" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ακρίβυναν 6 στα 10 προϊόντα έως 86,5%



Ζει και βασιλεύει... η ακρίβεια, με 6 στα 10 βασικά καταναλωτικά αγαθά να έχουν ανατιμηθεί μέχρι 86,5%. Πρωταθλητές στις αυξήσεις τιμών αναδεικνύονται κρέατα, όσπρια, ρύζι, αλεύρια, κηπευτικά. Το... καλάθι της νοικοκυράς συνεχίζει να επιβαρύνεται, όπως δείχνουν τιμοληψίες σε 128 προϊόντα, που έγιναν τον μήνα Οκτώβριο σε σύγκριση με τις τιμές πέρσι. Οι οικογένειες εν μέσω κρίσης και έχοντας φορτωθεί στις... πλάτες τους τις φορολογικές επιβαρύνσεις, βλέπουν ο μόνιμος... αντίπαλος, η κερδοσκοπία, να μην παλεύεται...

Την έρευνα έκανε η διεύθυνση Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας Πειραιά και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της από τα 128 προϊόντα τα 82 ανατιμήθηκαν, σε 42 διαπιστώθηκαν μειώσεις τιμών και σε τέσσερα οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Τρόφιμα


Οι αυξήσεις έγιναν σε τρόφιμα και είδη νοικοκυριού. Φτάνουν σε αυτήν την κατηγορία μέχρι 17,8% και συγκεκριμένα το υψηλότερο ποσοστό κατεγράφη στη μέση τιμή του ντοματοχυμού (500 γραμμ.). Κατά 11,3% ανατιμήθηκαν τα αναψυκτικά (330 ml), ενώ ακριβότερο 10,1% είναι το ρύζι γλασέ (1 κ.). Αλλη μία κατηγορία ρυζιού τύπου Μπαρμπα-Μπεν έχει τιμή 9,4% υψηλότερη από πέρυσι. Αλλά και το τσάι (10 τεμ.) ανατιμήθηκε κατά 9,5%. Από τα όσπρια τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής έχουν οι ψιλές φακές (500 γραμμ.) 8,3%. Το αλεύρι ακρίβυνε 7,1%.

Η μέση τιμή στα υγρά πιάτα αυξήθηκε από πέρυσι 6,9%.

Στα οπωροκηπευτικά σύμφωνα με τις τιμοληψίες από 11 είδη τρία έχουν ανατιμήσεις. Τα εγχώρια κρεμμύδια (86,5%), το ντόπιο μπρόκολο (51,5%) και οι πατάτες (2,8%). Σε οκτώ οι τιμές είναι μειωμένες από -12,3% έως -39,5%. Είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι εισαγόμενες πατάτες, τα αγγουράκια και το μαρούλι.

Κρέατα
Αυξήσεις τιμών έγιναν και στα κρέατα. Οι τιμοληψίες δείχνουν να έχει ανέβει 15,3% η μέση τιμή στο εισαγόμενο μοσχάρι. Επίσης κατά 11,8% ακριβότερα πωλείται η μοσχαρίσια μπριζόλα, ενώ ανατιμήσεις 7,8% έγιναν στο ντόπιο αρνάκι και 6,4% στο κατσικάκι. Μειώθηκε κατά -4,7% η τιμή στο χοιρινό μπούτι.

Ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας με δηλώσεις του τονίζει ότι «η καταπολέμηση της ακρίβειας είναι μονόδρομος και στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται υψηλός συντονισμός και συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον έλεγχο της αγοράς».

Ταυτόχρονα ο κ. Μίχας ζητά αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις προκειμένου να επανέλθει η ποινικοποίησή τους.

Πηγή: www.e-go.gr - Χάρης Αναγνωστόπουλος - Χρήστος Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου