" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2009

Περισσότερες απολύσεις και εκ περιτροπή εργασία προωθεί η κυβέρνηση

Δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας ετοιμάζει για το προσεχές φθινόπωρο η κυβέρνηση, κάτι που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Οι αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει να διαρρεύσουν περισσότερες λεπτομέρειες, θα σχετίζονται με περαιτέρω χαλάρωση σε θέματα ελαστικοποίησης της εργασίας της εκ περιτροπής εργασίας, όπως επίσης και την αύξηση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου για τις απολύσεις. Παράλληλα θα προβλέπεται και η επιδότηση εισφορών για νέους εργαζομένους.
Χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου μιλώντας σε διάρκεια εκδήλωσης της ΟΚΕ, γνωστοποίησε την πρόθεσή του προχωρήσει «σε μεταρρυθμίσεις για ένα αποτελεσματικότερο και σύγχρονο καθεστώς στην αγορά εργασίας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως αυτό θα γίνει μέσα από διάλογο και συναίνεση με τους ενδιαφερομένους.
Οι δηλώσεις Παπαθανασίου δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, αφού εδώ και λίγες ημέρες, αμέσως μετά από την ανακοίνωση του «πακέτου» των φοροεισπρακτικών, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας άφηναν να διαρρεύσει ότι επίκεινται σημαντικές αλλαγές τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις.
Και μάλιστα όπως σημείωναν, οι ρυθμίσεις για το γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών, θα αποτελέσουν την βάση του μεταρρυθμιστικού «πακέτου», η ανακοίνωση του οποίου είναι προγραμματισμένη για το προσεχές φθινόπωρο.
ΑντιδράσειςΟι συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξέφρασαν άμεσα την κάθετη άρνησή τους σε οποιεσδήποτε, εις βάρος των εργαζομένων αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, και τονίζουν πως αν υπάρξουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσουν «αιτία πολέμου», ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα και προειδοποίησαν για «θερμό καλοκαίρι».
Αργά χθες το απόγευμα κύκλοι που πρόσκεινται στην υπουργό Απασχόλησης κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά δήλωναν, πως το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές και δεν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις, θέλοντας προφανώς να ρίξουν τους τόνους από την μία και από την άλλη η υπουργός να πάρει αποστάσεις από τις επιχειρούμενες αλλαγές.

ΓΣΕΕ-ΟΚΕΗ ΓΣΕΕ καθιστά σαφές πως οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελεί «αιτία πολέμου» και περνά στην αντεπίθεση ζητώντας ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος, χαρακτηριστικά, σημειώνει πως οι μεταρρυθμίσεις στα χείλη και στην πρακτική της Ν.Δ. είναι συνώνυμες με τις απολύσεις και τις αποδιαρθρώσεις. Ως εκ τούτου ουδεμία «μεταρρυθμιστική» πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν συναντά τη συναίνεση των εργαζομένων και των συνδικάτων. Συνεχίζει επισημαίνοντας «θα βρεθούμε απέναντι τους.
Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία τους ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει τόσο μακροβιότητα όσο και η κρίση της οικονομίας». Στις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, που επεσήμανε πως «από τον Νοέμβριο του 2008 ως σήμερα έχουν χαθεί γύρω στις 23.000 θέσεις εργασίες, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα πάνω από 2.500 εργαζόμενοι και έχουν πραγματοποιηθεί 18.000 «εθελούσιες έξοδοι».

Πηγή: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου