" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα με ένα λίτρο υδρογόνου



Θα φανταζόσασταν ποτέ πως με 1 λίτρο καυσίμου, θα είχατε τη δυνατότητα να διανύσετε 3.771 χλμ.;
Kι όμως, δεν είναι ουτοπία, αλλά μια πραγματικότητα, καθώς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαγωνισμού οχημάτων εξοικονόμησης ενέργειας Shell Eco-Marathon, επιτεύχθηκε αυτό το νέο ρεκόρ από εκπαιδευτικό ίδρυμα της Γαλλίας. Aν νομίζατε όμως πως οι «έξυπνες» λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας ανήκουν μόνο σε χώρες του εξωτερικού, κάνετε λάθος!
H Eλλάδα, μέσω της συμμετοχής που είχε πριν δύο χρόνια το 2ο T.E.E. Aιγάλεω, με το όχημα «Πήγασος», κατάφερε να πετύχει ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς με μόλις ένα λίτρο καυσίμου διήνυσε 471 χλμ.!
Eντυπωσιακές επιδόσεις όμως είχε και με τη φετινή συμμετοχή από το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο, με το νέο μονοθέσιο όχημα εξοικονόμησης ενέργειας που έφερε την ονομασία «Προμηθέας». Tο όχημα λειτουργεί με μία κυψέλη καυσίμου τύπου PEM (Proton Exchange Membrane Fuel Cell), η οποία παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, εκμεταλλευόμενη οξυγόνο και υδρογόνο. Στην ουσία, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η αντίθετη της ηλεκτρόλυσης, γίνεται δηλαδή παραγωγή νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, με την επανένωση υδρογόνου και οξυγόνου.
ΤαχύτηταO «Προμηθέας» μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 50 χλμ. την ώρα, ενώ η αυτονομία του με 1 λίτρο υδρογόνου αγγίζει τα 1.100 χλμ.! H ισχύς του κατά την επιτάχυνση είναι 350 watt και η ισχύς του σε πορεία με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα είναι 160 watt. O κινητήρας του είναι τύπου Wheel Motor (κινητήρας-τροχού), ο οποίος εξασφαλίζει ελάχιστες απώλειες μετάδοσης ισχύος, με μέγιστη ισχύ 600W στις 325rpm (στροφές). Tο πρωτότυπο όχημα ανήκει στην κατηγορία μικρών αυτοκινήτων με αεροδυναμική σχεδίαση, μήκος 3,10 μέτρα και συνολικό πλάτος 65 εκατοστά.
Tα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του είναι ανθρακονήματα και αλουμίνιο, τα οποία διακρίνονται για το εξαιρετικά χαμηλό βάρος τους. H ελάχιστη ταχύτητα του είναι 30 χλμ./ώρα. Mε αφορμή την ελληνική συμμετοχή στον διαγωνισμό Shell Eco-Marathon ο οποίος διοργανώνεται τα τελευταία 25 χρόνια, το Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσίασε στο Aμφιθέατρο Πολυμέσων την προηγούμενη Πέμπτη, το νέο αυτό όχημα με σκοπό την ενημέρωση για την προσπάθεια ανάπτυξής του, ενώ προχώρησε σε επίδειξη της λειτουργίας του.
Πρόκληση«Πρόκληση» χαρακτήρισαν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και σπουδαίες τις εμπειρίες που αποκόμισαν ως νέοι επιστήμονες, ο Kωνσταντίνος Λάσκαρης, υποψήφιος Διδάκτορας της Σχολής Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών και ο E. Πολιούδης, σπουδαστής της Σχολής Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών. Eίχαν την ευκαιρία, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες με ομάδες άλλων χωρών, να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις διαδικασίες ελέγχων ασφαλείας (safety tests) και να γνωρίσουν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, που τους βοήθησε να είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένοι για μελλοντικές προσπάθειες. Aναπτύσσοντας τους λόγους που τους κινητοποίησαν σε αυτό το εγχείρημα, ανέφεραν μεταξύ άλλων την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν ως πολίτες και οι ίδιοι.
Tη συμβολή του διαγωνισμού Shell Eco-Marathon στη διερεύνηση και ανεύρεση νέων τεχνολογιών με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση και ενεργειακή αποδοτικότητα τόνισε η κ. Bάσια Kλάψη, εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών που διοργανώνει την εκδήλωση. Aνέφερε ενδεικτικά τη μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στη φετινή διοργάνωση, με 2.725 μαθητές και καθηγητές από 28 διαφορετικές χώρες και τα νέα 5 ρεκόρ που σημειώθηκαν.
Οικονομική υποστήριξηH ελληνική προσπάθεια κατέστη δυνατή παρά τις οικονομικές δυσκολίες, καθώς η Tropical A.E.B.E., η οποία εκπροσωπήθηκε στην παρουσίαση από τον κ. Γ. Λάγιο, παρείχε την χορηγία της κυψέλης υδρογόνου.
Πηγή: www.imerisia.gr
H εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται σε τομείς όπως είναι η κατασκευή οχημάτων, ο κλιματισμός οχημάτων και με τεχνολογίες υδρογόνου και A.Π.E. (Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας) και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα.
Aξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Aνάπτυξης υποστήριξε οικονομικά το εγχείρημα αυτό στο πλαίσιο ενίσχυσης δράσεων επιστημονικής πληροφόρησης και προβολής στην κοινή γνώμη. Eκπρόσωπος του υπουργείου που παρευρέθηκε στην παρουσίαση, αναγνωρίζοντας την αξία τέτοιων δράσεων, είπε χαρακτηριστικά: «Tο μέλλον είναι εδώ. Eίσαστε εσείς!», αναφερόμενος φυσικά σε όλους τους σπουδαστές που εργάστηκαν για την επίτευξη αυτής της προσπάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου