" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Κωμωδία ιδεών σε Κοκτέιλ Πάρτι...


Εργο δυνατό και επίκαιρο, το «Κοκτέιλ Πάρτι» του Τ.Σ. Ελιοτ, παρουσιάζεται, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Βαρβάρας Μαυρομάτη.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 16 έως τις 18 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Δ) με έναν δυνατό θίασο ηθοποιών (Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μάγια Λυμπεροπούλου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη, Ομηρος Πουλάκης).
Το κείμενο, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του Ελιοτ, αναφέρεται στα προβλήματα του γάμου, στην απομόνωση, τις κατακερματισμένες και συγκρουσιακές σχέσεις, τα μεγάλα εσωτερικά διλήμματα και στα μονοπάτια για τη σωτηρία. Οπως σημειώνει και η Βαρβάρα Μαυρομάτη, «το έργο αναφέρεται σε θέματα που μας απασχολούν ίσως και περισσότερο σήμερα.
Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο εσωτερικού τοπίου, το οποίο δύσκολα προδίδει την ημερομηνία που γράφτηκε. Το κείμενο δεν σηματοδοτεί την εποχή του, κι αυτό διευκολύνει τη μεταφορά της παράστασης στο σήμερα. Προς το παρόν προσπαθούμε να καταλάβουμε το έργο, να μη μειώσουμε την αξία του, να είμαστε σοβαροί στην προσέγγισή μας και ταυτόχρονα ανάλαφροι».
Στο «Κοκτέιλ Πάρτι», σε πρώτο πλάνο έχουμε τις συζυγικές συγκρούσεις και απιστίες ενός γάμου που δεν πηγαίνει καλά, ενώ τα βαθύτερα θέματα γλιστρούν σαν τον Δούρειο Ιππο.
Ο συγγραφέας θέλει τους χαρακτήρες στο σταυροδρόμι της επιλογής, ενώ εντοπίζει ως ασθένειά τους την αδυναμία τους να πάρουν αποφάσεις και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές τους. Το έργο αυτό είναι ένα μείγμα κοινωνικής κωμωδίας και προσωπικής θυσίας, μία κωμωδία ιδεών που αντιπαρατίθεται στη φιλοσοφία του Σαρτρ (η κόλαση είναι ο εαυτός μας και όχι οι άλλοι) και κλιμακώνεται στα ύψη του χριστιανικού ουμανισμού.
Τα πρόσωπαΤο έργο εξελίσσεται σε δύο χώρους, στην οικία του ζεύγους και στο γραφείο του ψυχαναλυτή, και η δράση του εκτείνεται σε δύο χρόνια. Αρχίζει με ένα κοκτέιλ πάρτι και τελειώνει με ένα κοκτέιλ πάρτι. Ενας άνδρας που διαπιστώνει ότι είναι ανίκανος να αγαπήσει και μία γυναίκα που διαπιστώνει ότι κανένας άνδρας δεν την έχει αγαπήσει. Τα πρόσωπα του έργου είναι τραγικά χωρίς να το ξέρουν, απορροφημένα από τη ματαιοδοξία τους και τον αδιάκοπο αγώνα τους να τα χουν καλά με τον εαυτό τους.
Η σύζυγος (Λαβίνια) εγκαταλείπει τον σύζυγό της (Εντουαρντ) την ημέρα που οργανώνει το κοκτέιλ πάρτι στο σπίτι τους. Η ερωμένη του συζύγου (Σίλια) τον διεκδικεί. Ο σύζυγος αρνείται να δεχτεί ότι τον εγκαταλείπει η σύζυγός τους. Ο εραστής της συζύγου (Πίτερ) εξομολογείται στον σύζυγο τον κρυφό έρωτά του για τη Σίλια. Σχέσεις τραγικές και συγχρόνως φαρσικές.
Ενας φροϊδικός ψυχίατρος-πατήρ, εξομολογητής εμφανίζεται στο πάρτι ακάλεστος για να ταρακουνήσει τη ζωή όλων. Η σύζυγος επιστρέφει. Η Σίλια πεθαίνει και ο Πίτερ προσπαθεί να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο. Η πολυάσχολη φίλη όλων, Τζούλια, μην έχοντας δική της προσωπική ζωή, βοηθάει τα άλλα πρόσωπα να βρουν τη σωτηρία τους μέσω του ψυχιάτρου (Ράιλι), και ένας «παγκόσμιος ταξιδευτής» (Αλεξ) με μυστηριώδεις διασυνδέσεις μιλάει με τον αέρα του παντογνώστη.
Τη μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Δεπάστας, τα σκηνικά-κοστούμια ο Μανώλης Παντελιδάκης και τη μουσική ο Κ. Βήτα.
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου