" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Οι αλλεργίες


Η Προληπτική Ιατρική αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο μαχόμενα και πολλά υποσχόμενα πεδία της Ιατρικής Επιστήμης.

Πρόληψη σημαίνει προάσπιση της υγείας με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών κατά την καθημερινότητα και σωστή περιοδική ιατρική εξέταση κατά την οποία καθορίζονται εξατομικευμένα check up και σχεδιάζονται εξατομικευμένα προγράμματα πρόληψης.


Η πρόληψη των αλλεργιών είναι σημαντικό ζητούμενο σήμερα, με δεδομένο ότι το ποσοστό των αλλεργικών εκδηλώσεων αυξάνει με γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 50% των ενηλίκων θα εμφανίσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο αλλεργίας στην ζωή του, ακόμη και εάν δεν είναι αλλεργικός. Αρκετά από τα επεισόδια αυτά εμφανίζονται για πρώτη φορά την Άνοιξη.

Οι αλλεργίες είναι παθολογικές καταστάσεις που εκδηλώνονται ως αποτέλεσμα υπερευαισθησίας του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος, που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Οι συνήθεις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, είναι η γύρη, το τρίχωμα των ζώων, η σκόνη του σπιτιού και τα ακάρεα της σκόνης, οι σπόροι μούχλας, οι μύκητες, τα φάρμακα (π.χ. πενικιλίνη), τα δηλητήρια (π.χ. δηλητήριο μέλισσας σφήγκας), ορισμένα τρόφιμα (π.χ. φιστίκια καρύδια μύδια οστρακοειδή ψάρια κλπ.), το latex, τα προϊόντα αίματος, ορμόνες (π.χ. ινσουλίνη, αγγειοπιεσίνη, παραθορμόνη), ένζυμα (π.χ. θρυψίνη, χυμοθρυψίνη), πολυσακχαρίτες (π.χ. ορισμένα συντηρητικά εμβολίων), βιταμίνες (π.χ. φυλλικό οξύ), ουσίες χρησιμοποιούμενες για διαγνωστικούς σκοπούς (π.χ. ορισμένα σκιαγραφικά), χημικές ουσίες(π.χ. αιθυλενοξείδιο).

Τα πιο συχνά είδη αλλεργικών εκδηλώσεων είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η κνίδωση και το αγγειοίδημα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η αναφυλαξία.

Η αλλεργική ρινίτιδα χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, μπούκωμα, έκκριση από την μύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να επιπλακεί και με μικροβιακές ή ιογενείς επιμολύνσεις.

Το αλλεργικό άσθμα εκδηλώνεται με παροξυσμική δύσπνοια, βήχα και συριγμό, που συνήθως εμφανίζονται κατά κρίσεις. Κατά την έναρξη της κρίσης, ο ασθενής αισθάνεται συχνά συσφιγκτικό άλγος στο στήθος και υπάρχει ξηρός βήχας, ενώ η λήξη του ασθματικού παροξυσμού σηματοδοτείται με βλεννώδη απόχρεμψη και υποχώρηση του βρογχόσπασμου.

Η αλλεργική κνίδωση και το αγγειοίδημα, είναι δερματικές αλλεργικές καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν μαζί ή ξεχωριστά. Η κνίδωση αφορά μόνο την επιπολής στιβάδα του χορίου και εμφανίζεται με καλώς περιγεγραμμένους πομφούς, με ερυθηματώδη υπεγερμένα ερπητικά όρια και λευκάζοντα κέντρα, ενώ το αγγειοίδημα είναι καλώς περιγεγραμμένο τοπικό οίδημα που αφορά τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου και του υποδόριου ιστού. Παρόμοιες αλλοιώσεις μπορεί να συμβούν σε βλεννογόνιες επιφάνειες των ανώτερων αναπνευστικών οδών ή του γαστρεντερικού βλεννογόνου.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται με πρήξιμο, ερυθρότητα, φαγούρα στο μάτι. Οι αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες εμφανίζονται άμεσα στα ευαίσθητα άτομα μετά την χορήγηση του αλλεργιογόνου, συνήθως με ένεση και σπανιότερα μετά από κατάποση και εκδηλώνονται με την ανάπτυξη αναπνευστικής δυσχέρειας, οιδήματος λάρυγγα, βρογχόσπασμου, δερματικών εξανθημάτων ακολουθούμενων συχνά από αγγειακή κατάρρευση, φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα ιατρικώς, στον θάνατο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, βράχνιασμα, βάρος στον θώρακα, γαστρεντερικές εκδηλώσεις (όπως ναυτία, έμετο, διάρροια, κοιλιακό πόνο).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
Κατά την διάρκεια της Άνοιξης, η αύξηση του ποσοστού των αλλεργικών αντιδράσεων, δεν οφείλεται μόνο στην ανθοφορία, αλλά και σε δραστηριότητες όπως μετακινήσεις στην εξοχή, κλάδεμα, κόψιμο χόρτων, περπάτημα χωρίς παπούτσια στο γρασίδι, pick nick, καθώς και σε πλημμελή φροντίδα για τον καθαρισμό του τριχώματος των κατοικίδιων, το οποίο εκτίθεται στα αλλεργιογόνα της Άνοιξης σε καθιερωμένες βόλτες και στη συνέχεια τα μεταφέρει στο σπίτι. Οι δραστηριότητες αυτές πρέπει να αποφεύγονται και τα κατοικίδια να πλένονται.
Συνιστάται αποφυγή καπνού και έκθεσης στη γύρη
Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά
Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν
Η χρήση αρωμάτων, αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος ή αντηλιακών μπορεί να προσελκύσουν έντομα όπως σφήκες μέλισσες κ.λπ. πρέπει να αποφεύγεται.
Το φαρμακείο πρέπει να είναι προληπτικώς εξοπλισμένο με ειδικά αντιαλλεργικά σκευάσματα.
Αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ιατρική προληπτική αγωγή, πριν την έναρξη της ανθοφορίας από τον Φεβρουάριο.
Η θεραπεία των αλλεργιών γίνεται με ειδικά φάρμακα, ενώ σε περιπτώσεις γνωστών σοβαρών αλλεργιών εφαρμόζεται ανοσοθεραπεία με ειδικά εμβόλια απευαισθητοποίησης

Πηγή: Pathfinderwoman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου