βασικές δυνατότητες
Σε όλα τα netbooks θα βρείτε ενσωματωμένο Ethernet LAN 10/100 και την αντίστοιχη υποδοχή RJ45 καθώς και ασύρματη επικοινωνία WiFi 802.11b/g ενώ για τον ήχο φροντίζει ένα κύκλωμα 3d 16bit συμβατό με SoundBlaster Pro καθώς και δύο υποδοχές εξόδου ακουστικών και εισόδου μικροφώνου.
Πάνω στην οθόνη κάθε netbook υπάρχει μία web camera κι ένα μικρόφωνο. Δυστυχώς, όλα ανεξαιρέτως τα netbooks είναι εφοδιασμένα με δύσχρηστα touch pads οπότε προτείνεται η λύση ενός μικρού ποντικιού ή κάποιας άλλης πιο εύχρηστης συσκευής.
Τέλος, αλλά ίσως και πιο σημαντικό στοιχείο είναι η μπαταρία η οποία συνήθως είναι μία ιόντων λιθίου 6 κελιών και η αυτονομία της ξεπερνά τις 5,5 ώρες με ιδανικές συνθήκες λειτουργίας. Αν η χρήση του υπολογιστή είναι σκληρή υπολογίστε διάρκεια περίπου 3 ωρών. Από πλευράς λογισμικού έχουμε δύο λειτουργικά συστήματα - dual boot, ελληνικά Windows XP Home Edition και εξελληνισμένο Ubuntu Linux.
Παρέχεται επίσης μία σουίτα γραφείου (OpenOffice στην έκδοση 2.4 στα ελληνικά), πρόγραμμα antivirus με updates για 3 χρόνια και μία εφαρμογή γονικού ελέγχου (Parental Control) του Υπουργείου παιδείας. Όπως φαίνεται, στο θέμα της εγγύησης των υπολογιστών λήφθηκε υπόψη η τριετής διάρκεια του Γυμνασίου κι έτσι όλα τα μοντέλα έρχονται με τρία χρόνια εγγύηση.
Οι φιλοδοξίες
Αν η φιλοδοξία του εγχειρήματος έχει να κάνει αρχικά με την εξοικείωση των μαθητών με τις νέες τεχνολογίες και δη με τις δεξιότητές τους στη χρήση υπολογιστών τότε μάλλον έχει επιτευχθεί ένας στόχος. Είναι όμως μόνο η αρχή. Το μέσον πλέον υπάρχει. Μένει η υλοποίηση ενός προγράμματος που θα ανατρέψει την αναχρονιστική διδασκαλία και θα μας πάει ένα βήμα μπροστά.
Προς το παρόν, η ύλη των βιβλίων έχει δοθεί σε ηλεκτρονική μορφή αρχεία pdf και φυσικά το να διαβάζει ένας μαθητής στη μικρή οθόνη ενός netbook δε συνιστά πρωτοτυπία. Πιστεύουμε πως μέσα από μία συντονισμένη προσπάθεια υπουργείου και καθηγητών η διαδικασία της μάθησης θα αλλάξει επίπεδο και θα γίνει ανταγωνιστική των σύγχρονων χωρών.
Ας ελπίσουμε πως το επόμενο στάδιο θα είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του μέσου που μοιράστηκε φέτος στα πρωτάκια του Γυμνασίου.
Δεύτερη άποψη
«Δεν θα μπορούσε κανείς παρά να χαιρετήσει την προσπάθεια που γίνεται για να αποκτήσουν οι μαθητές της Α' Γυμνασίου επαφή με την ηλεκτρονική πραγματικότητα. Σκοπός αυτής της κίνησης δεν είναι φυσικά να αντικατασταθεί ο δάσκαλος αλλά να διαφοροποιηθεί το εποπτικό μέσο που χρησιμοποιεί.
Μοιάζει και είναι αξιέπαινο λοιπόν αυτό που γίνεται. Μοναδική ένσταση που θα μπορούσε να υπάρξει είναι γιατί να γίνει τώρα και όχι εδώ και χρόνια. Αν σκεφτεί κανείς τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό και την φοβία για την πλειονότητα των ηλεκτρονικών συσκευών που χαρακτηρίζει την προηγούμενη γενιά Ελλήνων, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως αργήσαμε κιόλας.
Αν υπολογίσουμε μάλιστα πως στον υπόλοιπο κόσμο έννοιες όπως το internet και ο υπολογιστής είναι τόσο συνηθισμένες εδώ και χρόνια, τότε θα πρέπει να αισθανόμαστε χαρμολύπη που ακόμη μιλάμε για το αν πρέπει ή όχι να μπουν οι φορητοί υπολογιστές στην Α' Γυμνασίου.»
Τάσος Καρατάσιος - Καθηγητής Κοινωνιολογίας
Πηγή: www.pathfinder.gr - Κυριάκος Μακαρονίδης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου