" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας αναγνώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου


Μετά τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τα υπέρογκα, σε πολλές περιπτώσεις, τέλη κυκλοφορίας και τη συρροή πολιτών στις Εφορίες για κατάθεση πινακίδων, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα αλλάξει από του χρόνου.

Μιλώντας την Τρίτη το μεσημέρι με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου o Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε το πρόβλημα στην έλλειψη επαρκούς χρόνου διαβούλευσης, για να εντοπιστούν όσοι αδικούνται και τόνισε ότι όλη αυτή η διόρθωση που θα υπάρξει θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες.

«Είμαστε κυβέρνηση που ακούει και αν χρειαστεί, αναθεωρεί τα λάθη της. Είναι σε γνώση μας οι αδικίες, το οικονομικό επιτελείο τις έχει κατά νου και θα τις διορθώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συμψηφισμός με τα τέλη του 2011, να διορθωθούν δηλαδή αναδρομικά οι αδικίες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών έδινε παράταση για την πληρωμή των τελών μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα εξόφλησης όχι μόνο στις εφορίες, αλλά και μέσω τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Με τις νέες ρυθμίσεις για τα τέλη κυκλοφορίας σημαντικές επιβαρύνσεις προκύπτουν σε όσους διαθέτουν οχήματα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά καθώς και παλαιά οχήματα άνω των 1.358 κυβικών εκατοστών.

Για να απαλλαγούν από τα νέα, τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας, χιλιάδες κάτοχοι ΙΧ συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στο γκισέ της Εφορίας σχηματίζοντας ουρές για να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.

Πρόκειται κυρίως για κατόχους αυτοκινήτων δεκαετίας και άνω, χαμηλών κυρίως εισοδημάτων, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να τα πουλήσουν, αφού τα χρήματα που θα εισπράξουν είναι ελάχιστα, ούτε τα νέα τέλη αντέχουν να πληρώσουν.

Σε πολλές εφορίες ο αριθμός κατάθεσης πινακίδων έχει αυξηθεί στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που η αύξηση αγγίζει και το 200%, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, «βραχυκύκλωμα» στις Υπηρεσίες.

Δηλώσεις εφ' όλης της ύλης

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα γίνει δεκτό από την ΕΕ και δήλωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Παράλληλα, ζήτησε να «αποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις» εντός της κυβέρνησης και τυχόν διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη φάση διαμόρφωσης της κυβερνητικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα σκεφτόταν μία απογραφή, από κοινού με τη ΝΔ, χαρακτήρισε «συμπαθητική» την αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι.

Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί. Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα, είπε.

Για τον εκλογικό νόμο, και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος, ξεκαθάρισε όμως ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον «Καπποδίστρια 2».

Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

Επίσης ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου