" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Διαδραστικοί τοίχοι: «Φως άναψε»



Ποιος είπε ότι οι ταπετσαρίες στους τοίχους δεν τραβούν την προσοχή μας;


Ένα νέο είδος ηλεκτρονικής προηγμένης ταπετσαρίας υπόσχεται όχι μόνο υπέροχα σχέδια για τους τοίχους μας αλλά και τη δυνατότητα να ανάβουμε τις λάμπες και τα καλοριφέρ -ακόμα και να ελέγχουμε το ηχοσύστημα του σπιτιού μας.
Οι διαδραστικοί τοίχοι δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά οι περισσότεροι διαθέτουν ακριβούς αισθητήρες και προβολείς που καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Σήμερα το πρόγραμμα Living Wall, με επικεφαλής τη Leah Buechley από το Εργαστήριο Πολυμέσων του ΜΙΤ, στη Μασαχουσέτη, προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας μαγνητικά και αγώγιμα χρώματα για να δημιουργήσει ένα κύκλωμα σε ελκυστικά σχέδια.
Όταν συνδυαστεί με χαμηλή θερμοκρασία, φωτεινότητα και αισθητήρες αφής, λυχνίες LED και Bluetooth, ο τοίχος μεταμορφώνεται σε μία επιφάνεια ελέγχου, που έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τις κοντινές συσκευές. Μπορείτε να αγγίξετε ένα λουλούδι στην ταπετσαρία για να ανάψετε το φως, για παράδειγμα, ή να θέσετε σε λειτουργία το καλοριφέρ όταν το δωμάτιο είναι κρύο.
«Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τεχνολογίες, τις οποίες θα μπορούν να ενσωματώσουν οι χρήστες στην καθημερινή τους ζωή και θα μπορούν να τις λειτουργούν ή να τις αλλάζουν, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες τεχνικές ικανότητες,» ισχυρίζεται η Buechley.
Για να φτιάξει την ταπετσαρία, η ομάδα ξεκίνησε με φύλλα χάλυβα, ανάμεσα σε στρώσεις χαρτιού, το οποίο είναι επιστρωμένο με μαγνητική μπογιά -ακρυλική μπογιά, αναμεμειγμένη με μόρια σιδήρου. Πάνω σε αυτή τη βάση, σχεδιάζουν με αγώγιμη μπογιά μοτίβα, όπως λουλούδια και αμπέλια. Η μπογιά αυτή περιέχει μόρια χαλκού αντί για σίδηρο. Τα σχέδια σχηματίζουν κυκλώματα, πάνω στα οποία τοποθετούνται αισθητήρες, λάμπες και άλλα στοιχεία.



«Στην πραγματικότητα είναι ένα απλό κομμάτι χαρτιού και μπορεί να φτιαχτεί με τις υπάρχουσες τεχνικές εκτύπωσης και κατασκευής,» προσθέτει η Buechley.
Η ύπαρξη κυκλώματος στον τοίχο μπορεί να ακούγεται επικίνδυνο, αλλά η Buechley ισχυρίζεται πως το σύστημα λειτουργεί στα 20 volts, τραβώντας γύρω στα 2,5 amps όταν είναι πλήρως φορτωμένο με συσκευές. «Μπορείς να ακουμπήσεις τον τοίχο ελεύθερα και να μην νιώσεις το παραμικρό τσίμπημα από το ρεύμα,» πρόσθεσε η ίδια.
Πέραν, όμως, από την καλαίσθητη εικόνα της, η διαδραστική ταπετσαρία δεν πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της στα νοικοκυριά στο άμεσο μέλλον, όπως αναφέρει ο Kirk Mueller, σχεδιαστής στο Rhode Island School of Design, που έχει ασχοληθεί με άλλα σχέδια διαδραστικής ταπετσαρίας. «Δεν ξέρω πόσο πρακτικές μπορεί να είναι στην πραγματική ζωή,» προσθέτει.
Η Buechley υποστηρίζει ότι η ταπετσαρία δείχνει πώς η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καινοτόμους τρόπους, υλικά και εφαρμογές που θεωρούνται ως «χαμηλή τεχνολογία». Είναι πεπεισμένη πως τέτοια προγράμματα θα ενθαρρύνουν τους καλλιτέχνες να ασχοληθούν περισσότερο με την τεχνολογία.

Πηγή: www.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου