" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Οι Έλληνες οδηγούν μιλώντας στο κινητό, καπνίζοντας ή έχοντας καταναλώσει αλκοόλ


Ανησυχητικά υψηλά ποσοστά νεαρής ηλικίας Ελλήνων οδηγούν μιλώντας στο κινητό, ή καπνίζοντας ή έχοντας καταναλώσει αλκοόλ σύμφωνα με στοιχεία έρευνας για τη συμπεριφορά των νεαρών Ελλήνων κατά την οδήγηση, που θα παρουσιαστούν στο 15ο συνέδριο της Βαλκανικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής το οποίο διεξάγεται στο Δίον Πιερίας.
Η έρευνα, που διενεργήθηκε στον ελληνικό στρατό σε δείγμα 501 ατόμων (στρατιωτικών και μη) με μέσο όριο ηλικίας τα 25,2 έτη, έδειξε ότι το 75,7% των ερωτηθέντων οδηγεί συχνά μιλώντας στο κινητό, το 51,2% καπνίζει κατά την οδήγηση, το 52,4% ότι έχει οδηγήσει τουλάχιστον μία φορά έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, το 18,7% ότι δεν έχει άδεια οδήγησης, ενώ το 26,3% ότι δεν καλύπτεται από την ασφάλεια του οχήματος.
Εξάλλου το 47,6% από αυτούς δεν χρησιμοποιούν ζώνη ασφαλείας κατά την οδήγηση, ενώ το 68,9% αναπτύσσει ταχύτητα κατά την οδήγηση τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το 424 ΓΣΝΕ, τη Σχολή Οικονομικών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, το Παιδιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας, η οποία διενεργήθηκε από τους ίδιους φορείς σε δείγμα 501 ατόμων, σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά κατά την οδήγηση, έδειξαν ότι οι άνδρες οδηγοί είναι 9,6% πιο επικίνδυνοι από τις γυναίκες.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι οι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου (21,9%) και οι κάτοχοι επαγγελματικού τίτλου σπουδών (24,5%) είναι προσεκτικότεροι οδηγοί σε σύγκριση με εκείνους που είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ η έρευνα έδειξε ότι το 17% των ερωτηθέντων οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ 1-3 φορές το μήνα και το 32,4% περισσότερες από τέσσερις φορές το μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου