" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Στο 1,25 ευρώ το λίτρο θα εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με την εξίσωση του φόρου


Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο, προειδοποιεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών και ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να μην υλοποιήσει τη σχετική εξαγγελία.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΒΕ σημειώνει ότι η ανακοίνωση του Γ.Παπακωνσταντίνου, κατά τη κατάθεση του προϋπολογισμού 2011, ότι από τον Οκτώβριο του 2011 θα ισχύσει η εξίσωση του Ειδικού φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του κίνησης, «αποτελεί ένα εντελώς αντικοινωνικό μέτρο κατά των καταναλωτών και απαράδεκτη πολιτική εξόντωσης του
κλάδου των βενζινοπωλών».

Η ΟΒΕ τάσσεται υπέρ της απαλλαγής του πετρελαίου θέρμανσης από τον ΕΦΚ, της μετάταξής του στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και υπέρ της μείωσης του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα.

Με την εξίσωση των φόρων, η ΟΒΕ αναφέρει ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμαίνεται στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο. «Όταν σήμερα, με τιμές 0,70 και 0,75 ευρώ το λίτρο, οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν, ο καθένας μπορεί να φαντασθεί πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα στην αγορά και στα νοικοκυριά με την αυξημένη τιμή».

Όπως σημειώνει η ΟΒΕ, με βάση την ενημέρωση που έχει από μέλη της στην επαρχία, με την αύξηση του ΕΦΚ, '«πολλοί καταναλωτές θα στραφούν σε καύσιμα βλαβερά για την υγεία και το περιβάλλον όπως καμένα λάδια, λίπη, ελαστικά, πλαστικά, καπνογόνα φυτικά υπολείμματα κ.λπ».

Οι βενζινοπώλες αναφέρουν ότι η εκτίμησή τους είναι κάθετα αντίθετη με αυτή της κυβέρνησης ότι η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο μπορεί να αποφέρει πολλά έσοδα.

«Δυστυχώς οι καταναλωτές που θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν θα παγώνουν στο καταχείμωνο με όποιες συνέπειες στην υγεία και την παραγωγή, η κατανάλωση θα μειωθεί δραστικά και, πέραν όλων αυτών, ένας ολόκληρος κλάδος θα κινδυνεύει», εκτιμά η ΟΒΕ.

«Οι επιπτώσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών θα είναι δραματικές. Εκατοντάδες πρατήρια έχουν ήδη κλείσει, μετά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα κίνησης. Οι καταναλώσεις μειώθηκαν και το ίδιο το Δημόσιο δεν εισέπραξε τα προσδοκώμενα», προσέθεσε.

Η εξαγγελία ότι θα δίνονται επιδόματα θέρμανσης με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, σε αντίβαρο της εξίσωσης του φόρου, αποτελεί «παραπλανητική κίνηση» για την αποδοχή της νέας αύξησης των φόρων, επισημαίνει η ΟΒΕ και τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα να λύνεται με επιδοματική πολιτική».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου