" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Βρήκαν στην Καλαβρία ελληνική μεγαλούπολη



Ενας βωμός σε σχήμα ΠΙ, μικρού μεγέθους, έκρυβε μια πολύ μεγάλη έκπληξη για τον έφορο αρχαιοτήτων Μιχάλη Πετρόπουλο και τους συνεργάτες του.

Δεκάδες πήλινοι ανάγλυφοι πίνακες του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. μαρτυρούν λατρεία και μάλιστα ισχυρή. Ενας από αυτούς τους πίνακες πιθανώς να παρουσιάζει τον Διόνυσο και να επιτρέπει μια πρώτη εξαγωγή συμπερασμάτων. Πρέπει, όμως, να συντηρηθεί πριν μελετηθεί, όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος στο «Εθνος»
Τα νέα αυτά ευρήματα δεν προέρχονται από ελληνικό έδαφος, αλλά από την ανασκαφή που ο έφορος αρχαιοτήτων Αρκαδίας διεξάγει στη Σύβαρη της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Θουρίων σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.

Ο τομέας της ελληνικής ανασκαφήςΟι ερευνητές, έχοντας πείρα από ανασκαφές στο ελληνικό έδαφος, είχαν διαπιστώσει ανασκάπτοντας στην Πελοπόννησο πως αρχαίοι οικισμοί στην Ανατολική Αχαϊα και την Αιγιάλεια έστελναν αποίκους στην Κάτω Ιταλία.

Η Σύβαρη της Καλαβρίας ήταν «η σπουδαιότερη αποικία της Ελίκης, της Βούρας και των Αιγών της Αχαϊας» και βρισκόταν στον κόλπο του Τάραντος. Είχε οικιστή τον -Ις (όπως έχει διασωθεί σε επιγραφή, λείπει το πρώτο μέρος της λέξης) από την Ελίκη.

«Κατά τις πηγές ιδρύθηκε το 720 π.Χ. ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τα οποία ονομάστηκαν Κράθις από το ομώνυμο ποτάμι των Αιγών της Αχαϊας και Σύβαρις από την ομώνυμη πηγή της Βούρας. Γρήγορα έγινε η πολυανθρωπότερη, πλουσιότερη και ισχυρότερη πόλη της περιοχής. Γι αυτό προκάλεσε τον φθόνο της άλλης μεγάλης αχαϊκής πόλης, του Κρότωνα, από τον οποίο και καταστράφηκε το 510 π.Χ. με την εκτροπή της κοίτης του ποταμού Κράθιδος».

Στον πόλεμο εναντίον του Κρότωνα η Σύβαρις συγκέντρωσε κατά τον Στράβωνα 300.000 στρατιώτες, «αριθμός, που, αν είναι σωστός, δείχνει ότι τον 6ο αι. π.Χ. ήταν η μεγαλύτερη πόλη του ελληνικού κόσμου με μοναδική πιθανή εξαίρεση την Αθήνα κατά την περίοδο της ακμής της τον 5ο αι. π.Χ.».

Στα ερείπια της Σύβαρης ιδρύθηκαν από Αθηναίους το 444 π.Χ. οι Θούριοι, «οι οποίοι χάρη ακριβώς στους ίδιους λόγους, αναπτύχθηκαν ταχύτατα».

Με τις έως τώρα έρευνες η ελληνική αποστολή έχει ξεπεράσει το ρωμαϊκό στρώμα και βρίσκεται στο στρώμα των κλασικών Θουρίων.

Πηγή: www.e-go.gr Αγγελική Κώττη akotti@pegasus.gr

Οικολογική καταστροφή η εκτροπή του Αώου




Τις σοβαρές αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων εγείρουν η σχεδιαζόμενη εκτροπή του ποταμού Αώου και η μεταφορά εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Η άντληση νερού από την περιοχή της Βάλια Κάλντα, η οποία είναι γνωστή για τη σπάνια γεωμορφολογική της σύνθεση, συνιστά -σύμφωνα με τις οργανώσεις WWF, «Καλλιστώ», Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και «Αρκτούρος»- ανατροπή των κανόνων της φύσης και της λογικής.

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για μια τεράστια οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου και αποτελεί παράνομη ενέργεια, αφού στο Εθνικό Πάρκο, το οποίο ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών, απαγορεύονται η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του νερού και η διάνοιξη οδού.

Οπως επισημαίνει η WWF, η άντληση 70 εκατομμυρίων κ.μ. νερού κατ έτος από την κοίτη του ποταμού, η επαναφορά του στη λίμνη Πηγών Αώου και η εν συνεχεία διοχέτευσή του στη Λίμνη Παμβώτιδα αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων.

«Μια θετική γνωμοδότηση σημαίνει ότι ο Φορέας Διαχείρισης, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των πολύτιμων χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου, θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός καταστροφικού για την περιοχή έργου», δήλωσε ο Κώστας Τζιόβας, εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν τον σχεδιασμό ως μια «παλιά υπόθεση, με νέες παραλλαγές», καθώς αναφέρουν ότι οι απόπειρες καταλήστευσης του υδάτινου δυναμικού του Αώου κρατούν από το 1981 με διακύβευμα την αλόγιστη εκμετάλλευση νερού και την υποβάθμιση της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ Β. ΠΙΝΔΟΥ
Τον χαρακτήρα του Εθνικού Πάρκου, μεταξύ άλλων, συνθέτουν:

1.700 είδη χλωρίδας και υποχλωρίδας, μεταξύ των οποίων 9 τοπικά ενδημικά, 35 ελληνικά ενδημικά και 121 βαλκανικά ενδημικά είδη.
Πλούσια πανίδα με καφέ αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγιδα και πολλά είδη πουλιών.
Το φαράγγι του Βίκου. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα ασβεστολιθικά φαράγγια της Ευρώπης.
Η Βάλια Κάλντα. Με πυκνά δάση υπεραιωνόβιας μαύρης πεύκης, χαράδρες, κοιλάδες και ορμητικούς χειμάρρους.
Οι λίμνες της Φλέγκας. Θεωρούνται ξεχωριστό μνημείο της φύσης.
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, υπόλειμμα της παγετωνικής περιόδου.

Πηγή: www.e-go.gr ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ rovva@pegasus.gr

Ζωοφιλία εναντίον οικολογίας


Οσοι πιστεύουν ότι ζωοφιλία ίσον οικολογία θα πάθουν σοκ από την πρόσφατη μελέτη των αρχιτεκτόνων-οικολόγων καθηγητών Brenda και Robert Vale, του Πανεπιστημίου της Βικτόρια της Αυστραλίας.

Η επιβάρυνση του πλανήτη από τη διατήρηση ενός μεγαλόσωμου σκύλου, π.χ. ενός λυκόσκυλου, είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί η χρήση ενός μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτου όπως το Toyota Land Cruiser 4.600 κυβικών που διανύει 10.000 χιλιόμετρα ετησίως.

Ενας μεγαλόσωμος σκύλος τρώει 164 κιλά κρέας και 95 κιλά σιτηρών κάθε χρόνο! Αν υπολογίσουμε ότι χρειάζεται έκταση 43,4 τετραγωνικών μέτρων για την εκτροφή ενός κοτόπουλου, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο σκύλος χρειάζεται 8.400 τετραγωνικά μέτρα γης για το κρέας που τρώει.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό New Scientist, το ζεύγος Vale υπολογίζει την έκταση γης και την ενέργεια που καταναλώνει η εκτροφή ενός κατοικίδιου και τη συγκρίνουν με την ενέργεια που καταναλώνουν αυτοκίνητα και άλλες οικιακές συσκευές.

Η σύγκριση είναι ενδιαφέρουσα. Ενας μεγαλόσωμος σκύλος χρειάζεται 1,1 εκτάριο, ενώ το Land Cruiser είναι κάτω από το μισό, στα 0,41 του εκταρίου. Μια γάτα χρειάζεται 0,15 εκτάριο, το μισό ενός Volkswagen Golf, και δύο χάμστερ ισοδυναμούν με μια τηλεόραση πλάσματος. Ακόμη και το ταπεινό χρυσόψαρο επιβαρύνει με 0,00034 εκτάριο, όσο δηλαδή δύο κινητά τηλέφωνα.

«Πολλοί ανησυχούν για την οικολογική επιβάρυνση από τα μεγάλα αυτοκίνητα τύπου SUV, αλλά δεν προβληματίζονται από την κατοχή λυκόσκυλων. Ομως η οικολογική επιβάρυνση είναι συγκρίσιμη» λένε οι επιστήμονες. Η επιλογή του σοκαριστικού τίτλου «Φάτε τον σκύλο σας» ήταν μέρος της προσπάθειας να καταστήσουν σαφή την επιβάρυνση των κατοικίδιων ζώων στο περιβάλλον και στον πλανήτη.

Να προσθέσουμε τώρα τη δική μας απορία για το πώς συμβαδίζουν ονομασίες οργανώσεων όπως «Ζωοφιλική και Οικολογική Ενωση» με την παραπάνω μελέτη; Πάντα ήταν γνωστή η οικολογική επιβάρυνση της εκτροφής ζώων, ειδικά εκείνων που δεν προσφέρουν κανένα οικονομικά μετρήσιμο αντάλλαγμα, όπως είναι τα αστικά κατοικίδια. Η μελέτη των Vale είναι ακόμη μια απόδειξη ότι οικολογία και ζωοφιλία δεν ήταν ποτέ συνώνυμες έννοιες.

Τα αδέσποτα σκοτώνουν
Πώς αναλύεται η πολιτική της διατήρησης χιλιάδων αδέσποτων, που όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά το ανταγωνίζονται άμεσα, δηλαδή σκοτώνουν και, έμμεσα, εκτοπίζουν, άλλα είδη της πανίδας που είναι πιο χρήσιμα και πιο πολύτιμα για την βιοποικιλότητα;

Είναι γνωστή η παρατήρηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την αρνητική επίδραση των αδέσποτων σκύλων και γατών στα καταφύγια πουλιών. Οπως επίσης είναι γνωστή η ζημιά που κάνουν οι αρουραίοι στα σπάνια πουλιά, ειδικά στις βραχονησίδες. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που παρατηρείται η ζημιά. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπολογίζει ότι 100 εκατομμύρια πουλιά αλλά και μικρά θηλαστικά σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Αγγλία από τις καλοταϊσμένες σπιτόγατες.

Η μελέτη των Vale και η πρότασή τους για αντικατάσταση των κατοικίδιων με βρώσιμα ζώα, όπως κουνέλια και κοτόπουλα, βρήκε μεγάλη αντίσταση από τις τοπικές αρχές στην Αυστραλία. Οι αρχές, έχοντας κατά νου τους τοπικούς ψηφοφόρους και την αδυναμία στα αγαπημένα τους κατοικίδια, απέρριψαν τις προτάσεις των επιστημόνων.

Ας προβληματιστούν όσοι νόμιζαν ότι με την ποδηλασία, την κατοχή κατοικίδιων, άντε και με λίγη ανακύκλωση, κατοχύρωναν την οικολογική τους υπόσταση. Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και πολύ πιο επικίνδυνα. Ζωοφιλία δεν σημαίνει αυτόματα οικολογία, ούτε το αντίστροφο...

Πηγή: www.e-go.gr

Ακρίβυναν 6 στα 10 προϊόντα έως 86,5%



Ζει και βασιλεύει... η ακρίβεια, με 6 στα 10 βασικά καταναλωτικά αγαθά να έχουν ανατιμηθεί μέχρι 86,5%. Πρωταθλητές στις αυξήσεις τιμών αναδεικνύονται κρέατα, όσπρια, ρύζι, αλεύρια, κηπευτικά. Το... καλάθι της νοικοκυράς συνεχίζει να επιβαρύνεται, όπως δείχνουν τιμοληψίες σε 128 προϊόντα, που έγιναν τον μήνα Οκτώβριο σε σύγκριση με τις τιμές πέρσι. Οι οικογένειες εν μέσω κρίσης και έχοντας φορτωθεί στις... πλάτες τους τις φορολογικές επιβαρύνσεις, βλέπουν ο μόνιμος... αντίπαλος, η κερδοσκοπία, να μην παλεύεται...

Την έρευνα έκανε η διεύθυνση Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή της Νομαρχίας Πειραιά και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της από τα 128 προϊόντα τα 82 ανατιμήθηκαν, σε 42 διαπιστώθηκαν μειώσεις τιμών και σε τέσσερα οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Τρόφιμα


Οι αυξήσεις έγιναν σε τρόφιμα και είδη νοικοκυριού. Φτάνουν σε αυτήν την κατηγορία μέχρι 17,8% και συγκεκριμένα το υψηλότερο ποσοστό κατεγράφη στη μέση τιμή του ντοματοχυμού (500 γραμμ.). Κατά 11,3% ανατιμήθηκαν τα αναψυκτικά (330 ml), ενώ ακριβότερο 10,1% είναι το ρύζι γλασέ (1 κ.). Αλλη μία κατηγορία ρυζιού τύπου Μπαρμπα-Μπεν έχει τιμή 9,4% υψηλότερη από πέρυσι. Αλλά και το τσάι (10 τεμ.) ανατιμήθηκε κατά 9,5%. Από τα όσπρια τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής έχουν οι ψιλές φακές (500 γραμμ.) 8,3%. Το αλεύρι ακρίβυνε 7,1%.

Η μέση τιμή στα υγρά πιάτα αυξήθηκε από πέρυσι 6,9%.

Στα οπωροκηπευτικά σύμφωνα με τις τιμοληψίες από 11 είδη τρία έχουν ανατιμήσεις. Τα εγχώρια κρεμμύδια (86,5%), το ντόπιο μπρόκολο (51,5%) και οι πατάτες (2,8%). Σε οκτώ οι τιμές είναι μειωμένες από -12,3% έως -39,5%. Είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι εισαγόμενες πατάτες, τα αγγουράκια και το μαρούλι.

Κρέατα
Αυξήσεις τιμών έγιναν και στα κρέατα. Οι τιμοληψίες δείχνουν να έχει ανέβει 15,3% η μέση τιμή στο εισαγόμενο μοσχάρι. Επίσης κατά 11,8% ακριβότερα πωλείται η μοσχαρίσια μπριζόλα, ενώ ανατιμήσεις 7,8% έγιναν στο ντόπιο αρνάκι και 6,4% στο κατσικάκι. Μειώθηκε κατά -4,7% η τιμή στο χοιρινό μπούτι.

Ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας με δηλώσεις του τονίζει ότι «η καταπολέμηση της ακρίβειας είναι μονόδρομος και στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται υψηλός συντονισμός και συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον έλεγχο της αγοράς».

Ταυτόχρονα ο κ. Μίχας ζητά αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις προκειμένου να επανέλθει η ποινικοποίησή τους.

Πηγή: www.e-go.gr - Χάρης Αναγνωστόπουλος - Χρήστος Κολώνας

Η Emma Shapplin στο Μέγαρο!




Ρομαντική, μυστηριώδης και φλογερή συνδυάζει την ένταση και την συναισθηματική φόρτιση της όπερας με τον αισθησιασμό και την αμεσότητα της ποπ μουσικής. Η Emma Shapplin θα δώσει μια εφ’όλης της ύλης συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010.

Μια φωνή που αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η μουσική δεν εντάσσεται σε κατηγορίες, δεν υπακούει σε κανόνες και κομφορμισμούς. Μετά την τεράστια επιτυχία του «Spente le stelle» αλλά και τις απίστευτες πωλήσεις του δίσκου «Carmine Meo» που έχει φτάσει στο ρεκόρ των 1.500.000 αντιτύπων, δηλώνει και πάλι έτοιμη να μας καταπλήξει. Το πρόσφατο δισκογραφικό εγχείρημα «Etterna» δεν παρουσιάζει τόσο μια ντίβα της όπερας ή ένα ποπ είδωλο, αλλά μια οραματίστρια καλλιτέχνιδα της οποίας η μουσική αναδύεται από τα βάθη της ψυχής της...

Η Emma Shapplin γεννήθηκε στο Παρίσι το 1974. Σαν παιδί δεν είχε δώσει κανένα δείγμα ότι θα ακολουθήσει καριέρα τραγουδίστριας. Ήταν τόσο ντροπαλή που «δεν άνοιγε καν το στόμα της, πόσο μάλλον για να τραγουδήσει». Όλα άλλαξαν, όταν σε ηλικία 11 χρόνων άκουσε το «Queen Of The Night» από τον Μαγικό Αυλό. Αυτή η πρώτη της επαφή με την όπερα ήταν για την μικρή Emma μια συγκλονιστική εμπειρία. Ήταν η στιγμή που αποφάσισε ότι αυτό που θέλει να κάνει είναι να τραγουδάει. «Αυτή η μουσική άγγιξε την ψυχή μου», εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα.

Σε ηλικία 14 χρόνων γνώρισε μια ηλικιωμένη δασκάλα μουσικής και άρχισε να παίρνει τα πρώτα μαθήματα τραγουδιού. Ήταν μια πολύ ευτυχισμένη περίοδος για τη νεαρή Emma, η οποία αισθανόταν ότι είχε βρει τον σκοπό της στη ζωή. Ωστόσο, οι γονείς της προτιμούσαν να δουν την κόρη τους να ακολουθεί ένα πιο «σίγουρο» επάγγελμα και την πίεσαν να σταματήσει τα μαθήματα τραγουδιού και ν' αφοσιωθεί στο σχολείο.

Η ανάγκη της να τραγουδά εξακολουθούσε όμως να είναι έντονη, κι έτσι η Emma βρήκε διέξοδο τραγουδώντας σε ένα heavy metal συγκρότημα που έφτιαξαν κάποιοι συμμαθητές της. Παρόλο που είχε την ευκαιρία να κάνει αυτό που αγαπούσε (να τραγουδάει) καταλάβαινε ότι αυτό δεν ήταν το στυλ που της ταιριάζει και μετά από δυο χρόνια στο συγκρότημα είχε αρχίσει να της λείπει η όπερα. Έτσι, επέστρεψε στα μαθήματα κλασικού τραγουδιού.

Λίγο αργότερα γνώρισε τον γάλλο συνθέτη Jean Patrick Capdvielle και με το θράσος του νεαρού της ηλικίας της του ζήτησε να της γράψει ένα album! Ο Capdvielle διέκρινε το ταλέντο της και δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί της. Κάπως έτσι προέκυψε το πρώτο της album, «Carmine Meo» που κυκλοφόρησε το 1997 και εκτόξευσε την Emma στην κορυφή.

Ο δεύτερος δίσκος της ακολούθησε τέσσερα χρόνια αργότερα, έχει τίτλο «Etterna» και τα περισσότερα τραγούδια του τα έχει γράψει η ίδια. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μελωδικό album, με μια μουσική που μοιάζει να έρχεται μέσα από ένα παράθυρο με θέα τη θάλασσα. Το υγρό στοιχείο, άλλωστε, γοητεύει πολύ την Shapplin.

«Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να υπάρχει νερό τριγύρω», εξηγεί. «Το χρειάζομαι». Από αυτόν τον δίσκο, το τραγούδι «La Notte Etterna» ξεχώρισε αμέσως και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό. «Είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψα», λέει η Shapplin και συμπληρώνει πως πρόκειται για ένα κομμάτι που κρύβει μέσα του την ελπίδα, «η οποία νομίζω πως δεν βρίσκεται στους στίχους του, αλλά στη μελωδία».

Πηγή: www.e-go.gr



Από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών τα Ελληνόπουλα σερφάρουν στο Ιντερνετ αναζητώντας τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το σεξ και «τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει», τονίζει ο ουρολόγος - ανδρολόγος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας μιλάει στην «Espresso» για το «σύγχρονο οίκο ανοχής», όπως χαρακτηρίζει το Διαδίκτυο, και συμβουλεύει τους γονείς «να πουν τα πράγματα με το όνομά τους».

«Σχεδόν το 90% των εφήβων κάτω των 16 ετών έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ. Οπως αντιλαμβάνεστε, η περιέργεια της εφηβείας τούς οδηγεί σε sex sites», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, δίνοντας παράλληλα συγκεκριμένα στοιχεία για τις διαδικτυακές αναζητήσεις των αγοριών ηλικίας 12 ετών, που φοιτούν δηλαδή στην Α΄ Γυμνασίου. Οπως αποκαλύπτει, το 71% των παιδιών αυτών χρησιμοποιεί το Ιντερνετ ως κύριο μέσο πληροφόρησης για σεξουαλικά θέματα, ενώ το 50% έχει επισκεφτεί ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου. Από την άλλη, το 75% των γονέων δεν γνωρίζει γι’ αυτές τις διαδικτυακές διαδρομές των παιδιών του.

Στην ερώτηση αν αυτή η συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων δείχνει έλλειμμα ενημέρωσης, ο γιατρός απαντά κατηγορηματικά ότι το Διαδίκτυο είναι το μέσο που μαθαίνουν για το σεξ και «τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει», αφού η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους. «Το Ιντερνετ είναι το νέο πορνείο. Παλιά αγοράζανε περιοδικά παράνομα ή πηγαίνανε σε οίκους ανοχής, σήμερα μπορούν εύκολα να βρουν τα πάντα μέσω του υπολογιστή», τονίζει.

Και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν; «Οι κίνδυνοι θα φανούν όταν πια μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά, γιατί τώρα είναι πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς τι δημιουργείται στον ψυχικό και πνευματικό τους κόσμο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης. Απευθυνόμενος στους γονείς ο πρόεδρος της ΕΜΑΣ τονίζει ότι η απαγόρευση δεν είναι η λύση, διότι «όσο απαγορεύεις κάτι τόσο πιο προκλητικό το κάνεις». Εκείνο που τους συμβουλεύει είναι «να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, να αντιληφθούν ότι έχουν σεξουαλικά πληροφορημένα παιδιά -με καλές και κακές πληροφορίες- και να τους δώσουν μια σωστή διάσταση με βάση τη δική τους εμπειρία και λογική».

Πηγή: http://lydialithos.blogspot.com