" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Γεωθερμία


Ξέρετε ότι μπορείτε να ζεστάνετε ή να ψύξετε το σπίτι σας χρησιμοποιώντας τη θαλπωρή της γης; Η αρχή του γεωθερμικού κλιματισμού είναι εξαιρετικά απλή. Βασίζεται στο γεγονός ότι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή στους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Αν συνεπώς εκμεταλλευτούμε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας, μπορούμε να θερμάνουμε χώρους το χειμώνα και να τους ψύξουμε αντίστοιχα το καλοκαίρι.

Αυτό γίνεται με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας, η δε θερμότητα μεταδίδεται μέσω ενός δικτύου σωληνώσεων που είτε βρίσκονται σε οριζόντια διάταξη και χαμηλό βάθος, είτε σε κατακόρυφη διάταξη εκμεταλλευόμενοι μία γεώτρηση που γίνεται γι’ αυτό το λόγο.

Μια γεωθερμική αντλία θερμότητας καταναλώνει συνήθως γύρω στο 25-30% της ενέργειας που αποδίδει, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε υβριδικά συστήματα από κοινού με ηλιοθερμικά.

Είναι η πιο υγιεινή και φυσική μορφή κλιματισμού και εκτός από το κόστος κατασκευής, δεν έχει καμία άλλη επιβάρυνση!

Βιολογικά προϊόντα


Το 15% σχεδόν των τροφίμων που βάζουμε στο σπίτι μας, καταλήγει τελικά στις χωματερές. Το ποσοστό αυτό μάλιστα φτάνει ενίοτε και το 50% της παραγόμενης τροφής αν υπολογίσουμε το μακρύ δρόμο από το χωράφι ως το σπίτι μας και από εκεί στη χωματερή. Και την ίδια στιγμή όμως, περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι.

Σαν να μη έφτανε αυτή η σπατάλη, αυτό που φτάνει στο πιάτο μας δεν είναι πάντα ασφαλές. Οι διατροφικοί κίνδυνοι είτε αφορούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα είτε μεταλλαγμένους οργανισμούς έχουν γίνει δυστυχώς ρουτίνα.

Κι όμως. Ο συνειδητός καταναλωτής μπορεί να αντιδράσει μιας και έχει επιλογές. Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα. Προσέξτε όμως. Τα προϊόντα με τον χαρακτηρισμό ‘βιολογικά’, θα πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση από κάποιον αναγνωρισμένο φορέα (εθνικό ή του εξωτερικού). Συγκεκριμένα, θα πρέπει να φέρουν μία από τις παρακάτω σημάνσεις ή, αν πρόκειται για εισαγόμενα προϊόντα, αντίστοιχα αναγνωρισμένα σήματα του εξωτερικού.


Πηγή: Greenpeace

Σε λειτουργία ο μεγαλύτερος πύργος ηλιακής ενέργειας στον κόσμο


Μετά το πέρας της επιτυχούς τριήμερης δοκιμαστικής περιόδου για την παραγωγή και λειτουργία του, η εταιρεία Abengoa Solar ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του νέου πύργου παραγωγής ηλιακής ενεργείας PS20 στην περιοχή Solucar Platform, κοντά στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, ο PS20 ξεπέρασε τις προσδοκίες της παραγωγής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δυνατότητες της τεχνολογίας των πύργων ηλιακής ενέργειας.

Ο PS20 είναι το δεύτερο εν λειτουργία εργοστάσιο παραγωγής ηλιακής ενέργειας για εμπορική χρήση. Ο PS20 διαθέτει μια σειρά σημαντικών τεχνολογικών βελτιώσεων σε σχέση με τον PS10, τον πρώτο εμπορικό πύργο παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Οι βελτιώσεις του PS20 συμπεριλαμβάνουν δέκτη υψηλότερης αποδοτικότητας, διάφορες αναβαθμίσεις σχετικά με τα ελεγκτικά και λειτουργικά συστήματα, καθώς και ένα βελτιωμένο σύστημα αποθήκευσης της θερμικής ενέργειας. Οι παραπάνω βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία Abengoa Solar, ενώ η κατασκευή των εγκαταστάσεων εκτελέστηκε από την Abener.

Σύμφωνα με τον Santiago Seane, Γενικό Διευθυντή της Abengoa Solar, «Η παραγωγή περισσότερης ενέργειας κατά τη δοκιμαστική περίοδο σε σχέση με τις προβλέψεις μας αποτελεί ορόσημο. Οι τεχνολογικές καινοτομίες που έχουμε επιτύχει, σε συνδυασμό με την πείρα μας, μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε ένα ποιοτικό βήμα προόδου στην τεχνολογία ηλιακών πύργων.»

Με τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 20 μεγαβάτ, τη διπλάσια του PS10, ο νέος ηλιακός πύργος PS20 θα παράγει επαρκή καθαρή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες 10,000 νοικοκυριών, και θα αποτρέψει την εκπομπή 12,000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα που θα είχε παράγει ένα συμβατικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο PS20 αποτελείται από ένα ηλιακό γήπεδο με 1,255 εγκαταστημένους ηλιοστάτες, κατασκευής της Abengoa Solar. Ο κάθε ηλιοστάτης, επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων, αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται προς τον κεντρικό δέκτη, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην κορυφή του ηλιακού πύργου ύψους 161 μέτρων. Με την εν λόγω διαδικασία παράγεται ατμός, ο οποίος με τη βοήθεια μιας τουρμπίνας, μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η εταιρεία Abengoa Solar ειδικεύεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.


Πηγή: Pathfindernews

Πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο «πράσινο»


Θέλετε να κάνετε το σπίτι σας μια καθαρή «πράσινη» μηχανή;

Μπορείτε να ξοδέψετε δεκάδες χιλιάδες Ευρώ τοποθετώντας ηλιακούς συλλέκτες στη στέγη, αλλά είναι μάλλον καλύτερο να εστιάσετε καταρχήν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σας.

Αυτό υποστηρίζει ο Matt Golden, ιδρυτής και πρόεδρος της Sustainable Spaces, μιας εταιρείας αναδρομικών αποδοτικών κατασκευών σε σπίτια, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. «Δεν έχει νόημα να τοποθετήσετε ακριβούς ηλιακούς συλλέκτες σε ένα ανεπαρκώς μονωμένο σπίτι που χάνει από παντού θερμότητα», αναφέρει ο Golden.


Πηγή: Pathfindernews

To Meteoclub.gr πρόσθεσε μία νέα υπηρεσία στον χώρο της Μετεωρολογίας στην Ελλάδα .


Σκοπός της υπηρεσίας είναι η ενημέρωση του κόσμου για έντονα καιρικά φαινόμενα που επρόκειτω να λάβουν τόπο στην ΕΛΛΑΔΑ.
Η νέα υπηρεσία σας προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ μέσω χάρτη απεικόνισης των επιπέδων της επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων.
Μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε όσο αναφορά το υπόμνημα του χάρτη και πως θα τον χρησιμοποιείτε στο MENU : Υπόμνημα που βρίσκεται στο menu M.A.P. καθώς και στο Menu Όροι Χρησης ππου βρίσκεται στο ίδιο σημείο .
Το κεντρικό menu της υπηρεσίας βρίσκεται στο κεντρικό : Μοντέλα Καιρού + Χάρτες

Μαίνεται ο πόλεμος για το γαλλικό νόμο κατά της πειρατείας


Ο περίφημος νόμος των τριών χτυπημάτων υπερψηφίστηκε πρόσφατα από τη γαλλική εθνοσυνέλευση, αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα εφαρμοστεί στην πράξη. Μια ομάδα Γάλλων ευρωβουλευτών έχει ήδη προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας του αμφιλεγόμενου νόμου κατά της πειρατείας στο Internet.
Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι αν κάποιος χρήστης "συλληφθεί" τρεις φορές να κατεβάζει μουσική, ταινίες ή άλλο υλικό που προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι αρχές θα έχουν το δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακοπή της σύνδεσής του στο Διαδίκτυο. Οι ευρωβουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος υποστηρίζουν ότι αυτή η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική, καθώς τιμωρεί τους πολίτες για υποτιθέμενα εγκλήματα, με δεδομένο ότι δε μεσολαβεί δικαστική απόφαση.
Σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, οι σοσιαλιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκαλώντας τη γαλλική κυβέρνηση για μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλέπει ότι οποιαδήποτε επέμβαση στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα προϋποθέτει δικαστική απόφαση.
Πηγή: Pc Magazine

Ο «διαφορετικός» εγκέφαλος χάρισε στον Αϊνστάιν τη μοναδική ευφυία του











Αθήνα: Δεκάδες μικρές διαφοροποιήσεις στην επιφάνεια του εγκεφάλου του Αϊνστάιν, οι οποίες ενδεχομένως του χάρισαν τη μοναδική ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη φυσική όπως κανένας άλλος, εντόπισε μία Αμερικανίδα παλαιοανθρωπολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα.
Η Ντιν Φολκ εντόπισε αυτές τις διαφοροποιήσεις ψάχνοντας για το «αποτύπωμα» της ευφυΐας, με χρήση τεχνικών που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ανάλυση απολιθωμάτων.
Σύμφωνα με το Βήμα, η Φολκ, διάσημη ερευνήτρια του εγκεφάλου των πρώτων ανθρώπων, και συγκεκριμένα της νευρωνικής εξέλιξής του, μελέτησε φωτογραφίες του εγκεφάλου του «πατέρα» της Θεωρίας της Σχετικότητας οι οποίες ελήφθησαν αμέσως μετά τον θάνατό του το 1955.
«Ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν είναι πραγματικά ασυνήθιστος» ανέφερε η δρ Φολκ. «Τουλάχιστον η επιφάνειά του φαίνεται διαφορετική από εκείνη των άλλων» δήλωσε, εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος εγκέφαλος παρουσίαζε ένα ασυνήθιστο μοτίβο αυλάκων κατά μήκος των βρεγματικών λοβών, οι οποίοι συνδέονται με τη μαθηματική γνώση, αλλά και την οπτική και χωρική αντίληψη.
Η έρευνα της Φολκ δεν ήταν η πρώτη που έγινε στον εγκέφαλο του Αϊνστάιν. Ωστόσο, καμία από τις μελέτες δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το αν η ευφυΐα του Αϊνστάιν οφειλόταν στις διαφορές που εμφάνιζε στη δομή του εγκεφάλου του ή αν αυτές οι διαφορές στη δομή του εγκεφάλου ήταν απόρροια της ευφυΐας του.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η δρ Φολκ, «εύχομαι ο Αϊνστάιν να ήταν ζωντανός ώστε να μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε περισσότερα πράγματα για το πώς σκέφτεται».


Πηγη: tech.pathfinder.g