Την «αναπαράσταση» του σεισμού των 8,5 Ρίχτερ, που προκάλεσε τσουνάμι και κατέστρεψε τη μισή Κρήτη το 365 μ.Χ., επιχειρούν οι επιστήμονες.
Δεν πρόκειται για ταινία θρίλερ, όπως λένε οι αρμόδιοι, αλλά για ένα επιστημονικό σενάριο εκδήλωσης του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα σεισμού στην Κρήτη με τη μέθοδο της προσομοίωσης, ώστε να γίνει ένα ζωντανό «κρας τεστ» των αντοχών του νησιού, αλλά και της ετοιμότητας, εκπαίδευσης και συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας, των σωστικών συνεργείων, των αρμόδιων υπηρεσιών και των πολιτών προ του ενδεχομένου ενός πραγματικού σεισμού.
Το «σενάριο» παραγγέλθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης για υλοποίηση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ερευνας του νησιού (ΙΤΕ) και αναπαράγει ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Κρήτη, αντίστοιχη με τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ.
Ο σεισμός έχει επίκεντρο τα Χανιά, τα οποία πλημμυρίζουν με κύματα έως και 6 μέτρα, ενώ 33 λεπτά μετά τα κύματα φτάνουν ανατολικά στον νομό Ηρακλείου με ύψος 2,5 - 3 μέτρα. Το σενάριο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ποσειδών - Τσουνάμι μετά από ισχυρό σεισμό» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Περιφέρεια.
«Στόχος του προγράμματος είναι η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση καταστροφικού σεισμού με τσουνάμι μέσα από τη συνεργασία των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», είπαν η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, Μ. Κουτεντάκη, και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, Νίκος Καμπάνης, σε συνάντηση φορέων για την ανακοίνωση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια.
Με λογισμικό
Ο ερευνητής του ΙΤΕ εξήγησε ότι το σενάριο δεν προβλέπει κάποια δυνατή έκρηξη ή άλλη τεχνική δόνηση του νησιού, αλλά η προσομοίωση θα γίνει μέσω ειδικού λογισμικού με βάση όλα τα στοιχεία, σεισμικά, γεωλογικά, ιστορικά και τις επιστημονικές εκτιμήσεις για τον καταστροφικό σεισμό του 365 μ.Χ.
«Το λογισμικό στην αναπαράσταση του σεισμού μέσω υπολογιστή μάς δείχνει πώς δημιουργείται το τσουνάμι, πώς εξελίσσεται και διαδίδεται. Παράλληλα, μπορούμε να δώσουμε πληροφορίες για μέγιστες επιταχύνσεις εδάφους», είπε ο κ. Καμπάνης.
Συνεργάτης στο «σενάριο» είναι και ο κ. Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η πρώτη άσκηση επί χάρτου για το «σενάριο» θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ η άσκηση προσομοίωσης αναμένεται να γίνει στις 4 και 5 Απριλίου 2011.
Μανόλης Κοκολάκης
ethnos.gr
Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου