" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης


Έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία και αλλεπάλληλες επεμβάσεις, απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Κακουνάκης.

Ο Νίκος Κακαουνάκης είχε υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πολύποδα στο έντερο, έπειτα από την οποία όμως παρουσιάστηκαν επιπλοκές.

Στη συνέχεια διακομίστηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου νοσηλευόταν στην εντατική. Εκεί κατέληξε την Τετάρτη λίγο μετά τις 21.00.

Στην αρχή της δημοσιογραφικής του καριέρας, ο Νίκος Κακαουνάκης εργάστηκε επί χρόνια στις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την έντυπη δημοσιογραφία ως εκδότης, με την εφημερίδα «Στο Καρφί».

Newsroom ΔΟΛ

Έρευνα για τις περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης


Ένας τηλεφωνικός κατάλογος της Κωνσταντινούπολης του 1955 αποτελεί το “κλειδί” για την έναρξη της εκστρατείας διεκδικήσεων ακινήτων των Ελλήνων της Πόλης.
Ήδη τα στοιχεία του καταλόγου αυτού σταχυολογούνται, προκειμένου να εντοπιστούν ελληνικά ακίνητα που κατασχέθηκαν και πουλήθηκαν από το τουρκικό κράτος.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Φωκά, με την οποία δικαίωσε δύο αδέρφια στη διεκδίκηση της περιουσίας της αδερφής τους, αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, άνοιξε το δρόμο για να κινηθούν παρόμοιες διαδικασίες για διεκδικήσεις Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έχασαν τις περιουσίες τους και οι οποίες υπολογίζονται σε συνολικά 12.000 ακίνητα. “Δεχόμαστε τηλεφωνήματα απ’ όλον τον κόσμο. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αλλά η δουλειά έχει πολύ δρόμο”, υποστήριξε μιλώντας στη “ΜτΚ” ο συνήγορος των αδελφών Φωκά Δημήτρης Γκελντής, ο οποίος επί οκτώ χρόνια εξάντλησε όλες τις δικαστικές διαδικασίες στα τουρκικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, μέχρι τη δικαίωση των δύο αδερφών.
Ο κ. Γκελντής πριν λίγες ημέρες επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη, κρατώντας τον συγκεκριμένο τηλεφωνικό κατάλογο στα χέρια του. “Είναι μια καλή αρχή”, είπε υπογραμμίζοντας πως στον κατάλογο αυτόν υπάρχουν 300.000 ελληνικά ονόματα και οι δρόμοι όπου έμεναν την περίοδο εκείνη, πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 και το πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης. “Ένα πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι δρόμοι έχουν αλλάξει ονομασίες, ωστόσο θα το ξεπεράσουμε με τις μαρτυρίες που υπάρχουν για τα παλιά ονόματά τους”, επισήμανε.
Ο κ. Γκελντής στην επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε με τον οικουμενικό πατριάρχη, με τον οποίο συζήτησε το θέμα, αλλά και με τον έλληνα πρέσβη. Παράλληλα είχε επαφές με τον τούρκο συνάδελφό του Οκάν Χεμσινλίογλου, με τον οποίο συνεργάστηκαν για τη θετική έκβαση της υπόθεσης Φωκά. “Το πρόβλημα είναι πως οι τουρκικές υπηρεσίες απαγορεύουν ακόμη και σε Τούρκους να κάνουν έρευνες σε κτηματολόγια και υποθηκοφυλακεία όταν αφορούν τις ελληνικές περιουσίες”, τόνισε.
ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Η έρευνα που ξεκίνησε αφορά τα 12.000 ακίνητα που αποτελούν τις περιουσίες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες χάθηκαν μετά το 1955. Η πρώτη κατεύθυνση αφορά τα ακίνητα που παραμένουν ως έχουν και είναι εγκαταλειμμένα χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί, ακολουθούν τα ακίνητα που έχουν πουληθεί σε τρίτους και αυτά που αξιοποιήθηκαν από το τουρκικό κράτος, το οποίο τα διατηρεί στην ιδιοκτησία του.
Στην πρώτη κατηγορία εκτιμάται πως στην Κωνσταντινούπολη εξακολουθούν να ρημάζουν περίπου 1.000 ακίνητα που ανήκαν σε Έλληνες. “Πρέπει να αρχίσουμε απ’ αυτά, να δούμε σε ποιους ανήκουν και αν οι ιδιοκτήτες τους είναι κάποιοι απ’ αυτούς που έχουν επικοινωνήσει ήδη μαζί μας”, σημείωσε ο κ. Γκελντής. “Το ζήτημα όμως είναι να συμβάλει σ’ αυτό το έργο η ελληνική πολιτεία. Τα ακίνητα αυτά είναι ετοιμόρροπα και ακόμη και αν ζουν οι ιδιοκτήτες τους και θέλουν να τα διατηρήσουν, πού θα βρουν τόσα χρήματα;”, συμπλήρωσε.
Στη δεύτερη κατηγορία ο σχεδιασμός είναι να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από το τουρκικό κράτος, που έχει πουλήσει τα ακίνητα σε τρίτους, καθώς η ανάκτησή τους από τους έλληνες ιδιοκτήτες θεωρείται αδύνατη. Η ανάκτηση όμως εκτιμάται πως είναι εφικτή για τα ακίνητα που διατηρεί το τουρκικό κράτος και χρησιμοποιεί για διάφορες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις πρόχειρες καταγραφές ο αριθμός αυτών των ακινήτων είναι μεγάλος.
Παράλληλη εργασία συγκέντρωσης ενδιαφερομένων έχουν ξεκινήσει και οι εν Ελλάδι σύλλογοι Κωνσταντινουπολιτών, ειδικά μετά την έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ήδη έχουν εντοπιστεί μέλη τους που έχασαν τις περιουσίες τους και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι επίσημες διαδικασίες διεκδικήσεων.
Η υπόθεση Φωκά-Πιστικά
Η διεκδίκηση της περιουσίας της Πολυξένης Φωκά-Πιστικά από το τουρκικό κράτος ξεκίνησε μετά τον θάνατό της, τον Απρίλιο του 2000, από τους δύο αδελφούς της, που ζουν στην Ελλάδα και οι οποίοι έμειναν μοναδικοί της κληρονόμοι. Η γυναίκα βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε παιδική ηλικία, όταν υιοθετήθηκε από το ζεύγος Πιστικά. Μετά τον θάνατο των θετών της γονιών στην Πόλη κληρονόμησε την κινητή και ακίνητη περιουσία τους. Η ίδια επικοινώνησε πρώτη φορά με τον έναν αδελφό της όταν βρέθηκε στο ελληνικό γηροκομείο του Πέραν και ζήτησε βοήθεια. Μέχρι την ώρα που ζούσαν οι θετοί της γονείς δεν απαντούσε στις επιστολές των αδελφών της, επειδή της το απαγόρευαν.
Τα τουρκικά δικαστήρια κάνοντας χρήση μυστικών διαταγμάτων του 1964, τα οποία ανέφεραν πως “η αρχή της αμοιβαιότητας δεν εφαρμόζεται με την Ελλάδα”, απέρριψαν τις αιτήσεις των δύο αδελφών, παρότι προηγουμένως τους απέδωσαν την κινητή περιουσία της αδελφής τους. Οι αδελφοί Φωκά προσέφυγαν το 2002 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο τον Σεπτέμβριο με απόφασή του απέρριψε τους ισχυρισμούς του τουρκικού κράτους και δέχθηκε ότι η δήμευση της περιουσίας αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με τις ψήφους και των επτά δικαστών της σύνθεσης, μεταξύ των οποίων και μία Τουρκάλα.
Στην προσφυγή τους οι αδελφοί Φωκά διεκδικούν ποσό που φτάνει τα 19,1 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αποτελούν την αξία της ακίνητης περιουσίας, τα διαφυγόντα κέρδη των προηγούμενων χρόνων και την ηθική βλάβη τους. Με την απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλεί το τουρκικό δημόσιο να τακτοποιήσει οικονομικά την υπόθεση μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να ορίσει το ίδιο το δικαστήριο αποζημίωση που αναλογεί για τους κληρονόμους.

Βαλανιδιά 13.000 ετών ο πιο ηλικιωμένος ζωντανός οργανισμός πάνω στη Γη


Όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βαλανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη.
Το δέντρο-μαθουσάλας, που ανήκει στο είδος Quercus palmeria, βρίσκεται κάπου στους ανεμοδαρμένους λόφους Τζουρούπα της νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και η ανακάλυψή της ηλικίας του έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή Τζέφρι Ρος-Ιμπάρα, ενώ η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "PloS ONE", σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δέντρο κατάφερε να επιβιώσει από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας, παγωνιάς και καταιγίδων, ανανεώνοντας επανειλημμένα τον εαυτό του. Κανονικά, το συγκεκριμένο είδος βαλανιδιάς ζει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε πιο υγρό και ψυχρό κλίμα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το δέντρο βρίσκεται σε μικρό υψόμετρο, ζώντας σε ξηρές κλιματικές συνθήκες, ανάμεσα σε γρανιτένιους βράχους, υπό τις συνεχείς ριπές του ανέμου, πολύ κοντά στις τελευταίες αυλές κάποιου κοντινού προαστίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή ήταν, άλλωστε, που τράβηξε το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν το δέντρο και έτσι, έκπληκτοι, ανακάλυψαν την ηλικία του.
Οι επιστήμονες επίσης παραξενεύτηκαν από το ότι το δέντρο έχει πλέον μετατραπεί σε μια εκτεταμένη "κοινότητα" ψηλών και μπλεγμένων θάμνων (με συνολική έκταση περίπου 21,5 τετραγωνικών μέτρων) που δεν παράγουν γόνιμα βαλανίδια. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μέσω ανάλυσης DNA ότι όλο αυτό το θαμνώδες σύμπλεγμα-αποικία προερχόταν από ένα και μοναδικό "μητρικό" δέντρο.
Η μελέτη των δακτυλίων του δέντρου αποκάλυψε ότι μεγαλώνει με τρομερά αργό ρυθμό, περίπου ένα εικοστό της ίντσας (δηλαδή γύρω στα 1,3 χιλιοστά) κάθε χρόνο. Με βάση αυτόν τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμάται ότι χρειάστηκαν πάνω από 13.000 χρόνια για να φτάσει στο σημερινό μέγεθος. Και κάθε άλλο παρά φαίνεται διατεθειμένο να πεθάνει!

Κόπηκε η ημιαργία της παραμονής σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες


Χωρίς ημιαργία θα λειτουργήσουν πολλές δημόσιες υπηρεσίες την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση , κόβεται η ημιαργία της 31ης Δεκεμβρίου για τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία διαδικασιών αρμοδιότητάς τους (πληρωμές, υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών) την τελευταία ημέρα του έτους.Οι εν λόγω δημόσιες υπηρεσίες υποχρεούνται να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία θα ενημερώνουν το κοινό ότι κατά την παραμονή του νέου έτους θα είναι ανοιχτές για τις συγκεκριμένες συναλλαγές μέχρι τις 15:00.

reporter.gr

H πραγματικότητα περνάει την φαντασία

Μερική έκλειψη προγραμματίζει η Σελήνη για το ρεβεγιόν


Λίγες ώρες πριν από τη λήξη του 2008 το βράδυ της Πέμπτης, η πανσέληνος θα βυθιστεί στη σκιά της Γης σε μια μερική έκλειψη που θα γίνει ορατή και στην Ευρώπη.

Το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου το φεγγάρι θα εμφανιστεί στα βορειοανατολικά του ορίζοντα, περίπου την ώρα που ο Ήλιος θα δύει στα νοτιοδυτικά.

Γύρω στις 18.30, ο δίσκος της Σελήνης θα αρχίσει να εισέρχεται στην παρασκιά της Γης και λίγο πριν τις 20.00 θα έχει περάσει στην σκοτεινότερη κυρίως σκιά.

Το φαινόμενο θα κορυφωθεί περίπου μισή ώρα αργότερα και κάθε ίχνος σκιάς θα έχει εξαφανιστεί από το πρόσωπο της πανσελήνου γύρω στις 10.30.

Η έκλειψη θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, όχι όμως και από την Αμερική.

Newsroom ΔΟΛ

Πειραματικό αντίσωμα εντοπίζει και καταστρέφει τον καρκίνο του προστάτη


Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα αντίσωμα που καταστρέφει τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη ακόμα κι αν έχουν δημιουργήσει μεταστάσεις.

Το αντίσωμα F77 «προκάλεσε τον άμεσο κυτταρικό θάνατο των κυττάρων καρκίνου του προστάτη [...] και ουσιαστικά εμπόδισε την έκφυση των όγκων» γράφουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Science.

Όταν χορηγήθηκε με ένεση σε ποντίκια, το μόριο άφησε άθικτους τους υγιείς ιστούς και συνδέθηκε ειδικά με τα κύτταρα καρκίνου του προστάτη, είτε αυτά βρίσκονταν στον ίδιο τον προστάτη (στο 97% των περιπτώσεων) είτε είχαν μεταναστεύσει και είχαν δημιουργήσει όγκους σε άλλα σημεία (85% των περιπτώσεων).

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αναφέρει το AFP, ήταν η ικανότητα του F77 να αναγνωρίζει ακόμα και τα καρκινικά κύτταρα που δεν εξαρτώνται από την τεστοστερόνη για να αναπτυχθούν -τα περιστατικά αυτά δύσκολα αντιμετωπίζονται σήμερα, ειδικά αν δημιουργήσουν μεταστάσεις στα οστά.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη είναι σήμερα 34%. Και ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός στους άνδρες.

Το πειραματικό αντίσωμα «είναι υποσχόμενο όσον αφορά το δυναμικό του στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ειδικά του καρκίνου του προστάτη που δεν εξαρτάται από τα ανδρογόνα» γράφουν οι ερευνητές.

Newsroom ΔΟΛ

Πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας αναγνώρισε ο Γιώργος Παπανδρέου


Μετά τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τα υπέρογκα, σε πολλές περιπτώσεις, τέλη κυκλοφορίας και τη συρροή πολιτών στις Εφορίες για κατάθεση πινακίδων, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα αλλάξει από του χρόνου.

Μιλώντας την Τρίτη το μεσημέρι με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου o Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε το πρόβλημα στην έλλειψη επαρκούς χρόνου διαβούλευσης, για να εντοπιστούν όσοι αδικούνται και τόνισε ότι όλη αυτή η διόρθωση που θα υπάρξει θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες.

«Είμαστε κυβέρνηση που ακούει και αν χρειαστεί, αναθεωρεί τα λάθη της. Είναι σε γνώση μας οι αδικίες, το οικονομικό επιτελείο τις έχει κατά νου και θα τις διορθώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συμψηφισμός με τα τέλη του 2011, να διορθωθούν δηλαδή αναδρομικά οι αδικίες.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών έδινε παράταση για την πληρωμή των τελών μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα εξόφλησης όχι μόνο στις εφορίες, αλλά και μέσω τραπεζών και ΕΛΤΑ.

Με τις νέες ρυθμίσεις για τα τέλη κυκλοφορίας σημαντικές επιβαρύνσεις προκύπτουν σε όσους διαθέτουν οχήματα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά καθώς και παλαιά οχήματα άνω των 1.358 κυβικών εκατοστών.

Για να απαλλαγούν από τα νέα, τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας, χιλιάδες κάτοχοι ΙΧ συρρέουν τις τελευταίες ημέρες στο γκισέ της Εφορίας σχηματίζοντας ουρές για να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.

Πρόκειται κυρίως για κατόχους αυτοκινήτων δεκαετίας και άνω, χαμηλών κυρίως εισοδημάτων, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να τα πουλήσουν, αφού τα χρήματα που θα εισπράξουν είναι ελάχιστα, ούτε τα νέα τέλη αντέχουν να πληρώσουν.

Σε πολλές εφορίες ο αριθμός κατάθεσης πινακίδων έχει αυξηθεί στο διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που η αύξηση αγγίζει και το 200%, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, «βραχυκύκλωμα» στις Υπηρεσίες.

Δηλώσεις εφ' όλης της ύλης

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα γίνει δεκτό από την ΕΕ και δήλωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Παράλληλα, ζήτησε να «αποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις» εντός της κυβέρνησης και τυχόν διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη φάση διαμόρφωσης της κυβερνητικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα σκεφτόταν μία απογραφή, από κοινού με τη ΝΔ, χαρακτήρισε «συμπαθητική» την αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι.

Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί. Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα, είπε.

Για τον εκλογικό νόμο, και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος, ξεκαθάρισε όμως ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον «Καπποδίστρια 2».

Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

Επίσης ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ