Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009
Φλώρινα: Σταυροδρόμι πολιτισμικό με λίμνες και αλπικά τοπία
Η πόλη άρχισε να δημιουργείται τον 4ο αιώνα π.Χ. και να έληξε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. λόγω μίας μεγάλης πυρκαγιάς, πιθανότατα μετά από εχθρική εισβολή. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται, ενώ τα σημαντικότερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης.
Η ελληνιστική πόλη της Φλώρινας βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της δασωμένης λοφοσειράς του Αγίου Παντελεήμονα, κτισμένη σε κανονικά οικοδομικά τετράγωνα.
Η πόλη της Φλώρινας έγινε πρωτεύουσα του Νομού το 1912, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.
Το ποτάμι που διασχίζει την πόλη, ο Σακουλέβας, αλλάζει την εικόνα και τα χρώματα της Φλώρινας, ανάλογα με την εποχή.
Κατά μήκος του, αλλά και στους παρακείμενους μικρούς δρόμους, τα περισσότερα κτίσματα που θα συναντήσετε ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας. Τα κτήρια αυτά, παρά τις μορφολογικές διαφορές στα επιμέρους στοιχεία τους, διατηρούν τα κύρια χαρακτηριστικά της μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
Αλπικά τοπία, λίμνες που μας ταξιδεύουν στη μακρινή Φινλανδία, σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, σε συνδυασμό με τη μακεδονική ή νεοκλασική αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στην περιοχή, αλλά με σήμα κατατεθέν την προστατευόμενη καφέ αρκούδα, τον Αρκτούρο, η Φλώρινα, αναμφισβήτητα είναι μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Η περιοχή παράλληλα, διαθέτει και μία σύνθετη πολιτιστική ταυτότητα, καθώς η Φλώρινα αποτέλεσε το σταυροδρόμι πληθυσμών και πολιτισμών μέσα στο πέρασμα των αιώνων.
Η Φλώρινα είναι ένας από τους τέσσερις νομούς που συγκροτούν την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Από βορρά συνορεύει με την ΠΓΔΜ και από δυτικά με την Αλβανία. Σημείο επαφής και των τριών κρατών αποτελεί η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας. Προς την ελληνική ενδοχώρα η Φλώρινα συνορεύει με τους νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Καστοριάς.
Η πόλη της Φλώρινας έγινε πρωτεύουσα του Νομού το 1912, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με την πόλη από το Αρχαιολογικό της Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στο Σιδηροδρομικό σταθμό, που αποτελεί το σημαντικότερο οργανωμένο χώρο ενημέρωσης για την ιστορική πορεία της περιοχής από την πρώιμη αρχαιότητα έως και τα βυζαντινά χρόνια. Σε ένα από τα παλιά κτίρια του σταθμού, στεγάζεται και λειτουργεί η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών ζωγράφων.
Το ποτάμι που διασχίζει την πόλη, ο Σακουλέβας, αλλάζει την εικόνα και τα χρώματα της Φλώρινας, ανάλογα με την εποχή. Κατά μήκος του, αλλά και στους παρακείμενους μικρούς δρόμους, τα περισσότερα κτίσματα που θα συναντήσετε ανάγονται στην εποχή της τουρκοκρατίας.
Τα κτήρια αυτά, παρά τις μορφολογικές διαφορές στα επιμέρους στοιχεία τους, διατηρούν τα κύρια χαρακτηριστικά της μακεδονικής αρχιτεκτονικής, που συναντάμε σε ολόκληρη τη Βαλκανική και αποτελούν τη φυσική συνέχεια της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου. Στην πόλη θα συναντήσετε και αρκετά δημόσια κτίσματα, όπως το χαμάμ που βρίσκεται στην πλατεία Δικαιοσύνης, καθώς και τα ερείπια μουσουλμανικού μιναρέ στην οδό Παπακωνσταντίνου Νερέτης.
Στα δύο άκρα της πόλης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου. Η ελληνιστική πόλη της Φλώρινας βρίσκεται στη βόρεια πλαγιά της δασωμένης λοφοσειράς του Αγίου Παντελεήμονα, κτισμένη σε κανονικά οικοδομικά τετράγωνα.
Η κατοίκηση της πόλης πρέπει να άρχισε τον 4ο αιώνα π.Χ. και να έληξε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. λόγω μίας μεγάλης πυρκαγιάς, πιθανότατα μετά από εχθρική εισβολή. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται, ενώ τα σημαντικότερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης.
Γνωρίστε τον Νομό της Φλώρινας μέσα από τις πέντε αντιπροσωπευτικές διαδρομές του: τους δρόμους του Κρασιού, των Χρυσικών, τον δρόμο για την Πρέσπα, του Βαρνούντα, και το δρόμο για το Βίτσι.
Σε αυτή την περιπλάνησή σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναδικό ανεμόμυλο του Νομού στον Άγιο Παντελεήμονα, και να δοκιμάσετε το ιδιόμορφο «ξινό νερό» στο ομώνυμο χωριό, η πηγή του οποίου αναφέρεται και από τον Αριστοτέλη. Στο Νομό Φλώρινας και στο χωριό Άγιος Γερμανός, λειτουργεί ο πρώτος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμών Γυναικών του Νομού και ο τρίτος στην Ελλάδα, και αξίζει να κάνετε μία στάση.
Φωτιές της Φλώρινας
Σήμα κατατεθέν της Φλώρινας είναι οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές, έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι ρίζες του μπορεί να προέρχονται από παγανιστικές εκδηλώσεις για τη λατρεία του ήλιου. Σήμερα όμως συνδέεται με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στο νεογέννητο Χριστό. Η προετοιμασία για το άναμμα της φωτιάς διαρκεί μήνες. Ομάδες παιδιών αφού επιλέξουν ένα ασφαλές μέρος φύλαξης, αποθηκεύουν τόνους ξύλα και κέδρα που κόβουν από το βουνό. ώστε την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε γειτονιά της Φλώρινας να ανάψει τη φωτιά της.
Πλήθος ιστορικών μνημείων
Η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου: Τα ερείπια της Βασιλικής βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά του ομώνυμου νησιού της λίμνης Μικρή Πρέσπα. Ο ναός ιδρύθηκε από τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ το 983 ή 986 μ.Χ., ο οποίος μετά τη νίκη του κατά των Βυζαντινών και την κατάληψη της Λάρισας, μετέφερε τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου, (Επισκόπου Λαρίσης στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου) στην Πρέσπα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τάφοι σημαντικών, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, προσώπων, που υπάρχουν στο νότιο κλίτος του ναού.
Βυζαντινά-Μεταβυζαντινά Μνημεία των Πρεσπών: Στη νότια πλευρά του νησιού σώζονται τα ερείπια του ναού των Αγίων Αποστόλων (11ος-12ος αι.) ενώ ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Γεωργίου (15ος αι.) ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του.
Σημαντικό μνημείο
Ωστόσο, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής βρίσκεται στον Άγιο Γερμανό. Πρόκειται για ένα μικρό σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με τρούλο και νάρθηκα, αφιερωμένο στον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανό.
Η Ελληνιστική πόλη Πετρών: Η αρχαία πόλη βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης των Πετρών που είναι και η πιο γνωστή και συστηματικότερα ερευνημένη αρχαιολογική περιοχή του Νομού.
Ορισμένοι μελετητές πιστεύουν ότι η θέση της μπορεί να ταυτίζεται με την Κέλλη των μεσαιωνικών οδοιπόρων. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Εγνατία Οδό και στο βάθος της εύφορης κοιλάδας του Αμυνταίου. Οι ανασκαφές έχουν φέρει μέχρι στιγμής στο φως ένα ισχυρό τείχος, το οποίο περικλείει έναν οικισμό με ελεύθερη πολεοδομική οργάνωση, που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις καμπύλες του λόφου πάνω στον οποίο βρίσκεται.
Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται και τα σημαντικότερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.
Αρχαιολογικός χώρος στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου: Ο οικισμός του Αγίου Παντελεήμονα, κτισμένος σε προνομιακή θέση, ανάμεσα στις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών, συνέδεσε σε όλη του την ιστορική πορεία την παραγωγική του δραστηριότητα με το λιμναίο οικοσύστημα. Αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίσθηκαν στην ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σημερινού χωριού, στην βόρεια όχθη της λίμνης των Πετρών.
Σύμφωνα με παλαιότερες επιφανειακές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, πρόκειται για έναν οικισμό που χρονολογείται στη Νεολιθική εποχή. Ωστόσο από τον πλούτο των ευρημάτων στην περιοχή, τίποτε δεν έχει απομείνει. Ένα μέρος βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ένα άλλο στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.
Ορειβασία - πεζοπορία
Δραστηριότητες στη φύση για κάθε εποχή του χρόνου
Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, η Φλώρινα, προσφέρεται για άλλες δραστηριότητες στη φύση όπως ορειβασία και πεζοπορία κάθε εποχή του χρόνου στα αναρίθμητα μονοπάτια της, και κυρίως στα δύο διεθνή τμήματα μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπατιών, το Ε4 και το Ε6. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνοδο σημειώνουν και νέες μορφές τουρισμού, όπως κανό, αναρρίχηση, ιππασία, αλλά και η παρακολούθηση πουλιών, κυρίως στις περιοχές των λιμνών.
Ευρωπαϊκά Μονοπάτια
Το μονοπάτι Ε4 ξεκινά από τα Πυρηναία, περνά τις Άλπεις και διασχίζοντας την πρώην Γιουγκοσλαβία, φθάνει στην Ελλάδα, μέσω του φυλακίου της Νίκης στη Φλώρινα για να καταλήξει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Στην περιοχή της Φλώρινας το μονοπάτι διασχίζει τους ορεινούς όγκους Βαρνούντα και Βέρνου και περνώντας τον Άγιο Παντελεήμονα, καταλήγει στους Πύργους Εορδαίας.
Το μονοπάτι Ε6 διασχίζει το νομό από το Βορά. Ακολουθώντας νοτιοδυτική κατεύθυνση προς το Βέρνο, συναντά το Ε4 στη θέση Δερβένι για να συνεχίσει προς το Βαρνούντα και τις Πρέσπες με κατεύθυνση προς τις ακτές της Ηπείρου.
Παρατήρηση Πουλιών
Η Φλώρινα θεωρείται μία από τις καλύτερες περιοχές στην Ευρώπη για παρατήρηση πουλιών, καθώς σε αυτή οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν μία μεγάλη ποικιλία πουλιών. Στις περιοχές των λιμνών Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, Πετρών, Βεγορίτιδας, Ζάζαρης και Χειμαδίτιδας μπορείτε να αναζητήσετε πελεκάνους, ερωδιούς, κορνοράνους, ενώ εντυπωσιακά αρπακτικά πτηνά όπως ο χρυσαετός, οι αετογερακίνες μπορείτε να τα συναντήσετε στις ορεινές περιοχές στο Βίτσι και στο Καϊμακτσαλάν.
Χιονοδρομικό Κέντρο
Στη θέση Βίγλα, 18 χλμ. από τη Φλώρινα, στο σημείο όπου ενώνονται οι οροσειρές του Βέρνου και του Βαρνούντα, και σε υψόμετρο 1.650 μέτρων, θα συναντήσετε το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, ένα από τα πρώτα που λειτούργησαν στη χώρα μας.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
•Διεύθυνση Τουρισμού 2385054460-61
•Χιονοδρομικό Κέντρο 2385045801
•Σ.Ε.Ο. 2385025880
•ΣΟΧ 2385029939
•Θεραπευτική Ιππασία Βερικό: 6977295283
•Ιππασία στην Κοινότητα Νυμφαίου: 6972315546
•Ιππασία Βίγλα Πισοδερίου: 2385045800&45801
Για κάθε πληροφορία
Εξειδικευμένα κέντρα υποδοχής για το Περιβάλλον
Ενημερωθείτε για τη φύση και το περιβάλλον μέσα από τα εξειδικευμένα κέντρα υποδοχής και ενημέρωσης που λειτουργούν στον νομό Φλώρινας.
Κέντρο Ενημέρωσης για την Πρέσπα: Στον Άγιο Γερμανό λειτουργεί από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών το εν λόγω Κέντρο, στο οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε για το περιβάλλον και τη φύση της περιοχής.
Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου: Στο Δ. Αετού και στο Νυμφαίο λειτουργεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τη βιολογία, οικολογία και προστασία του λύκου και της αρκούδας.
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης. Εδώ υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές σε συνεργασία με σχολεία για θέματα ενέργειας και νερού.
Κέντρο Ενημέρωσης για τις Λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας: Το υπό κατασκευή κέντρο θα λειτουργεί στο χώρο συντηρημένου παραδοσιακού ανεμόμυλου στον Αγ. Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου.
Κέντρο Ενημέρωσης για τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα: Υπό κατασκευή Κέντρο θα λειτουργήσει στην περιοχή των Αγ. Αναργύρων του Δήμου Αετού.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
•Κέντρο Ενημέρωσης για την Πρέσπα: 2385051245
•Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βεύης: 2385081220 & 81224
•Κέντρο Ενημέρωσης για τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας: 2381032047
Φλώρινα: Ταξίδι στη φύση και τον χρόνο
Απολαύστε τις βραχογραφίες στις απότομες όχθες της Μεγάλης Πρέσπας κάνοντας βαρκάδα στο μικρό κόλπο των Ψαράδων. Eντυπωσιακά είναι τα τρία καλύτερα σωζόμενα ασκηταριά στον απότομο βράχο που υψώνεται πάνω από την όχθη της λίμνης που χρησιμοποιούσαν οι ερημίτες μοναχοί πριν από 500 με 1.000 χρόνια.
Η Λίμνη Ζάζαρη, μία από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας, βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων. Τροφοδοτείται από το ποτάμι του Σκλήθρου και από υπόγειες πηγές, ενώ στη συνέχεια τροφοδοτεί με τη σειρά της τη λίμνη Χειμαδίτιδα.
Πάνω στις κορυφογραμμές του Βίτσι, σε υψόμετρο 1.350 μ. και με τις οξιές να οριοθετούν την κατοικημένη περιοχή από το παρθένο δάσος, το Νυμφαίο δεν είναι πια τόσο αθέατο όσο δηλώνει το παλιό όνομά του, Νιβαέστα ή Νέβεσκα, που στα βλάχικα σημαίνει αθέατος.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Με αυτοκίνητο: Το οδικό δίκτυο συνδέει την Φλώρινα με τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας μέσα από ποικίλες διαδρομές
Με λεωφορείο: Υπάρχουν τακτικά καθημερινά δρομολόγια που συνδέουν την Φλώρινα με Θεσσαλονίκη, Αθήνα και όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς.
Με τρένο: Καθημερινή σύνδεση με Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Με αεροπλάνο: Τακτικές πτήσεις από Αθήνα στο Αεροδρόμιο Κοζάνης ή Καστοριάς που απέχουν περίπου μια ώρα από την πόλη της Φλώρινας.
Χρήσιμα τηλέφωνα: ΚΤΕΛ Φλώρινας 23850 22430
ΚΤΕΛ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 23860 22219 ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23850 29547 ΟΣΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23850 22404 ΟΣΕ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 23860 22226 ΤΑΞΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 23850 23100 23850 22700 23850 22800 ΤΑΞΙ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 23860 22988
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου