" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Σκούπα στην Κερκίνη

Περισσότερα από 1.500 παιδιά, μαθητές δημοτικών σχολείων από ολόκληρο τον Νομό Σερρών, «περικύκλωσαν» χθες τη λίμνη Κερκίνη, φόρεσαν γάντια και καπέλα, και γέμισαν εκατοντάδες σακούλες με απορρίμματα από τις όχθες της λίμνης.

Στη συνέχεια, δενδροφύτευσαν παρόχθια έκταση, συμμετείχαν σε αγώνες κωπηλασίας, τοξοβολίας και ιππασίας, ζωγράφισαν, τραγούδησαν και έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια με θέμα τη λίμνη και το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, σε επιστημονική ημερίδα στον Λιθότοπο Σερρών, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και ακτιβιστές του περιβάλλοντος συζητούσαν για τη σημερινή κατάσταση της Κερκίνης, τα προβλήματα που την απειλούν, τους τρόπους θωράκισής της, τις προοπτικές ήπιας ανάπτυξης της περιοχής και προτάσεις διασυνοριακής συνεργασίας για την προστασία της.

Προστασία
Σημειώνεται πως η Κερκίνη αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα της χώρας, προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, αλλά δέχεται εδώ και χρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση, με τη μόλυνσή της από βιομηχανικά απόβλητα και από φερτές ύλες μέσω του ποταμού Στρυμόνα, μεγάλος όγκος των οποίων «εισάγονται» από τη γειτονική Βουλγαρία.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στην ετήσια «Γιορτή για το Περιβάλλον», που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δημοσιογραφικός όμιλος «Δίκτυο» Σερρών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις, με τίτλο «Κερκίνη: Η Λίμνη μας Ενώνει», ολοκληρώθηκαν με την απονομή βραβείων καλύτερης πράσινης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, πράσινης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και καλύτερου διηγήματος / ζωγραφιάς μαθητών με θέμα τη λίμνη Κερκίνη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Σερρών, των υπουργείων Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ, Μακεδονίας - Θράκης, των όμορων δήμων και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης.


Πηγή: www.ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου