" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Κορινθία: Τρίκαλα-Καρυά





Μια βόλτα στις τρεις συνοικίες των Τρικάλων τις καθημερινές, θα σας δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη του Σαββατοκύριακου. Ησυχία, λιγοστοί άνθρωποι και ακόμα λιγότεροι ξενώνες και ταβέρνες που λειτουργούν.
Τα Σαββατοκύριακα όμως μια μαγική πόρτα μοιάζει να ανοίγει και η περιοχή γεμίζει με χιλιάδες επισκέπτες που φτάνουν εδώ, κυρίως από την Αθήνα - άλλοι για να απολαύσουν την ησυχία του δωματίου με το τζακούζι, άλλοι για να γευτούν τις τοπικές γεύσεις και άλλοι για να χαρούν τη φύση στο χιονοδρομικό και τις γύρω πλαγιές της Ζήριας.


Τα Τρίκαλα έχουν το μοναδικό προνόμιο να αγναντεύουν τον ΚορινθιακόΚάποιοι άλλοι πάλι αναζητούν τους κρυμμένους «θησαυρούς» των Τρικάλων, όπως τον ανακαινισμένο ναό του Αγίου Δημητρίου στην Κάτω Συνοικία (βρίσκεται πίσω από το Νεόκτιστο ξενοδοχείο «Πλειάδων Γη»).

Ο ναός χτίστηκε το 1697, όπως μαρτυρά το χάραγμα που βρίσκεται στο παράθυρο του ιερού. Στο εσωτερικό του διακρίνονται τοιχογραφίες, ενώ στο ιερό σώζεται σε άριστη κατάσταση τοιχογραφία της «άκρας ταπείνωσης» που παριστάνει τον νεκρό Χριστό περιστοιχισμένο από τα σύμβολα του μαρτυρίου να στέκει όρθιος μέσα στη σαρκοφάγο. Τον πλαισιώνουν η Παναγία και ο Ιωάννης. Δίπλα στην Παναγία υπάρχει η επιγραφή «μνήσθητι Κύριε Παναγιωτίου ιερέος συν τι σιμβιο του και των Γονέων αυτών».

Τα χρώματα είναι έντονα και τα χαρακτηριστικά των προσώπων αποδίδονται εξπρεσιονιστικά (χαρακτηριστικές είναι οι τριγωνικές σκιές κάτω από τα μάτια).

Στην παλιά αυτή εκκλησία υπάρχουν και άλλες αξιόλογες εικόνες, όπως η ένθρονος Παναγία, ο Χριστός Αρχιερέας, ο Αγιος Δημήτριος, έργα του περίφημου αγιογράφου Νικόλαου Αρβανιτάκη.

Επίσης σπουδαία είναι η εικόνα του Ιωάννη του Πρόδρομου, που φέρει την επιγραφή «χειρ Νικολάου ιεροδιακόνου μοναχού Αρβανιτάκη».

Λίγο ψηλότερα, στην πλατεία της μεσαίας συνοικίας που σφύζει από ζωή και είναι γεμάτη ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφέ και ένα παντοπωλείο, βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με την εικόνα του Προδρόμου, άριστης τέχνης, την οποία ιστόρησε ο αγιογράφος Πέτρος Βάλβης το 1816.

Ψηλότερα στον οικισμό υπάρχει η Μονή της Παναγίας, η ίδρυση της οποίας πρέπει να έγινε γύρω στα 1700, πιθανότατα από τον μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ Νοταρά. Είναι μονοθάλαμος παραλληλόγραμμος, με ουράνια, το τέμπλο είναι λιθόχτιστο και οι θύρες έχουν στο επάνω μέρος τόξα. Στον ναό υπάρχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες του 1748.




Ανω Τρίκαλα: Ενας συνοικισμός, πολλές αναμνήσεις
Τα Ανω Τρίκαλα είναι η παλιότερη και πιο ανεπτυγμένη τουριστικά από τις τρεις συνοικίες. Το χωριό είναι η πατρίδα των Νοταράδων, της αρχοντικής και πανίσχυρης οικογένειας που εγκαταστάθηκε εδώ στις αρχές του 16ου αιώνα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά (1770), στην Τουρκοκρατία και στον μετέπειτα εμφύλιο.

Εκτός από τους Νοταράδες υπήρχαν και άλλες επιφανείς οικογένειες, όπως των Δασαίων, του Φραντζή, των Πετροτσοπουλαίων, των Κυρνικολαίων κ.ά. δίνοντας στο χωριό το προσωνύμιο «αρχοντομαχαλάς».

Την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε πανύψηλους πύργους με σιδερένιες πόρτες και όμορφα μεγάλα σπίτια - από τα οποία λίγα σώζονται στις μέρες μας.

Ξεχωρίζει στην κάτω πλευρά του δρόμου το μισογκρεμισμένο σπίτι των Νοταράδων, ένα από τα παλαιότερα της Κορινθίας. Αν και το υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει την αξιοποίησή του, δυσκολίες και γραφειοκρατία δείχνουν να «φρενάρουν» προς το παρόν το έργο.

Σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στην πόρτα του χτίστηκε το 1806 και η ιστορία του αναφέρει πολλούς υψηλούς προσκεκλημένους όπως ο Λόρδος Βύρωνας και ο Βασιλιάς Οθωνας.

Δίπλα του ακριβώς βρίσκεται το μονοθάλαμο μικρό εκκλησάκι Αγιος Γεράσιμος. Λίγο μακρύτερα ο ναός του Αγίου Νικολάου, του οποίου η ημερομηνία κτίσης δεν είναι γνωστή και ανακαινίσθηκε από την οικογένεια Νοταρά το 1805. Είναι θολωτός και σταυρικού σχήματος με πολλά κειμήλια όπως η αγιογραφία του Αγίου Αλεξίου πάνω σε θρόνο (1801), η εικόνα της Παναγίας (1804) και η εικόνα του αγίου. Οι μικρές εικόνες του τέμπλου είναι προσφορά του Πανούτσου Νοταρά.

Τα παλιά κτίρια
Επάνω στον δρόμο βρίσκεται το ερειπωμένο πια αρχοντικό Δασίου και το παλιό «Θεοξένια» ένα από τα δύο ξενοδοχεία που λειτούργησαν στη δεκαετία του 30. Απέναντί του ξεκινάει και το μονοπάτι που ανηφορίζει μέσα από το χωριό για να φτάσει σε μια μικρή γειτονιά όπου βρίσκονται το παλιό αρχοντικό Καρβελά, η αναστηλωμένη οικία Βεργιανίτη και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Το... καλοστεκούμενο αρχοντικό Καρβελά ανεγέρθηκε επί Τουρκοκρατίας ως δικαστήριο και φυλακή, υπήρξε κατοικία του Κατή και αγοράστηκε από την οικογένεια Καρβελά το 1863. Η οικία Βεργιανίτη έχει τυφεκιοθυρίδες και χαρακτηριστικά σπιτιών της Τουρκοκρατίας.

Ανάμεσά τους υπάρχει ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τις χαρακτηριστικές αψιδωτές θύρες: ήταν ο παλιός ενοριακός ναός των Ανω Τρικάλων και πρέπει να κτίστηκε πριν από την Τουρκοκρατία. Η μικρή καμπάνα που είναι κρεμασμένη στον πλάτανο έχει χρονολογία 1831.

Οι ναοί
Για να επισκεφθείτε και να δείτε το εσωτερικό των ναών των Τρικάλων θα πρέπει να βρείτε διαθέσιμους τους κατάλληλους ανθρώπους. Για τον ναό του Αγ. Δημητρίου καλέστε τον πατέρα Γεώργιο Γκουρβέλο στο τηλ. 697440824 και για τους υπόλοιπους τον πατέρα Θανάση στο τηλ. 27430 91428.

Η Μονή Αγίου Βλασίου
Ανηφορίζοντας τον δρόμο για το χιονοδρομικό περνάτε από τη μονή Αγίου Βλασίου. Η χρονολογία κτίσης της μονής υπολογίζεται στο 14ο αιώνα. Σε μια σπηλιά, λίγο μακρύτερα, βρέθηκε η εικόνα του αγίου και εικάζεται πως μόναζε εκεί. Εκεί μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία η οικογένεια Νοταρά και συναντήθηκε ο Παπαφλέσσας με τους προκρίτους των Τρικάλων για να αποφασίσουν την έναρξη του Αγώνα. Εκτός από την θαυματουργή, όπως θεωρείται, εικόνα του Αγίου Βλασίου, θα δείτε επίσης την τραπεζαρία από το αρχοντικό των Νοταραίων και μια μικρή λειψανοθήκη με οστάρια Αγίων. Γιορτάζει στις 11 Φεβρουαρίου και στις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα εύρεσης της εικόνας.

Καρυά: Ανεβαίνοντας ψηλά
Ο δρόμος ξεκινάει από τη μεσαία συνοικία των Τρικάλων και έπειτα από μια όμορφη διαδρομή 6 χλμ. καταλήγει στην Καρυά, που έχει το προνόμιο να αγναντεύει την κορυφή της Ζήριας.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ζούσε στη «σκιά» των Τρικάλων. Τελευταία την επιλέγουν όλο και περισσότεροι για τις διακοπές τους - ωστόσο, όπως και τα Τρίκαλα ζωντανεύει το Σαββατοκύριακο, ενώ τις καθημερινές λειτουργεί μόνο μια ταβέρνα.

Η Καρυά βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μ., και είναι το ψηλότερο χωριό της Κορινθίας.

Σύμφωνα με τον Ξυλοκαστρίτη ποιητή Τάκη Μιχόπουλο, αποτέλεσε την ιδιαίτερη πατρίδα του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, ο οποίος επισκεπτόταν πολύ συχνά τη γειτονική Συκιά και τον παππού του Κώστα Ευθυμίου, που είχε καταγωγή από την Καρυά και οι Συκιώτες τον «βάφτισαν» Καρυωτάκη. Οι χωριανοί είναι υπερήφανοι και για την οικογένεια του ποιητή Ρώμου Φιλύρα (Ιωάννης Οικονομόπουλος).

Ιστορικό μνημείο του χωριού αποτελεί η βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε ρυθμό βασιλικής, που υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Δυστυχώς οι κάτοικοι του χωριού δεν γνώριζαν παλαιότερα τη μεγάλη αξία της και μετέτρεψαν τη μισή εκκλησία σε σχολείο (που το λένε ακόμη, για αδιευκρίνιστους λόγους, Χάρο!) και ασβέστωσαν τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της.

Σε καλή κατάσταση διατηρείται το ιερό και ένα μέρος από τον κυρίως ναό.

Οι τοιχογραφίες που σώζονται είναι η Πλατυτέρα στην κόγχη, η Ανάληψη στο τύμπανο, με τις επιγραφές «Ανδρες Γαλιλαίοι τι εστήκατε βλέπετε» και «Ανδρες Γαλιλέοι τι εκθαμβήσθε». Στην κορυφή υπάρχει ο «αρχιερεύς», ο «βασιλεύς Μελχισεδέκ» και ο «δίκαιος Νώε», ενώ προς το κάτω διάζωμα διακρίνονται οι προφήτες Ηωήλ, Ιεζεκιήλ και ο Σολομός.

Στο δεύτερο διάζωμα θα διακρίνετε τους προφήτες Δαυϊδ, Ισσίς και Ααρών και στο τρίτο διάζωμα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Στον κύριο ναό απεικονίζεται ο Παντοκράτορας και στις πλευρές του ο Πρόδρομος, ο Ουήλ, εξαπτέρυγα, αρχαγγέλοι κ.ά.

Στους μεταγενέστερους χρόνους, όταν κινδύνευε να πέσει η στέγη του ναού, τη στήριξαν με ένα πρόσθετο θολωτό λίθινο τόξο.

Δραστηριότητες
Το χιονοδρομικό ή αθλητικό κέντρο Τρικάλων είναι καινούργιο αλλά ήδη έχει δώσει επιπλέον ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Εχει μια μικρή πίστα 700 μέτρων, με συρόμενο αναβατήρα, και ένα baby lift 100 μ.

Επίσης σαλέ για καφέ ή φαγητό και ενοικίαση snowmobile. Από εδώ ξεκινάει και η εύκολη διαδρομή σε καλό χωματόδρομο, που οδηγεί στην όμορφη λίμνη Δασίου, που έχει την ιδιότητα να... εξαφανίζεται το καλοκαίρι.

Οταν δεν υπάρχει χιόνι μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τη σπηλιά του Ερμή ή προς το Βαρνεβό και την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας. Αν έχετε όχημα 4x4 αναζητήστε την περιπέτεια στους χωματόδρομους της Ζήριας και επιδοθείτε σε παιχνίδια στα λασπωμένα χώματα της λίμνης Δασίου.

Στο Ρέθι, πολύ κοντά στα Τρίκαλα, υπάρχει το κέντρο ελεύθερης ιππασίας, με φιλικά και εξημερωμένα άλογα. Από εκεί διοργανώνονται βόλτες στα μονοπάτια της Ζήριας, αλλά και τοξοβολία (τηλ. 6936 853374).

FAST INFO

Τα 3 καλά
Σύμφωνα με το σύγγραμμα του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Χρύσανθου Νοταρά, του 1716, τα Τρίκαλα πήραν το όνομά τους από τα τρία καλά που διαθέτουν: την πληθώρα των νερών, το κρασί και τον καθαρό και υγιεινό αέρα τους.

Δύσκολος δρόμος
Εχετε υπόψη σας πως ο δρόμος που οδηγεί από το Ξυλόκαστρο στα Τρίκαλα σε ορισμένα σημεία είναι στενός, κακός και με πολλές στροφές. Ο δρόμος που περνάει από τις τρεις συνοικίες των Τρικάλων είναι στενός και σίγουρα θα αντιμετωπίσετε κυκλοφοριακό πρόβλημα. Λύση αναμένεται να δώσει ο νέος περιφερειακός δρόμος που θα διανοιχτεί.

Πως θα πάτε
Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχουν από την Αθήνα 145 χλμ. περίπου και θα πάτε μέσω Ξυλοκάστρου. Από την Αθήνα απέχουν μόλις 2 ώρες. Η Καρυά απέχει 6 χλμ. από τα Τρίκαλα.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Ξυλοκάστρου: 27430 22229
Αστυνομικό Τμήμα: 27430 91215
Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου: 27430 22222
Διαδικτυακοί τόποι: www.xylokastro.gr, www.trikalakorinthias.gr

Η κοίμηση της Θεοτόκου
Για να δείτε το εσωτερικού του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, θα πρέπει να ζητήσετε τα κλειδιά από την ταβέρνα «Καρυά » (27430 91269) του κ. Χ. Γόγολα. Ο ναός βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη εκκλησία της Παναγίας.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου