" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Θύματα και «πάγος» στις μεταφορές από το χιονιά στην Ευρώπη



Οι χιονοθύελλες και οι πολικές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη έχουν προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 19 άτομα, ενώ έχουν δημιουργήσει χάος στις μεταφορές. Ακυρώσεις πτήσεων, κλειστοί κεντρικοί οδικοί άξονες και σιδηροδρομικές γραμμές. Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί και το Eurostar.
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, ούτε τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του Eurostar, που συνδέουν τη Βρετανία με τη Γαλλία μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης. Οι υπεύθυνοι του Eurostar δηλώνουν, δε, ότι δεν γνωρίζουν πότε θα είναι δυνατόν να επαναληφθεί η σύνδεση.
Ήδη, 55.000 επιβάτες δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα τρένα του Eurostar. Οι ειδικοί διερευνούν τις αιτίες που καθήλωσαν τη νύχτα της Παρασκευής έξι αμαξοστοιχίες με 2.500 επιβάτες.
Σύμφωνα με τη Eurostar, τα τρένα ακινητοποιήθηκαν από βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα που προκλήθηκε από υγροποίηση υδρατμών, κατά τη μετάβαση από τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες του ανοιχτού εξωτερικού περιβάλλοντος στο θερμότερο αέρα της υποθαλάσσιας σήραγγας.
Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που χαρακτηρίζεται από έντονες χιονοθύελλες και θερμοκρασίες υπό το μηδέν, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε εναέριες και οδικές μεταφορές σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 15 στην Πολωνία.
Ενδεικτικό είναι ότι σε περιοχές της Γερμανίας καταγράφηκε η θερμοκρασία ρεκόρ των -33 βαθμών Κελσίου, ενώ από τη σφοδρή χιονόπτωση έκλεισε το αεροδρόμιο στο Ντίσελντορφ. Κλειστά και τα τρία μεγάλα αεροδρόμια του Βελγίου.
Ακυρώσεις πτήσεων και μεγάλες καθυστερήσεις σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, Schiphol, ενώ σχεδόν κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο δεν πραγματοποιείται από και προς την Ολλανδία.
Στη Γαλλία, όπου η χιονόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον το βράδυ της Δευτέρας και έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ακόμη και -23 βαθμών Κελσίου, ακυρώθηκε το 40% των πτήσεων από τα αεροδρόμια Charles de Gaulle και Orly. Μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις προκλήθηκαν στο αεροδρόμιο του Μάνστεστερ στη Βρετανία.
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από την κακοκαιρία στις χώρες της Βαλκανικής.
Στην Αλβανία μεγάλο μέρος της περιφέρειας του Αργυροκάστρου παραμένει από το Σάββατο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι έντονες βροχές έχουν προκαλέσει και διαβρώσεις στο οδικό δίκτυο. Τα ορεινά χωριά έχουν σκεπαστεί με χιόνι.
Στη Βουλγαρία, περίπου 130 πόλεις και χωριά, καθώς και περιοχές της Σόφιας έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επιδείνωση των φαινομένων τις προσεχείς ημέρες.
Περίπου 50 οδηγοί κοντά στην πόλη Ποζάρεβετς της ανατολικής Σερβίας ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας της χιονόπτωσης. Μετά από ώρες τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να τους μεταφέρουν σε κοντινό ξενοδοχείο. Από χιόνια έχει καλυφθεί και η επαρχία της Βοϊβοντίνα στη βόρεια Σερβία, προκαλώντας χάος στους δρόμους.
Στη Βοσνία μεγάλα είναι τα προβλήματα στους δρόμους, ενώ στην Κροατία διακόπηκε για ώρες η σιδηροδρομική σύνδεση Ζάγκρεμπ και Σπλιτ.
Αρκετοί δρόμοι στο Μαυροβούνιο έχουν κλείσει εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η μετακίνηση λόγω του πάγου και της χαμηλής θερμοκρασίας.
Προβλήματα υπάρχουν και στη Ρουμανία, όπου έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι, καθώς το χιόνι σε ορισμένες περιοχές φτάνει σε ύψος τα δυόμισι μέτρα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου