" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Χωριά εκκενώνονται καθώς ξυπνά το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες


Μανίλα




Σε πρόχειρους καταυλισμούς φαίνεται ότι θα περάσουν τα Χριστούγεννα οι 20.000 άνθρωποι που απομάκρυναν οι αρχές από την περιοχή του ηφαιστείου Μαγιόν στις Φιλιππίνες, το οποίο ξυπνά τρία χρόνια μετά την τελευταία του έκρηξη.

Τολύπες καπνού και ρυάκια λάβας εμφανίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην κορυφή του ηφαιστείου των 2.460 μέτρων, και την Τρίτη οι ηφαιστειολόγοι να ανεβάσουν το επίπεδο συναγερμού δύο βαθμίδες κάτω από το στάδιο της μείζονος έκρηξης.

Υπό το φόβο νέας έκρηξης, η αγροτική επαρχία Αλμπέι, 340 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλα, κηρύχθηκε σε «κατάσταση επικείμενης καταστροφής», προκειμένου να αποδεσμευθούν άμεσα τα κονδύλια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η ισχυρότερη καταγεγραμμένη έκρηξη του Μαγιόν συνέβη το 1814 και σκότωσε πάνω από 1.200 άτομα.

Περίπου 30.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν όταν το ηφαίστειο εξερράγη τελευταία φορά το 2006. Περισσότεροι από 1.000 σκοτώθηκαν αργότερα από λαχάρ, ένα είδος σαρωτικής κατολίσθησης ηφαιστειακής τέφρας και λάσπης που εκδηλώνεται σε πλαγιές ηφαιστείων έπειτα από ισχυρές βροχές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου