" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ταυτόχρονη διόρθωση καταρράκτη και αστιγματισμού στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»


Θεσσαλονίκη — Ο αστιγματισμός μπορεί πλέον να διορθωθεί με την ένθεση τορικών (αστιγματικών) ενδοφακών στο μάτι μετά από επέμβαση φακοθρυψίας (καταρράκτη).
Στην Ελλάδα η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνον όταν ο αστιγματισμός συνυπάρχει με καταρράκτη.
Ωστόσο στις ΗΠΑ για τη διόρθωση του αστιγματισμού χρησιμοποιούνται ενδοφακοί που προορίζονται για τη διόρθωση του καταρράκτη ακόμη και όταν δεν υπάρχει καταρράκτης.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης το οποίο πρωτοπορεί πανελλαδικά στη ταυτόχρονη διόρθωση του καταρράκτη και του προϋπάρχοντα αστιγματισμού.
«Ο αστιγματισμός είναι μια ανωμαλία του κερατοειδούς που παρατηρείται στο 15-20% του γενικού πληθυσμού και ένα ποσοστό 10% χρήζει διόρθωσης είτε με γυαλιά είτε με διαθλαστική χειρουργική. Η διόρθωση του αστιγματισμού με λέιζερ εφαρμόζεται τη χώρα μας εδώ και μια πενταετία σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.
Όταν ο αστιγματισμός συνυπάρχει με καταρράκτη υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης με την ένθεση των κατάλληλων ενδοφακών. Συνήθως ο καταρράκτης εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά υπάρχει και σε νεαρές ηλικίες ο συγγενής καταρράκτης ή καταρράκτης που προκαλείται από τραυματισμό.
Επομένως η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει όταν συνυπάρχει αστιγματισμός και καταρράκτης σε νεαρή ηλικία, ή σε μεγαλύτερη ηλικία όταν εμφανιστεί πλέον ο καταρράκτης» εξήγησε ο λέκτορας οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Γιάννης Τσινόπουλος, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Αστιγματισμός, θεωρία, πράξη, θεραπεία» που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου