" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

«Φιλέτο» στο Ραμνούντα για τη Μονή Βατοπεδίου


Την παραχώρηση σχεδόν 1.000 στρεμμάτων από τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα Αττικής, στη Μονή Βατοπεδίου, στο πλαίσιο της ανταλλαγής της Βιστωνίδας με δημόσια κτήματα, με σκοπό την οικοδόμηση, καταγγέλλει ο Βασίλης Πετράκος, γ.γ. της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Σε κείμενό του στον «Μέντορα» - το δελτίο της Αρχαιολογικής Εταιρείας – ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας τονίζει ότι πρόκειται για τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Αττικής που σώζει ακόμα το φυσικό του τοπίο και ότι «η Μονή ανταλλάσσει την έκταση αυτή με το νερό για να μεταβάλλει τα 968 στρέμματα σε πολυτελή οικισμό και όχι για να τα χρησιμοποιήσει ως βοσκή προβάτων και κατσικιών, όπως γίνεται έως σήμερα».

Ο κ. Πετράκος πληροφορήθηκε για την ανταλλαγή από την αρμόδια Β’ Εφορία Αρχαιοτήτων, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος. «Προσφέρονται για ανοικοδόμηση 968 στρέμματα γης, έκτασης όσης μιας μικρής πόλης, παρθένου τοπίου, δασωμένου, φυσικού, χωρίς επεμβάσεις, που έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Α, αδόμητη και απολύτου προστασίας», αναφέρει ο κ. Πετράκος, συμπληρώνοντας ότι «στο συμβόλαιο, οι ανταλλαγείσες εκτάσεις χαρακτηρίζονται άρτιες και οικοδομήσιμες και αυτός είναι ο λόγος της ανταλλαγής».

Η μυστική αυτή παραχώρηση «δεν οφείλεται σε πλάνη», σημειώνει. «Τη γνώριζε η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια ανταλλαγής, κ. Αικατερίνη Πελέκη, άρα και ο σύζυγός της, υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης». Παρά το γεγονός ότι η κυριότητα της γης επέστρεψε στο Δημόσιο, η καταγγελία του κ. Πετράκου επαναφέρει δυναμικά το ζήτημα ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα ανακαλύφθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία το 1880 και ο Βασίλης Πετράκος ερεύνησε επί τρεις δεκαετίες τα ερείπια του αρχαίου δήμου του Ραμνούντα, στη βορειοανατολική Αττική.

Πηγή: «Καθημερινή», «Ελεύθερος Τύπος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου