" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού των μονοπατιών στη Σίκινο


Προσφέρουν λύσεις εκεί που η πολιτεία και οι τοπικές κοινότητες δεν μπορούν να παρέμβουν. Καθαρίζουν από τους θάμνους και τα αγριόχορτα τα καλντερίμια των μικρών νησιών του Αιγαίου που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν συνεργεία και παίρνουν μέρος σε βάρδιες εθελοντικής πυροφύλαξης στην Πάρνηθα.

Για τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο Φυλής ο λόγος, ο οποίος, όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, έτσι κι εφέτος, κάνει πράξη την αγάπη του για το περιβάλλον και την ανάδειξη της παραδοσιακής μας κληρονομιάς.
Από τις 25 του τρέχοντος μηνός έως και τις 5 Αυγούστου οργανώνει πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού μονοπατιών στη Σίκινο, ενώ από την 1η Μαϊου τα μέλη του έχουν αρχίσει τις εθελοντικές νυχτερινές βάρδιες πυροφύλαξης στην Πάρνηθα.
Οι καθαρισμοί, εν όψει του καλοκαιριού, σε μικρά νησιά του Αιγαίου από τον ΕΠΟΣΦ, έχουν αρχίσει εδώ και χρόνια και πριν από τη Σίφνο, τα μέλη του προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην Αμοργό, στη Χάλκη και στη Νίσυρο.
Τα άτομα που πήραν μέρος στο εθελοντικό πρόγραμμα, εκτός από καθαρά καλντερίμια, άφησαν στους κατοίκους των νησιών αυτών την αίσθηση ότι υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την προστασία και τη διατήρηση της παραδοσιακής μας κληρονομιάς.
Φέτος, όπως λένε, φιλοδοξούν να πράξουν το ίδιο και στη Σίκινο, όπου θα βοηθήσουν στην προστασία και στη συντήρηση των παλαιών καλντεριμιών, ώστε τα «ανθρώπων έργα» να στέκουν εκεί σαν μάρτυρες μιας άλλης εποχής.
Ο καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί σε καλντερίμια μήκους 8,5 χιλιομέτρων. Παράλληλα, θα οργανώνονται μικρές απογευματινές πεζοπορίες έως το χείλος των ψηλών βράχων, πολιτιστικά δρώμενα και θα συμμετέχουν σε παραδοσιακά πανηγύρια. Οσον αφορά τις εθελοντικές νυχτερινές βάρδιες πυροφυλάξεως της Πάρνηθας, θα διαρκέσουν έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, την 30ή Οκτωβρίου.
Οι βάρδιες αρχίζουν από τις 7.30 και τις 11 το βράδυ, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Στο πυροφυλάκιο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Φυλή, οι εθελοντές μεταφέρονται με νεοαποκτηθέν τζιπ του Συλλόγου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου