" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Δεκάδες θύματα από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη


Το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ευρώπη έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 82 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ψύχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Ντόνετσκ (ανατολικά, έντεκα θάνατοι) και στην χερσόνησο της Κριμαίας (νότια, πέντε θάνατοι) την ώρα που στην χώρα καταγράφονται σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εναέρια και την οδική κυκλοφορία.

Δεκάδες τρένα να καθηλώθηκαν και κεντρικές οδικές αρτηρίες έκλεισαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στην Πολωνία, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξαιτίας του πολικού ψύχους με θερμοκρασίες που έφθαναν τους μείον 20.

Αλλά 13 άτομα σκοτώθηκαν σε Τροχαία σε Αυστρία, Φινλανδία και Γερμανία.

Μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς και ακυρώσεις σημειώθηκαν σε πτήσεις από το αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων της Ολλανδίας, καθώς μειώθηκαν τα δρομολόγια των συμβατικών αμαξοστοιχιών και ακυρώθηκαν εκείνα της ταχείας.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε και σε αυτοκινητόδρομους, ενώ σε μεγάλες ολλανδικές πόλεις, ανάμεσά τους η Χάγη και η Ουτρέχτη, δεν λειτουργούσαν τα τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί.

Σε ορισμένες περιοχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo Consult, να ανακοινώνει ότι τέτοια ποσότητα χιονιού έχει να πέσει στην Ολλανδία από το 1979.

Το χιόνι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες στη Γερμανία, όπου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο την Κυριακή έκλεισε για 12 ώρες εξαιτίας χιονοθύελλας, επαναλειτουργεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 με 10.000 επιβάτες καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο εξαιτίας του χθεσινού προβλήματος.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης ματαιώθηκαν περίπου 40 πτήσεις το πρωί της Δευτέρας.

Κυκλοφοριακό χάος σημειώθηκε στην κεντρική Ισπανία, κυρίως στις εισόδους προς την Μαδρίτη, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις.

Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους, ενώ η χιονόπτωση οδήγησε στο κλείσιμο δύο διαδρόμων προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας να ακυρωθούν περισσότερες από 170 πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.

Καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε πολλές πτήσεις, ενώ ορισμένα δρομολόγια τρένων δεν πραγματοποιήθηκαν.

Παρότι η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις στη Γαλλία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo France, εξέδωσε προειδοποίηση για τη Δευτέρα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- χιόνι και πάγο- σε 18 διαμερίσματα ή περιοχές, ανάμεσά τους το Παρίσι και τα προάστιά του.

Εκτός από τη διακοπή της λειτουργίας των τρένων Eurostar, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και τα προάστιά του επηρεάστηκαν από την απεργία των χειριστών τους, που συνεχίζεται για 12η ημέρα.

Το χιόνι επηρέασε και τις αεροπορικές μεταφορές καθώς η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν περίπου το 20% των προγραμματισμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Στην Ιταλία, έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος από τον πάγο στο οδόστρωμα, έκαναν οι αρχές του Μιλάνου, ενώ συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου