" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2010

Η κρίση πλήττει και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου


Η οικονομική κρίση μπορεί να μη «γονάτισε» την Αυστραλία κατάφερε όμως να πλήξει, μεταξύ άλλων, και τη γιορτή των ερωτευμένων Αποτέλεσμα, πολλές από τις «κιτς» συνθέσεις που κάθε χρόνο παρέλαυναν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όπως π.χ. πελώριες λευκές αρκούδες, σε φυσικό σχεδόν μέγεθος, μ' ένα πλαστικό τριαντάφυλλο παραμάσχαλα, να πάνε φέτος περίπατο.
«Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί, μέσα στα είκοσι χρόνια που έχουμε την επιχείρηση», θα πει ιδιοκτήτης ανθοπωλείου που τέτοια μέρα έβγαζε, όπως είπε, το ενοίκιο της μισής χρονιάς.
Την ίδια ώρα, αυστραλιανή εφημερίδα φιλοξενεί τις απόψεις καταστηματαρχών για την κρίση που κτυπά και την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Θίο, φοβερός επαγγελματίας, πάντα έβρισκε τρόπους να ελκύει τους έχοντες, για το λόγο ότι εκτός από εισαγόμενα δίμετρα κόκκινα τριαντάφυλλα, άνθρωπος διαθέτει και μεγάλη φαντασία.
Ακόμη, πέρυσι, τέτοιες μέρες, ήταν μέσα στην τρελή χαρά, γιατί οι ιδέες και οι πρωτοτυπίες του ενθουσίαζαν τους παλιούς πελάτες που πάντα, «ας είναι καλά οι άνθρωποι» όπως λέει, του έφερναν και καινούριους. Μια φορά, είπε, είχε φέρει γαϊδουράκι για να το φορτώσει κόκκινα τριαντάφυλλα, μέσα σε χρυσά καλάθια (βαμμένα δηλαδή) και να τα στείλει στο ζευγάρι που μόλις είχε γυρίσει από γαμήλιο ταξίδι στη Ρόδο και ο γαμπρός ζήτησε κάτι με χρώμα ελληνικό. Είχε ανέβει στη Λίνδο με γαϊδουράκι και δεν μπορούσε να το ξεχάσει με τίποτε. «Μην υπολογίζεις το κόστος. Θέλω κάτι πολύ μοναδικό», είπε.
Παλιά όμως μεγαλεία και διηγώντας τα να σκας, γιατί φέτος «μαύρες πλερέζες» φορούν οι έμποροι και την εξήγηση θα τη δώσει ο Θίο μόνος του: «Κοίταξε, αυτή η οικονομική κρίση χτύπησε τους πολύ λεφτάδες. Όσο πιο πολλά είχε κανείς τόσο πιο πολλά έχασε, με την πανωλεθρία στα χρηματιστήρια, πολλοί 'τρελάθηκαν'. Φέτος, ειλικρινά, δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Και δε φτάνει αυτό, έχω και τους προμηθευτές μου να με ζαλίζουν γιατί δεν δίνω ακόμη παραγγελίες. Τι να τις κάνω τις παραγγελίες; Εδώ κοντεύω να κλείσω το μαγαζί. Έχουμε καταντήσει να πιάνουμε κουβέντα με τους περαστικούς, μη φιλοτιμηθούνε και πάρουν κανένα ντόπιο κρίνο».
Ιδιοκτήτρια μπουτίκ ρούχων, που τέτοιες μέρες δεν πρόφταινε να τυλίγει σε μεταξωτά χαρτιά γαλλικά εσώρουχα πολυτελείας και ολομέταξα νυχτικά, λέει φέτος: «Δεν υπάρχει κίνηση. Κόπηκαν με το μαχαίρι τα πάντα. Έριξα τις τιμές για να διώξω μερικά εμπορεύματα, αλλά ούτε κι' αυτό έπιασε. Δεν μπορώ να καταλάβω. Πληρώνω μεγάλα ενοίκια για να είμαι ανάμεσα στους έχοντες και να μη φοβάμαι ανεργίες και κρίσεις οικονομικές. Να όμως, που κανείς δεν είναι άτρωτος», θα πει μοιρολατρικά, εκφράζοντας μια δική μου σκέψη.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TrueLocal, 54% των Αυστραλών σχεδιάζουν να ξοδέψουν κάτω από $150 για να γιορτάσουν τον Άγιο Βαλεντίνο. Ένα πέμπτο δεν θα κάνουν τίποτε ιδιαίτερο, είπαν. Το πολύ-πολύ κανένα πικνίκ στη θάλασσα. Σε ποσοστό 17%, είπαν ότι δεν θέλουν να γιορτάσουν. Ούτε καν να βγουν έξω. Θα μείνουν σπίτι τους να δούνε κανένα DVD και να φάνε πίτσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου