" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Εναντίον του Google Analytics στρέφονται οι γερμανικές υπηρεσίες προστασίας δεδομένων


Παράνομη θεωρούν οι γερμανικές υπηρεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων τη χρήση του Google Analytics, της υπηρεσίας που παρουσιάζει τα «δημογραφικά χαρακτηριστικά» των επισκεπτών ιστοσελίδων.

Το Google Analytics χρησιμοποιείται για τη δημιουργία «προφίλ» των επισκεπτών συγκεκριμένων ιστοσελίδων, εξακριβώνοντας όχι μόνο το πόσοι και από πού είναι οι επισκέπτες τους, αλλά και το «διαδικτυακό» ιστορικό τους. Έτσι, ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας ή ο όποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να σχηματίσει μία εικόνα των επισκεπτών της και των προτιμήσεών τους.

Οι γερμανικές υπηρεσίες προστασίας προσωπικών δεδομένων όμως, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε διάφορα κρατίδια, θεωρούν ότι η χρήση του Google Analytics αντιτίθεται στο γερμανικό δίκαιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Zeit, περίπου το 13% των γερμανικών ιστοσελίδων χρησιμοποιούν την υπηρεσία -ανάμεσά τους φαρμακευτικές εταιρείες, πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων, το νομικό πρόβλημα δημιουργείται από το κατά πόσον η διεύθυνση IP, η «προσωπική υπογραφή» του κάθε υπολογιστή στο διαδίκτυο, αποτελεί δεδομένο «προσωπικώς συσχετίσιμο». Οι γερμανικές υπηρεσίες θεωρούν πως αυτό συμβαίνει ενώ η Google το βλέπει διαφορετικά, αλλά φαίνεται ότι και η γερμανική νομολογία παρουσιάζεται εξίσου αμφίσημη.

Οι υπηρεσίες φοβούνται ότι η Google θα μπορούσε να δημιουργήσει «προφίλ» εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν τα ενδιαφέροντά τους, τις συνήθειες ζωής τους, την καταναλωτική τους συμπεριφορά και τις πολιτικές ή ακόμη και σεξουαλικές προτιμήσεις τους.

Οι χρήστες, τονίζουν σύμφωνα με το δημοσίευμα οι γερμανικές υπηρεσίες, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ενεργητικά τη μη υπαγωγή τους στο λογισμικό (opt-out), χωρίς το οποίο «δεν στέκει τίποτα». Εξίσου ενοχλημένες παρουσιάζονται οι υπηρεσίες με το γεγονός ότι τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από εταιρείες ή φορείες επί αμερικανικού εδάφους.

Η Google υποστηρίζει ότι η επεξεργασία των δεδομένων στις ΗΠΑ καλύπτεται απολύτως από τη συμφωνία «Safe Harbour» μεταξύ Ευρώπης και Ουάσιγκτον, ενώ θεωρεί περιττό το «opt-out» καθώς οι χρήστες μπορούν «να απενεργοποιήσουν τα cookies».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου