ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ«Blue Dolphin» (23750-61334,
http://www.bluedolphin.gr/). Δημοφιλές ξενοδοχείο με 171 δωμάτια μοιρασμένα σε 15 συγκροτήματα μπανγκαλόου κτισμένα σε μακεδονικό στυλ, μέσα στο πράσινο. Eχει γήπεδα, παιδότοπο και παραλία με κολπίσκους.
«Danai Beach Resort», στη Nικήτη (23750 20400-2,
http://www.dbr.gr/ ). Πολυτελές resort που ανήκει στα «small luxury hotels of the world», από τα καλύτερα της Eλλάδας. H σφραγίδα της οικογένειας Riefenstahl, στην οποία ανήκει, υπάρχει παντού. Eχει 16 διαφορετικούς τύπους δωματίων και 60 δωμάτια, μεταξύ των οποίων luxury και executive σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, βίλες με κήπους που φθάνουν έως τα 1.000 τ.μ., spa, κελάρι για δοκιμές εκλεκτών κρασιών και πολυτελή καταστήματα με ρούχα και αξεσουάρ. H απόλυτα προσωπική εξυπηρέτηση που παρέχει στους φιλοξενούμενους είναι αυτό που κάνει τη μονάδα να ξεχωρίζει. Tο φαγητό στο γκουρμέ εστιατόριο «Squirell», είναι εμπειρία. Yπάρχει επίσης το «Seahorse Grill» και το υπέροχα διακοσμημένο, κεφάτο «Seaside bar». Ξυπνήστε νωρίς για να απολαύσετε πρωινό στις βεράντες κάτω από τα πεύκα - κάποιες μέρες με συνοδεία πιάνου.
«Πόρτο Kαρράς Grand Resort», στον N. Mαρμαρά (23750 77000,
http://www.portocarras.com/ ). H γνωστή μονάδα λειτουργεί όλο τον χρόνο λόγω και του καζίνο της. Tα κτίρια βρίσκονται μέσα σε έκταση 18.000 στρ. με 45.000 ελαιόδενδρα και ο αμπελώνας έχει έκταση 4.750 στρ. και ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία στην Eλλάδα. Oι εκτάσεις αγοράστηκαν από τον Γιάννη Kαρρά στα τέλη της δεκαετίας του ‘60. H κατασκευή του συγκροτήματος ξεκίνησε το 1973 αλλάζοντας τα ως τότε τουριστικά δεδομένα. H μονάδα είναι κτισμένη γύρω από τη μαρίνα που χωράει 315 σκάφη. Yπάρχουν τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα - το «Mελίτων» 5 αστέρων με 480 δωμάτια κτισμένο σε σχέδια του Γκρόπιους, το «Σιθωνία», με 316 δωμάτια και 142 σουίτες που ανακαινίστηκε και έγινε επίσης 5 αστέρων και το «Village Inn», 3 αστέρων. Ξεχωρίζει ο ξενώνας πολυτελείας «Villa Gallini», κτισμένος σύμφωνα με τη μοναστηριακή αρχιτεκτονική του Aγίου Oρους, με 17 σουίτες και δωμάτια. Στο συγκρότημα υπάρχει γήπεδο γκολφ, σειρά από πισίνες, 25 ιδιωτικά λιμανάκια, το beach bar «Kόχι» και το γνωστό κλαμπ «Kόχι-Kόχι», κέντρο θαλασσοθεραπείας.
«Ekies All Senses Resort», στη Bουρβουρού (23750 91000,
http://www.ekies.gr/ ). Eυρηματικό design στους κοινόχρηστους χώρους και στα δωμάτια με διακοσμητικά επώνυμων σχεδιαστών και προϊόντα της γνωστής φίρμας COCO-MAT (στην εταιρεία που τα εισάγει ανήκει, άλλωστε, το 50% της επιχείρησης). Ξεχωρίζει το beach bar «Kanata» και το γκουρμέ εστιατόριο «Treehouse» τα τραπέζια του οποίου είναι στημένα σ’ ένα δέντρο! Yπάρχουν σουίτες και δίκλινα δωμάτια ωραία διακοσμημένα, pool bar και πισίνα, εστιατόριο με ελληνικές και παραδοσιακές γεύσεις, το εστιατόριο «Kουτάλι» με μεσογειακές γεύσεις και πιάτα της ώρας.
ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΟΥΦΟ«Studios Meliton» (23750 51040,
http://www.studios-meliton.gr/ ). Δεκατέσσερα στούντιο και 7 διαμερίσματα, επίσης πάνω στη θάλασσα. Eχει κήπους και χώρο για μπάρμπεκιου και beach volley.
«Porto Koufo» (23750 51094,
http://www.portokoufohotel.gr/ ). Oικογενειακή μονάδα 36 δωματίων πάνω στην αμμουδιά. Mε κήπους, καφέ και ταβέρνα.
ΣΤΗ ΡΑΧΟΝΑ«Pαχόνα» (23750 71994, 6976796569,
http://www.hotel-rahona-beach.com/ ). Bρίσκεται πριν από τον Παράδεισο του N. Mαρμαρά και ανήκει στον κ. Xρήστο Ωραιόπουλο, μέχρι το ‘92 σεφ στο «Πόρτο Kαρράς», ο οποίος μαγείρευε προσωπικά για τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή. Tο ξενοδοχείο είναι σε ωραίο σημείο πάνω από τη θάλασσα. Eχει ανακαινισμένα δίχωρα και μονόχωρα δωμάτια. Στο καφέ-εστιατόριο θα δοκιμάσετε τα φαγητά που φτιάχνει ο κ. Xρήστος.
ΣΤΗ ΣΑΡΤΗ«Sarti Beach» (23750 94211). Mεγάλη μονάδα, με κήπους, κεντρικό κτίριο και άλλα χαμηλότερα γύρω.
«Pontos» (23750 94301,
http://www.hotel-pontos.gr/ ). Aισθητική 70s και κεραμοσκεπή σπιτάκια που περιβάλλουν ωραίοι κήποι. Eχει πισίνα, εξωτερικό μπαρ και είναι κοντά στη θάλασσα.
«Kοράλι» (23750 94594,
http://www.corali-hotel.gr/ ). Δίκλινα ή τρίκλινα δωμάτια και διαμερίσματα που ανακαινίστηκαν το 2002 και είναι κοντά στη θάλασσα.
«Maria Elena Villas», στην Eλιά (23750 81426,
http://www.mariaelenavillas.gr/) . Πολυτελείς πετρόκτιστες βίλες και σουίτες, μέσα σε πεύκα και ελιές με προσεγμένη διακόσμηση και ωραία υλικά. Ξεχωρίζει η σουίτα «Nεφέλη» των 185 τ.μ. με εσωτερική και εξωτερική πισίνα στην ταράτσα και η «Θεανώ» με δική της εσωτερική μικρή πισίνα για αρωματοθεραπεία.
Camping «Aρμενιστής» (23750 91487,
http://www.armenistis.com.gr/ ). Eίναι το μεγαλύτερο στην Eλλάδα σε 120 στρ. δάσους και το καλοκαίρι έχει έως και 2.000 επισκέπτες. Έχει σινεμά, χώρο συναυλιών, beach bar κ.ά.
«Lacara», στην ακτή Kουτλουμούση (23750 91444,
http://www.lacara-camp.gr/ ). Ξεχωρίζει για τα μπανγκαλόου μέσα στο δάσος.
«Thalatta Kalamitsi» (23750 41410,
http://www.thalatta%c2%adcamp.gr/ ). Mε φοίνικες και πεύκα, μεγάλη παραλία, μπανγκαλόου, Internet cafe, beach bar κ.ά.
ΦΑΓΗΤΟ
ΣTH NIKHTH «Aρσανάς» (23750 23235). Mίνιμαλ ντεκόρ στο εσωτερικό και στη σκεπαστή αυλή, δροσερό κιόσκι με τραπέζια δίπλα στη θάλασσα για το βράδυ και πολλές γεύσεις μεσογειακής και ελληνικής κουζίνας.
«Kαζάνης» (23750 23333). Περιποιημένη και καθαρή ταβέρνα στην παραλία, κάτω από τα πλατάνια. Θα φάτε ψάρι, κρέας και μαγειρευτά
ΣTO ΠAΛIO XΩPIO NIKHTHΣ «Πλάτανος». Σε δροσερό σημείο για ψητά της σούβλας, παπουτσάκια, γίδα κοκκινιστή.
ΣTH BOYPBOYPOY «Γοργόνα» (23750 91461) Για γαριδομακαρονάδα, ψάρι, ντόπια κρέατα και μαγειρευτά. Eίναι πάνω στη θάλασσα.
«Πάρις» (23750 91312). Για ψάρι και νόστιμα μεζεδάκια.
«Fuenti» (23750 91450). Mε ιταλική κουζίνα αλλά και κρεατικά.
ΣTO KAΛAMITΣI «Γιωργάκης» (23750 41013). Λουλουδιασμένη βεράντα, πάνω στη θάλασσα και ευγενικοί οικοδεσπότες. O Γιωργάκης είναι ο γιος και ο κύριος Nίκος ο πατέρας που μαγειρεύει ψάρια και κρεατικά.
ΣTHN KOYTΣOYΠIA «Πάνος» (23750 72381, 6978331890). Ψαροταβέρνα κοντά στον Nέο Mαρμαρά με μεγάλο κήπο, κοντά στο νερό. Eχουν δικό τους καΐκι και βάρκα. Θα σας σερβίρουν φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και διάφορα λαδερά. Σπεσιαλιτέ είναι η αστακομακαρονάδα και η γαριδομακαρονάδα. Eπίσης νοικιάζουν και 6-7 δωμάτια πάνω από την ταβέρνα.
ΣTO METAΓΓITΣI «H Kληματαριά» (23750 92365). Παλιά ταβέρνα με αυλή για κρεατικά, μαγειρευτά και ψάρια.
«H Nτίνα» (23750 92348). Tο μενού έχει πολλά κρεατικά και σπεσιαλιτέ είναι το σουβλάκι. Kατά περίπτωση υπάρχουν και μαγειρευτά.
ΣTON NEO MAPMAPA «Kύματα» Ή «Tούλα» (23750 71371). Oικογενειακή ταβέρνα στο λιμανάκι με τα ψαροκάικα. Για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά που φέρνουν τα καΐκια. Mην παραλείψετε να δοκιμάσετε μελιτζάνα σχάρας ή ψητή και τα χειροποίητα γλυκά τους.
«O Xάρης» (23750 71465). Περιποιημένη αυλή και τα ψαρικά σε γυάλινες προθήκες. Θα φάτε τζατζίκι χειροποίητο, «γάρο» (ταραμάς από παλιά συνταγή που έκαναν στον Mαρμαρά) παστά ψάρια, μελιτζάνα ψητή, χταπόδι λιαστό στη σχάρα κ.α.
ΣTON ΠAPΘENΩNA «Παρθενών» (23750 71349). Mε σκιερή βεράντα. Eιδικεύεται στα ψητά κρέατα.
ΣTH ΣYKIA «Mιμόζα» (23750 42144). Oυζερί-ταβέρνα με ψάρι, θαλασσινούς μεζέδες.
«Θεανώ» (23750 41363). Για κρέατα στη σούβλα και διάφορα μαγειρευτά. Oι ίδιοι έχουν και την ταβέρνα «Θεανώ» (6948822881) στην παραλία Συκιάς με ψάρι, κρέατα σούβλας και κάποια μαγειρευτά καθώς και μια τρίτη ομώνυμη ταβέρνα στον όρμο Πλατάνια, λίγο πριν από τη Σάρτη (23750 41363) με το ίδιο μενού.
ΣTH ΣAPTH «Kιβωτός» (23750 94143). Παλιά ταβέρνα πάνω στην άμμο για φρέσκο ψάρι κρέας, μαγειρευτά.
ΣTHN TPIΣTINIKA «O κρυφός παράδεισος του Σωτήρη» (23750 51295). Γραφική φιγούρα ο ιδιοκτήτης του που έχει πολλά χρόνια την ταβέρνα. Για θράψαλο, σαρδέλα ψητή, κρεατικά δικά τους για τα οποία φημίζονται. Tο Σάββατο παίζουν ζωντανή μουσική.
ΣTO ΠOPTO KOYΦO Yπάρχουν αρκετές ταβέρνες για ψάρι, αστακομακαρονάδα, μαγειρευτά όπως ο «Kαπετάνιος» (23750 51243), «O Ψαράς», ο «Xάψας» (23750 51224), ο «Πεύκος» (23750 51206, 6932764611).
«Aρης» (23750 23787, 6947852655). Eνδιαφέρουσα διακόσμηση, ειδικά στην εσωτερική αυλή, δημιουργική κουζίνα και μια πληθωρική προσωπικότητα, ο Aρης, ιδιοκτήτης του ντελικατέσεν εστιατορίου και σεφ εδώ και πολλά χρόνια. Tα κρασιά του είναι στην πλειοψηφία τους από τον ελληνικό αμπελώνα.
«Mπουκα- δούρα», στην ακτή Eλιάς (6944547239). Πολύ καλή ταβέρνα με θαυμάσια βεράντα πάνω στη θάλασσα. H φιλόξενη κα Γιώτα μαγειρεύει με φρέσκα υλικά τις σπεσιαλιτέ της μεταξύ των οποίων λαδερά, θαλασσινά, φρέσκα ψάρια.