" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Τι πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωση


Ερώτηση 1.

Ένας πολίτης τι μπορεί να απορρίψει στους μπλε κάδους;

Οι πολίτες μπορούν να απορρίψουν στους μπλε κάδους όλων των ειδών τα υλικά συσκευασίας όπως:

-χάρτινες συσκευασίες (π.χ. χαρτοκιβώτια, συσκευασίες τύπου τετραπάκ , χάρτινες συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας και είδη καθαρισμού σπιτιού).

-αλουμινένιες συσκευασίες (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών)

-γυάλινες συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού και ποτών, βαζάκια τροφίμων)

-πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού, ποτών, χυμών, πλαστικές συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας, είδη καθαρισμού σπιτιού και πλαστικές σακούλες).

-ευκοσιδηρές συσκευασίες (π.χ. κονσέρβες τροφίμων)

Επίσης στους μπλε κάδους μπορούν οι πολίτες να απορρίπτουν έντυπο χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια)

Ερώτηση 2.

Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης που θέλει να ανακυκλώσει ηλεκτρονικά είδη (πχ φαξ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ), ξύλο, αυτοκίνητα, λιπαντικά, χώμα;

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού. Οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στο 195 για να κανονιστεί ο χώρος και ο χρόνος που μπορούν να βγάλουν στο δρόμο τα εν λόγω αντικείμενα ώστε να περισυλλεχθούν από τα συνεργεία του δήμου. Μπορούν ακόμα αν θέλουν να μεταφέρουν οι ίδιοι τις συσκευές τους στο χώρο συλλογής που βρίσκεται στην Ιερά Οδό 151. Είναι σημαντικό οι συσκευές να απορρίπτονται με προσοχή ώστε να μην σπάσουν και να εμποδιστεί η διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με τα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων και οδηγεί προς ανακύκλωση τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που περισυλλέγει. Αν κάποιοι δημότες επιθυμούν να ανακυκλώσουν το παλαιό αυτοκίνητο τους μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δήμο Αθηναίων στη τηλεφωνική γραμμή 195. Έπειτα από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία το αυτοκίνητο θα αποσυρθεί και θα οδηγηθεί προς ανακύκλωση.

Ο Δήμος Αθηναίων συλλέγει τα λιπαντικά έλαια μόνο από τον μηχανολογικό εξοπλισμό του και τα οποία οδηγεί προς ανακύκλωση στο εγκεκριμένο σύστημα με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος.

Όσον αφορά άλλα υλικά όπως ξύλα και χώματα ο δήμος δεν έχει αναπτύξει σύστημα ανακύκλωσης των υλικών αυτών.

Πηγή: Βy Dimitris Alexopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου