" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Tαξιδεύοντας τον χειμώνα Καστανίτσα: Το λευκό στολίδι του Πάρνωνα


Το ταξίδι στην ορεινή Ελλάδα είναι μια από τις μεγάλες χαρές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τις άλλες εποχές όλο και προς τη θάλασσα λοξοκοιτάζουμε. Ομως τα κρύα, τα χιόνια και οι παγωνιές μας σπρώχνουν προς τα βουνά, με τα πυκνά δάση, τις πέτρινες βρύσες και τα χωριά με τις στέγες να καπνίζουν μέσα στην ομίχλη. Οι ορεινοί οικισμοί μετά από χρόνια εγκατάλειψης ξαναζωντανεύουν ως ταξιδιωτικοί προορισμοί.

Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Λάμπει κατάλευκο μέσα στα καστανοδάση, θυμίζοντας ότι ανέκαθεν ήταν χωριό ασβεστάδων. Ο ασβέστης της Καστάνιτσας ήταν φημισμένος από πολύ παλιά, αλλά σήμερα το πολύ ένα καμίνι να συνεχίζει την παλιά τέχνη. Τα περίπου 250 σπίτια του χωριού σχηματίζουν έναν λαβύρινθο απλωμένο στην πλαγιά, τριγυρισμένο από καταπράσινες ρεματιές με έλατα, καστανιές και πλατάνια.

Στη νότια άκρη του οικισμού υπάρχει ο παλιός ερειπωμένος πύργος του Καψαμπέλη, αμυντικό κτίσμα της Τουρκοκρατίας. Ολόγυρα στέκονται πολλά εντυπωσιακά πυργόσπιτα, πολλά από τα οποία έχουν ηλικία μεγαλύτερη των τριών αιώνων! Ολα τα σπίτια του χωριού είναι πετρόκτιστα (τα περισσότερα έργα Λαγκαδιανών μαστόρων) και ασπρισμένα με ασβεστόλασπη. Οι στέγες από σταχτοπράσινο σχιστόλιθο, οι καμάρες, τα τόξα και οι μικρές λουλουδιασμένες αυλές δίνουν έναν πολύ ρομαντικό τόνο στον οικισμό.

Αξίζει να δείτε τον ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του 1780: έχει περίτεχνο ρωσικό τέμπλο, δώρο της τσαρίνας Αικατερίνης της Μεγάλης προς επιφανή Καστανιτσιώτη της Οδησσού.

Η Καστάνιτσα -όπως φανερώνει και το όνομά της- είναι τριγυρισμένη από δάση με καστανιές οι οποίες παράγουν πάνω από 300 τόνους κάστανα τον χρόνο. Στα δάση γύρω από το χωριό υπάρχουν επίσης πολλά έλατα τα οποία οι Καστανιτσιώτες πουλούν στην αγορά των Χριστουγέννων (είναι καλλιεργήσιμα και κόβονται κάθε χρόνο περίπου 3.000 δέντρα).

Η πλατεία του χωριού είναι μικρή, αλλά γραφικότατη, και οι άνθρωποι λίγοι, αλλά φιλόξενοι. Οι ιδανικές γωνίες για να φωτογραφηθεί το χωριό είναι αμέτρητες και πολύ βολικές. Είναι ίσως το πιο φωτογενές χωριό της Αρκαδίας και ένα από τα αρχαιότερα της Κυνουρίας -σύμφωνα μάλιστα με γραπτά κείμενα το αρχαιότερο χωριό της Τσακωνιάς.

Με βάση την Καστάνιτσα μπορείτε να κάνετε μερικές θαυμάσιες διαδρομές στα φανταστικά δάση του Πάρνωνα. Αν θέλετε να κινηθείτε σε ασφαλτόδρομους αξίζει να κάνετε τη διαδρομή προς Βαμβακού - Πολύδροσο και να συνεχίσετε νότια προς Καλλιθέα και Γεράκι. Αν δεν σας τρομάζουν οι λάσπες και τα χιόνια, μπορείτε να ακολουθήσετε τους δασικούς δρόμους από την Καστάνιτσα προς Αγιο Βασίλειο και Πλατανάκι ή να ακολουθήσετε τον φανταστικό χωματόδρομο που καταλήγει στο χωριό Πραστός, ένα από τα ομορφότερα της Κυνουρίας με θαυμάσια αρχιτεκτονική και δύο ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησίες.

Η ΜΟΝΗ ΚΟΝΤΟΛΙΝΑΣ

Βρίσκεται μέσα στα πυκνά καστανοδάση του Πάρνωνα περίπου 10 χλμ. νότια της Καστάνιτσας (ένα μέρος της διαδρομής είναι σε χώμα). Το μοναστήρι είναι μεταβυζαντινό και χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στον Αγιο Παντελεήμονα (αρχικά ήταν αφιερωμένο στον Αγιο Νικόλαο) και διατηρεί ωραίες, αν και φθαρμένες, τοιχογραφίες του 1760. Το μοναστήρι κάηκε από τον Ιμπραήμ το 1826.

ΔΙΑΜΟΝΗ

«Ξενώνας Αντωνίου» (27550 52255, www.sun-mountain-snow.gr). Στεγάζεται σε αναστηλωμένο πέτρινο αρχοντόσπιτο. Τα δωμάτια είναι περιποιημένα με ρουστίκ διακόσμηση και πολλές ανέσεις και έχουν θέα στη ρεματιά με τις καστανιές.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

«Στολίδι» (27550 52400). Ταβερνάκι στη μικρή πλατεία με μαγειρευτά και ψητά, ωραίο το αρνί στον φούρνο με πατάτες και φασολάδα. «Πάρνων» (6977434525). Ταβερνάκι στην πλατεία, με πολύ καλά μαγειρευτά (κόκορας με μακαρόνια, μελιτζάνες με ντομάτα και σκόρδο, χοιρινό, γίδα βραστή, ψητό κοτόπουλο κλπ.).

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου