" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ζωοφιλία εναντίον οικολογίας


Οσοι πιστεύουν ότι ζωοφιλία ίσον οικολογία θα πάθουν σοκ από την πρόσφατη μελέτη των αρχιτεκτόνων-οικολόγων καθηγητών Brenda και Robert Vale, του Πανεπιστημίου της Βικτόρια της Αυστραλίας.

Η επιβάρυνση του πλανήτη από τη διατήρηση ενός μεγαλόσωμου σκύλου, π.χ. ενός λυκόσκυλου, είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί η χρήση ενός μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτου όπως το Toyota Land Cruiser 4.600 κυβικών που διανύει 10.000 χιλιόμετρα ετησίως.

Ενας μεγαλόσωμος σκύλος τρώει 164 κιλά κρέας και 95 κιλά σιτηρών κάθε χρόνο! Αν υπολογίσουμε ότι χρειάζεται έκταση 43,4 τετραγωνικών μέτρων για την εκτροφή ενός κοτόπουλου, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο σκύλος χρειάζεται 8.400 τετραγωνικά μέτρα γης για το κρέας που τρώει.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό New Scientist, το ζεύγος Vale υπολογίζει την έκταση γης και την ενέργεια που καταναλώνει η εκτροφή ενός κατοικίδιου και τη συγκρίνουν με την ενέργεια που καταναλώνουν αυτοκίνητα και άλλες οικιακές συσκευές.

Η σύγκριση είναι ενδιαφέρουσα. Ενας μεγαλόσωμος σκύλος χρειάζεται 1,1 εκτάριο, ενώ το Land Cruiser είναι κάτω από το μισό, στα 0,41 του εκταρίου. Μια γάτα χρειάζεται 0,15 εκτάριο, το μισό ενός Volkswagen Golf, και δύο χάμστερ ισοδυναμούν με μια τηλεόραση πλάσματος. Ακόμη και το ταπεινό χρυσόψαρο επιβαρύνει με 0,00034 εκτάριο, όσο δηλαδή δύο κινητά τηλέφωνα.

«Πολλοί ανησυχούν για την οικολογική επιβάρυνση από τα μεγάλα αυτοκίνητα τύπου SUV, αλλά δεν προβληματίζονται από την κατοχή λυκόσκυλων. Ομως η οικολογική επιβάρυνση είναι συγκρίσιμη» λένε οι επιστήμονες. Η επιλογή του σοκαριστικού τίτλου «Φάτε τον σκύλο σας» ήταν μέρος της προσπάθειας να καταστήσουν σαφή την επιβάρυνση των κατοικίδιων ζώων στο περιβάλλον και στον πλανήτη.

Να προσθέσουμε τώρα τη δική μας απορία για το πώς συμβαδίζουν ονομασίες οργανώσεων όπως «Ζωοφιλική και Οικολογική Ενωση» με την παραπάνω μελέτη; Πάντα ήταν γνωστή η οικολογική επιβάρυνση της εκτροφής ζώων, ειδικά εκείνων που δεν προσφέρουν κανένα οικονομικά μετρήσιμο αντάλλαγμα, όπως είναι τα αστικά κατοικίδια. Η μελέτη των Vale είναι ακόμη μια απόδειξη ότι οικολογία και ζωοφιλία δεν ήταν ποτέ συνώνυμες έννοιες.

Τα αδέσποτα σκοτώνουν
Πώς αναλύεται η πολιτική της διατήρησης χιλιάδων αδέσποτων, που όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά το ανταγωνίζονται άμεσα, δηλαδή σκοτώνουν και, έμμεσα, εκτοπίζουν, άλλα είδη της πανίδας που είναι πιο χρήσιμα και πιο πολύτιμα για την βιοποικιλότητα;

Είναι γνωστή η παρατήρηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την αρνητική επίδραση των αδέσποτων σκύλων και γατών στα καταφύγια πουλιών. Οπως επίσης είναι γνωστή η ζημιά που κάνουν οι αρουραίοι στα σπάνια πουλιά, ειδικά στις βραχονησίδες. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που παρατηρείται η ζημιά. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπολογίζει ότι 100 εκατομμύρια πουλιά αλλά και μικρά θηλαστικά σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Αγγλία από τις καλοταϊσμένες σπιτόγατες.

Η μελέτη των Vale και η πρότασή τους για αντικατάσταση των κατοικίδιων με βρώσιμα ζώα, όπως κουνέλια και κοτόπουλα, βρήκε μεγάλη αντίσταση από τις τοπικές αρχές στην Αυστραλία. Οι αρχές, έχοντας κατά νου τους τοπικούς ψηφοφόρους και την αδυναμία στα αγαπημένα τους κατοικίδια, απέρριψαν τις προτάσεις των επιστημόνων.

Ας προβληματιστούν όσοι νόμιζαν ότι με την ποδηλασία, την κατοχή κατοικίδιων, άντε και με λίγη ανακύκλωση, κατοχύρωναν την οικολογική τους υπόσταση. Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολύ πιο επικίνδυνα. Ζωοφιλία δεν σημαίνει αυτόματα οικολογία, ούτε το αντίστροφο...

Πηγή: www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου