" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Εντοπίστηκαν εξωγήινοι κόσμοι έξω από τον Γαλαξία μας


Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά εξωγήινοι κόσμοι έξω από τον Γαλαξία μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους.
Οι επιστήμονες βρίσκουν αρκετά συχνά εξωπλανήτες εντός του Γαλαξία μας και από το 1995 έχουν καταγράψει 403. Ο πιο μακρινός από αυτούς βρίσκεται 20.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Η Erin Mentuch, όμως, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στον Καναδά, ανακάλυψε κάτι πολύ πιο μακριά στο βαθύ διάστημα.
Η Mentuch ανέλυσε 88 απομακρυσμένους γαλαξίες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη μελέτη Gemini Deep Deep Survey. Το φως τους εκπέμπονταν όταν το Σύμπαν βρισκόταν στο ένα τρίτο με το μισό της σημερινής του ηλικίας, δηλαδή πριν από περίπου 10 δις χρόνια.
Οι γαλαξίες ήταν τόσο απομακρυσμένοι που δεν μπορούσε να διακρίνει κάποιος μεμονωμένα αστέρια, αλλά βρέθηκε πως το φως που εξέπεμπαν κορυφωνόταν σε δύο συγκεκριμένα μήκη κύματος. Το μικρό μήκος κύματος ήταν ο συνδυασμός φωτός από τα αστέρια ενός γαλαξία, ενώ το μεγάλο μήκος κύματος προερχόταν από τη φωτεινή διαστρική σκόνη.
Εντούτοις, η Mentuch παρατήρησε πως υπήρχε ένα τρίτο θαμπό συστατικό ανάμεσα τις δύο κορυφές. Το μυστήριο φως ήταν πολύ ψυχρό για να προέρχεται από τα αστέρια, αλλά και πολύ ζεστό για να είναι σκόνη. Κατέληξε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως πιθανότατα να προκαλείται από περιαστρικούς δίσκους –στροβιλιζόμενα νέφη σκόνης και αερίων, που σχηματίζουν νέα ηλιακά συστήματα γύρω από νεαρά αστέρια.
«Είναι το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα, πάνω στο οποίο δούλεψα ποτέ,» ισχυρίζεται ο επιβλέπων καθηγητής της Mentuch, Roberto Abraham, που συνεργάστηκε σε αυτή τη μελέτη.
Η ανακάλυψη ίσως να βοηθήσει να κατανοήσουν οι επιστήμονες στο πως ο βαθμός των σχηματισμών πλανητών άλλαξε μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια.

Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου