" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Έργα του Αντι Γουόρχολ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Διάσημες προσωπογραφίες του Αντι Γουόρχολ υποδέχεται σήμερα, Τρίτη, στους χώρους του το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, σε μία προσπάθεια να αντιπαραβάλλει τα έργα του με τη συλλογή βυζαντινής αγιογραφίας.
Η έκθεση, με τίτλο «Warhol/Ιcon: Η δημιουργία της εικόνας», συγκεντρώνει σημαντικές προσωπογραφίες από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Αντι Γουόρχολ και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2010.
Σύμφωνα με το Βήμα, στόχος της έκθεσης είναι η αντιπαραβολή των έργων του καλλιτέχνη με τη συλλογή βυζαντινής αγιογραφίας του μουσείου.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο διακεκριμένος μελετητής του Αντι Γουόρχολ, Πολ Μούρχαουζ.
Ο ίδιος τονίζει ότι σκοπός της έκθεσης είναι να ανιχνευτεί «η διαχρονική σημασία και αξία της αγιογραφίας, συνδέοντας θρησκευτικού χαρακτήρα ιστορικά προηγούμενα με τις σύγχρονες 'αγιογραφίες' του Γουόρχολ: απεικονίσεις διασήμων που φιλοτεχνήθηκαν σε μια εκκοσμικευμένη εποχή εμμονής με τη διασημότητα».
«Η ιδέα της λατρείας» συνεχίζει ο Μούρχαουζ «κοινή στην ιστορική και τη σύγχρονη αντίληψη της αγιογραφίας, αποτελεί εδώ βασικό συνδετικό ιστό. Το έργο του Γουόρχολ προσυπογράφει, ανατέμνει -και χρησιμοποιεί- τις διαδικασίες εκείνες μέσω των οποίων η ταυτότητα ενός πραγματικού ατόμου επισκιάζεται σταδιακά από την ωραιοποιημένη εικονική αναπαράστασή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».
Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα σταθμοί, όπως τα πορτρέτα της Τζάκι Κένεντι και της Μέριλιν Μονρόε, του Μάο, καθώς και του ίδιου του Γουόρχολ.

Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου