" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Oλοήμερη λειτουργία όλων των δημόσιων νοσοκομείων προανήγγειλε η υπουργός Υγείας



Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου.
Η υπουργός ανακοίνωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων έως το τέλος του χρόνου.
Στην απογευματινή βάρδια θα λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, με τη συμμετοχή όλων των ειδικευμένων γιατρών.
Μάλιστα, όπως εξήγγειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το υπουργείο θα συνάψει σχετικές συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Δεν διευκρινίστηκε πάντως αν οι υπηρεσίες αυτές θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς.
Στα σημερινά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων -που θα ενσωματωθούν στο νέο σύστημα λειτουργίας- οι ασθενείς πληρώνουν από 60 έως 90 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του γιατρού στον οποίο απευθύνονται.
Ωστόσο, η υπουργός ανέφερε ότι με τα έσοδα θα καλύπτονται ανάγκες των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται αλλαγές και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Όπως ανάφερε η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, από 1η Ιανουαρίου 2011, οι πανεπιστημιακοί γιατροί θα πρέπει να απασχολούνται σε απογευματινό ιατρείο αποκλειστικά στους χώρους του ΕΣΥ.
Παράλληλα προωθείται και νέο σύστημα εφημεριών, το οποίο θα αρχίσει να συζητείται άμεσα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Σύμφωνα με την υπουργό, το σύστημα θα κινείται στη λογική του σταθερού αριθμού γιατρών ανά εφημερία και της σταθερής αμοιβής κάθε γιατρού.
Η υπουργός εξήγγειλε νέα κίνητρα για την κάλυψη ιατρικών θέσεων σε απομακρυσμένες περιοχές.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται προσαύξηση του ιατρικού μισθού κατά 10% και «ευνοϊκές» μεταθέσεις σε αστικά κέντρα, ύστερα από πέντε χρόνια συνεχούς θητείας στην απομακρυσμένη περιοχή.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καθεστώς του επικουρικού προσωπικού που προσλαμβάνεται σήμερα στα νοσοκομεία.
Για τους επικουρικούς γιατρούς η τοποθέτηση σε νοσοκομείο μεγάλου αστικού κέντρου θα προϋποθέτει προηγούμενη θητεία ενός έτους στην περιφέρεια.
Για το υπόλοιπο προσωπικό ο θεσμός ενισχύεται ενώ θα τοποθετούνται και επικουρικοί φαρμακοποιοί στα νοσοκομειακά φαρμακεία.
Η υπουργός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρώτο τετράμηνο του 2010 υπήρξε μέση μείωση των δαπανών του ΕΣΥ κατά 10%.
Ειδικότερα, οι δαπάνες για υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό και για χημικά αντιδραστήρια περιορίστηκαν από 13%-18%, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 3%.

www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου