" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Μικρές Συμβουλές μεγάλη Αξία.


Μικρές Συμβουλές μεγάλη Αξία.

1. Αλλάξτε τις λάμπες πυρακτώσεως με νέους οικονομικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Οικονομία 60-70%.

2. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό.Ο Θερμοσίφωνας αποτελεί την πιο ενεργοβόρα συσκευή του σπιτιού.

3. Αποφεύγετε να μαγειρεύετε στο γκριλ. Προτιμήστε εστίες γκαζιού.

4. Ανακυκλώστε το νερό της βροχής εύκολα με τους ειδικούς κάδους συλλογής και χρησιμοποιήστε το για πότισμα.

5. Τοποθετήστε μικρές ηλιακές κυψέλες στην βεράντα η την ταράτσα σας και τροφοδοτήστε συγκεκριμένες συσκευές η χρησιμοποιήστε την ενεργεια για φωτισμό οταν δεν εχετε μεγάλη αναγκη για πολύ φωτισμό.

6. Χρησιμοποιήστε μικρούς ηλιακούς φορτιστές του εμπορίου για να φορτίζετε το κινητό και τις μικροσυσκευές σας ανα πάσα στιγμή.

7. Αγοραστε τις ειδικές τσάντες ή κάδους συγκέντρωσης διαχωρισμού των σκουπιδιών για μεγάλη ευκολία και κίνητρο ανακύκλωσης.

8. Τα οργανικά σκουπίδια που θα περισέψουν μετατρέψτε τα σε λίπασμα οργανικό για τα λουλούδια και τον κήπο σας με τους ειδικούς κομποστοποιητές.

9. Για αγορά λίγων προιόντων χρησιμοποιήστε υφασματινες γερές τσάντες απο το σπίτι και οχι πλαστικές.

10. Προτιμήστε για την ψύξη του σπιτιού την σκίαση και κλασσικούς ανεμιστήρες χαμηλής κατανάλωσης.

11. Για την θέρμανση χαμηλώστε τον θερμοστάτη του καυστήρα κατα 10οc τουλάχιστον.

12. Αποφύγετε την μετακίνηση με αμάξι για κοντινές διαδρομές και προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

13. Ποτίστε με νερό ανακύκλωσης και χρησιμοποιήτε ποτιστήρι αντί για λάστιχο.

14. Ανακυκλώστε μπαταρίες στα ειδικά καταστήματα και μην πετάτε ενεξέλεγκτα μπάζα σε χωματερές καθώς και παλιά ογκώδη αντικείμενα.

15. Χρησιμοποιήτε για βαφή προίόντα με βάση το νερό και όχι διαλύτες.

16. Χαμηλώστε τον θερμοστάτη του ψυγείου στους -18oC για την ψύξη και στους +6oC για την συντήρηση.

17. Χρηισμοποιήτε τα οικονομικά προγράμματα πλύσης στα πλυντήρια για οικονομία στο νερό.

18. Προτιμάτε βιολογικά απορρυπαντικά με βιοδιασπώμενα συστατικά.

19. Ανακυκλώστε τα παλιά λάδια απο τηγάνισμα στα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ με εταιρείες ανακύκλωσης.

20. Μη πετάτε οργανικά σκουπίδια στους μπλέ κάδους ανακύκλωσης γιατί δυσκολεύεται την διαδικασία διαχωρισμού τους.

21. Αντικαταστήστε τα απλά πολύμπιζα σε πολύμπριζα με διακόπτη και συνδέστε τις συσκευές σε αυτά. Με το κλείσιμο του διακόπτη όλες οι συσκευές μένουν εκτός δικτύου και όχι στην ενεργοβόρα θέση αναμονής.

22. Προτιμήστε γιάλυνες συσκευασίες εμφιάλωσης για ολοκληρωτική ανακύκλωση και όχι πλαστικά.

23. Οδηγήστε το αμάξι σας με αμυντικό και όχι επιθετικό τρόπο και θα μειώσετε την κατανάλωση κατα πολύ.

24. Μοιράστε την διαδρομή για την δουλειά με συναδέλφους και συνεπώς την κατανάλωση καυσίμου.

25. Μην αγοράζετε προιόντα που δεν μπορείτε να καταναλώσετε έγκαιρα πρίν λήξουν.

26. Προτιμήστε τα προίόντα καθαρισμού, καλλωπισμού η καθαριότητας χωρίς προωθητικά αέρια αλλά με κλασσικό βαποριζατέρ ψεκασμού.

27. Μειώστε την κατανάλωση χλωρίου στο ελάχιστο για καθαρισμό και απολύμανση.

28. Ειδοποιήστε τις αρχές για παλιά εγκαταλειμένα αυτοκίνητα που αποτελούν εστίες μόλυνσης.

29. Γεμίστε την ταράτσα σας η την βεράντα με ανθεκτικά στην ζέστη φυτά και κάντε μια ασπίδα ενάντια στο φενόμενο της θερμονησίδας στην πόλη.

30. Μην περιμένετε να κάνουν κάτι οι άλλοι ή το κράτος για την ανακύκλωση. όλα ξεκινούν απο εσάς και εσείς θα δημιουργήσετε οικολογική συνήδειση στις επόμενες γενιές.

27 με 31 Μαΐου, στην Τεχνόπολις, Γκάζι.


Το ετήσιο ραντεβού με την τζαζ μουσική δίνουν και φέτος οι Αθηναίοι στην «Τεχνόπολις».
Στο 9ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ που διοργανώνει η «Τεχνόπολις» (Προαύλειος χώρος, Πειραιώς 100 Γκάζι) θα «παρελάσουν» από την σκηνή 14 από τα πλέον σημαντικά συγκροτήματα του είδους από ισάριθμες χώρες της Ευρώπης.
Φέτος αναμένεται να επισκευτούν περισσότεροι από 45.000 Αθηναίοι και Αθηναίες το πενθήμερο αυτό ραντεβού με την Τζαζ».
Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα δοθούν από τρεις συναυλίες την ημέρα, η ώρα έναρξης των οποίων έχει καθοριστεί για τις 21.00 και η διάρκεια τους θα ολοκληρώνεται έως τα μεσάνυκτα. Όπως κάθε χρόνο την πρώτη ημέρα η «Big Band» του Δήμου Αθηναίων θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Τετάρτη 27.05

21.00 Grand opening από την «Big Band» του Δήμου Αθηναίων
22.00 Benni Chawes (Δανία)
23.00 Ángela Tröndle & Mosaik (Αυστρία)

Πέμπτη 28.05

21.00 Nordic Sounds (Εσθονία)
22.00 Teun Verbruggen "Warped Dreamer" (Βέλγιο)
23.00 Γιάννης Κασσέτας & the funk wizards (Ελλάδα)

Παρασκευή 29.05

21.00 Jerez-Texas (Ισπανία)
22.00 Wired Paradise (Ολλανδία)
23.00 Marco di Gennaro & Luca Velotti Duo (Ιταλία)

Σάββατο 30.05

21.00 Kaisa Kulmala-Trio (Φινλανδία)
22.00 Miriam Bayle Band (Τσεχία)
23.00 Maria João Quartet (Πορτογαλία)

Κυριακή 31.05

21.00 The David Kollar Band (Σλοβακία)
22.00 Maxime Bender Group (Λουξεμβούργο)
23.00 Aved-Fenyvesi Quartet (Ουγγαρία)

1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος Νέου Ψυχικού'


Στο Οικολογικό Πάρκο του Νέου Ψυχικού-πίσω από το Πεντάγωνο,
αρχίζει τη Παρασκευή 29 Μαΐου το απόγευμα το 3ήμερο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος του Δήμου Νέου Ψυχικού.


Και τις 3 μέρες ( Παρασκευή 29, Σάββατο 30, Κυριακή 31 Μαΐου) το Φεστιβάλ θα έχει ώρα έναρξης στις 5 το απόγευμα, και θα τελειώνει γύρω στις 10 το βράδι, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νέου Ψυχικού, που το διοργανώνει έχει σαν κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από δράσεις και προγράμματα που εφαρμόζει και υλοποιεί.


Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ξεκινάει με χορηγούς επικοινωνίας τα 3 τηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ- ET1, NET, ET3-, τα μουσικά ραδιόφωνα KOSMOS RADIO και ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, τις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και City Press, τη free press εφημερίδα ATHENS VOICE, και τo οικολογικό περιοδικό GO NATURAL.

Συμμετέχουν δε οι ΜΚΟ : ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΑΦΗΣ, ECOWEEK , ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που θα παρουσιάσουν στο κοινό το πλούσιο και μοναδικό έργο τους στο τομέα του Περιβάλλοντος.
Επίσης στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν βιολογικά προϊόντα μαστίχας ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ, ενώ ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ θα παρουσιάσει μακέτες μοντελισμού τρένων ( το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετά το ποδήλατο !!!)

ΕΕ: Απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων φώκιας


Την απόφαση να "κλείσει" τις αγορές της στην εισαγωγή προϊόντων φώκιας, πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση με μία ψήφο-διαμαρτυρία του Ευρωκοινοβουλίου κατά του κυνηγιού του ζώου αυτού που κρίνεται εξαιρετικά "βάρβαρο". Η απόφαση λήφθηκε την παραμονή της συνόδου μεταξύ της ΕΕ και Καναδά, βασικού εξαγωγέα των προϊόντων αυτών που ήδη απείλησε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.



"Ο όγκος οικονομικών συναλλαγών μεταξύ Καναδά και ΕΕ ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ και μόλις τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν στο εμπόριο προϊόντων φώκιας", υπογράμμισε η βρετανίδα ευρωβουλευτής Αρλίν Μακάρθι, αναγνωρίζοντας βεβαίως "ότι το μέτρο θα έχει κάποια οικονομική επίπτωση στον Καναδά, αλλά δεν θα πρέπει να έχει συνέπειες στις σχέσεις ΕΕ-Καναδά".

Το μέτρο επικροτήθηκε από μεγάλη μερίδα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και τις φιλοζωικές οργανώσεις και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ είκοσι μέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η απαγόρευση αφορά προϊόντα από δέρμα φώκιας, αλλά και το κρέας, το λίπος και τα όργανα του ζώου, καθώς επίσης και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παρουσιάζονται ως συμπληρώματα διατροφής λιπαρού οξέος Ωμέγα-3.

ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ/ΜΠΕ

Επείγουσα έκκληση για τη σωτηρία του κοινού δελφινιού στο Ιόνιο


Την άμεση λήψη διαχειριστικών μέτρων της αλιείας για την προστασία ενός από τους τελευταίους πληθυσμούς κοινού δελφινιού της Μεσογείου στην περιοχή Natura 2000 του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΥΠΕΧΩΔΕ, 10 διεθνείς και 3 ελληνικές ερευνητικές και περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, η υπεραλίευση - κυρίως από γριγρί - έχει προκαλέσει την καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος και τη δραματική μείωση του αριθμού κοινών δελφινιών από 150 σε 15 μέσα σε δέκα μόνο χρόνια


Οι οργανώσεις Alnitak Marine Research Centre, Blue World, Cetacean Alliance, CIRCE, Delphis, MOm, Morigenos, Oceana, OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Tethys Research Institute, Whale and Dolphin Conservation Society και WWF Ελλάς καλούν τα δύο αρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση της αλιείας στην περιοχή Natura που βρίσκεται ανατολικά της Λευκάδας και γύρω από το νησί Κάλαμος. Η άμεση λήψη μέτρων είναι απαραίτητη καθώς η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και των ιχθυαποθεμάτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού των κοινών δελφινιών, αλλά και του τόνου προκλήθηκε κυρίως από την εξάντληση της τροφής τους, λόγω της υπεραλίευσης. Το κοινό δελφίνι είναι ένα από τα 4 είδη δελφινιών που ζουν στη χώρα μας και ο πληθυσμός της περιοχής Natura του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου είναι ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός κοινών δελφινιών έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και θεωρείται υπό εξαφάνιση.



Κατόπιν τούτων προτείνεται:

αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1967/2006 και η πάταξη της παράνομης αλιείας

επιβολή άμεσων χρονικών περιορισμών στην αλιεία με γριγρί και μηχανότρατα πέραν της υπάρχουσας νομοθεσίας για τη συγκεκριμένη περιοχή

πλήρης απαγόρευση της βιντζότρατας από 31/05/10 όπως προβλέπεται από τον 1967/2006

υιοθέτηση πιο επιλεκτικών στατικών διχτυών από όλα τα σκάφη παράκτιας αλιείας που χρησιμοποιούν δίχτυα

λήψη μέτρων για την ερασιτεχνική αλιεία

Η λήψη μέτρων διαχείρισης αλιείας σε περιοχές Natura 2000 και η χρηματοδότηση τους είναι δυνατή στα πλαίσια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Βy Dimitris Alexopoulos

Τι πρέπει να ξέρετε για την ανακύκλωση


Ερώτηση 1.

Ένας πολίτης τι μπορεί να απορρίψει στους μπλε κάδους;

Οι πολίτες μπορούν να απορρίψουν στους μπλε κάδους όλων των ειδών τα υλικά συσκευασίας όπως:

-χάρτινες συσκευασίες (π.χ. χαρτοκιβώτια, συσκευασίες τύπου τετραπάκ , χάρτινες συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας και είδη καθαρισμού σπιτιού).

-αλουμινένιες συσκευασίες (π.χ. κουτάκια αναψυκτικών)

-γυάλινες συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού και ποτών, βαζάκια τροφίμων)

-πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού, ποτών, χυμών, πλαστικές συσκευασίες από τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας, είδη καθαρισμού σπιτιού και πλαστικές σακούλες).

-ευκοσιδηρές συσκευασίες (π.χ. κονσέρβες τροφίμων)

Επίσης στους μπλε κάδους μπορούν οι πολίτες να απορρίπτουν έντυπο χαρτί (π.χ. εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια)

Ερώτηση 2.

Τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης που θέλει να ανακυκλώσει ηλεκτρονικά είδη (πχ φαξ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ), ξύλο, αυτοκίνητα, λιπαντικά, χώμα;

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού. Οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στο 195 για να κανονιστεί ο χώρος και ο χρόνος που μπορούν να βγάλουν στο δρόμο τα εν λόγω αντικείμενα ώστε να περισυλλεχθούν από τα συνεργεία του δήμου. Μπορούν ακόμα αν θέλουν να μεταφέρουν οι ίδιοι τις συσκευές τους στο χώρο συλλογής που βρίσκεται στην Ιερά Οδό 151. Είναι σημαντικό οι συσκευές να απορρίπτονται με προσοχή ώστε να μην σπάσουν και να εμποδιστεί η διαρροή επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

Ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με τα εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης παλαιών αυτοκινήτων και οδηγεί προς ανακύκλωση τα εγκαταλελειμμένα οχήματα που περισυλλέγει. Αν κάποιοι δημότες επιθυμούν να ανακυκλώσουν το παλαιό αυτοκίνητο τους μπορούν να επικοινωνήσουν με το Δήμο Αθηναίων στη τηλεφωνική γραμμή 195. Έπειτα από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία το αυτοκίνητο θα αποσυρθεί και θα οδηγηθεί προς ανακύκλωση.

Ο Δήμος Αθηναίων συλλέγει τα λιπαντικά έλαια μόνο από τον μηχανολογικό εξοπλισμό του και τα οποία οδηγεί προς ανακύκλωση στο εγκεκριμένο σύστημα με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος.

Όσον αφορά άλλα υλικά όπως ξύλα και χώματα ο δήμος δεν έχει αναπτύξει σύστημα ανακύκλωσης των υλικών αυτών.

Πηγή: Βy Dimitris Alexopoulos

Τρεις πλανήτες για τους Έλληνες!


Σχεδόν τρεις πλανήτες χρειαζόμαστε οι Έλληνες για να διατηρήσουμε τον σημερινό τρόπο ζωής μας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που μετρά τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους.



Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης 2008», η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 148 χώρες που εξετάστηκαν όσον αφορά το οικολογικό της αποτύπωμα, έχοντας χειροτερέψει τη θέση της σε σχέση με το 2006 (τότε καταλάμβανε τη 17η θέση).

Ο μέσος Έλληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα βιολογικά παραγωγικής έκτασης (γη και νερό για να καλύψει τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα, το εθνικό μας οικολογικό αποτύπωμα είναι υπερδιπλάσιο από τον ήδη ανησυχητικό παγκόσμιο μέσο όρο (27 στρέμματα ανά κάτοικο) και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του πλανήτη (21 στρέμματα ανά κάτοικο). To γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο "ενεργειακό μας αποτύπωμα", δηλαδή στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια (ετήσια αύξηση 2,4% (1990-2004) - πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η θέση της χώρας μας και όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Με μέση ετήσια κατανάλωση 2.389 κυβικών μέτρων ανά κάτοικο, έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο "υδατικό αποτύπωμα" μετά τις ΗΠΑ και διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου (1.243 κυβικά μέτρα / έτος / κάτοικο). To μεγάλο υδατικό μας αποτύπωμα αποδίδεται στην αυξημένη χρήση νερού για τη γεωργία (87%), στις απώλειες που παρουσιάζει το απαρχαιωμένο αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο της χώρας, αλλά και στη συνολική κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων.

"Ο τρόπος ζωής μας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το οικολογικό μας όριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη στρεβλή νοοτροπία μας που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πόρων", δηλώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. «Ταυτόχρονα, η υπερκατανάλωση ενέργειας σε συνδυασμό με την εμμονή της Πολιτείας σε «βρώμικες» πηγές, όπως ο λιγνίτης, ενισχύουν διαρκώς τη δυσμενή θέση της χώρας μας», συνεχίζει ο κ. Καραβέλλας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκθεση του WWF καταδεικνύει ότι το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει διπλασιαστεί από το 1961, ξεπερνώντας την ικανότητα αναγέννησης του πλανήτη κατά 30% περίπου.

Μάλιστα, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της γης ζουν σε χώρες που είναι «οικολογικοί οφειλέτες», δηλαδή η εθνική τους κατανάλωση ξεπερνά τη βιολογική φέρουσα ικανότητα της χώρας.

Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, καθώς καταναλώνουν η κάθε μία σχεδόν το 21% της βιολογικής ικανότητας της γης. Η αύξηση αυτή του παγκόσμιου αποτυπώματος οφείλεται κυρίως στις εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης που μετρά την παγκόσμια βιοποικιλότητα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30% το διάστημα 1970-2005, με τους πληθυσμούς των χερσαίων ειδών να παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 33%, των ειδών γλυκού νερού 35%, των πουλιών 20% και των θηλαστικών 19%. Οι τραγικές απώλειες στην παγκόσμια βιοποικιλότητα οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αποψίλωση και την αλλαγή χρήσης γης στους τροπικούς, στην επίδραση των φραγμάτων και των εκτροπών ποταμών, στη μόλυνση και την υπεραλίευση των θαλασσών και φυσικά στην κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης» δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια συγκεντρώνοντας στοιχεία από σχεδόν 150 χώρες του πλανήτη. Η έκθεση του 2008 συνδυάζει τρεις δείκτες «υγείας» της Γης.

Ο πρώτος δείκτης, ο δείκτης Ζωντανού Πλανήτη (Living Planet Index of Global Biodiversity), εκτιμά την κατάσταση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, βασισμένος σε τάσεις για περισσότερους από 5000 πληθυσμούς 1686 σπονδυλωτών ειδών σε ολόκληρο τον κόσμο (θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια, ψάρια).

Ο δεύτερος δείκτης, το Οικολογικό Αποτύπωμα (Ecological Footprint), μετρά τις απαιτήσεις της ανθρωπότητας στη βιόσφαιρα, δηλαδή την έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας που είναι απαραίτητη για την κάλυψη των καθημερινών ανθρώπινων αναγκών σε ενέργεια και νερό, συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων ανά άτομο και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων του. Το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας τριπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 1961 και 2003.

Ο τρίτος δείκτης, το Υδατικό Αποτύπωμα (Water Footprint), αναφέρεται στο συνολικό όγκο νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για να παράγει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνει η ανθρωπότητα. Ο μέσος κάτοικος αυτού του πλανήτη καταναλώνει ετησίως 1.243 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που ισοδυναμεί με το νερό μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.

Πηγή: http://www.ert.gr/nature/

Netbook με ηλιακή ενέργεια


Από τον ήλιο τροφοδοτείται το netbook iUnika το οποίο ζυγίζει 700 γραμμάρια, διαθέτει βασικό επεξεργαστή 400MHz, οθόνη WVGA (800x480) και σκληρό δίσκο 64GB SSD.

Στο πάνω τμήμα υπάρχουν φωτοβολταϊκά στοιχεία για να φορτίζει όταν βρίσκεται στον ήλιο ενώ κοστίζει 160 ευρώ και θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούνιο σε ορισμένες αγορές της Ευρώπης.

Πηγή: http://new.e-go.gr/tech/ By Simos Kosmetatos

Δεν μας άρεσε...


Μάνα τοποθέτησε στο γιο της GPS συσκευή εντοπισμού
Μια μικροσκοπική GPS συσκευή εντοπισμού τοποθέτησε η 53χρονη Rachel Wilder στο πορτοφόλι του 19χρονου γιου της, Harry, όταν αυτός της ανακοίνωσε ότι θα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην Αυστραλία, την Ταϊλάνδη και την Νότιο Αφρική.

Η μητέρα τώρα γνωρίζει την ακριβή του τοποθεσία χάρη στη μικροσκοπική συσκευή ενώ η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στη μητέρα να δεχθεί SMS σε περίπτωση που ο γιος της βγει από την προκαθορισμένη πορεία.

Η γυναίκα βλέπει όλες τις κινήσεις με ακρίβεια λίγων μέτρων από το site της εταιρείας που προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες.

Ο Harry βρίσκεται από τον περασμένο Απρίλιο στην Αυστραλία ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ταϋλάνδη και από εκεί στη Νότιο Αφρική τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η συσκευή GPS που έχει μαζί του ονομάζεται Traakit, έχει 5 εκατοστά μήκος και λαμβάνει σήμα από τους δορυφόρους με αποτέλεσμα να γνωρίζει την ακριβή θέση του χρήστη στο χάρτη.

Οι γονείς του νεαρού αισθάνονται ασφάλεια που μπορούν να γνωρίζουν κάθε λεπτό που βρίσκεται ο γιο τους. Ή για την ακρίβεια, που βρίσκεται το πορτοφόλι του?.

Πηγή: http://new.e-go.gr/tech/ by Simos Kosmetatos

Είδαμε και μας άρεσε


6 σε 1 ηλιακό ρομποτάκι

Κοστίζει μόλις 15 δολάρια και μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια σειρά από gadgetάκια αυτό το μικρό χαριτωμένο ηλιακό ρομποτάκι.

Το 6 σε 1 Solar Robot Kit γίνεται, μεταξύ άλλων σκύλος ρομπότ ? καραβάκι ? κινούμενο αεροπλανάκι και ανεμιστήρας γραφείου ενώ για όλες τις παραλλαγές του τροφοδοτείται μέσω ηλίου χάρη στους ηλιακούς συλλέκτες.

Επιπλέον εξασκείστε στην «χειροτεχνία» καθώς θα πρέπει να το κατασκευάσετε μόνος σας. Και με τόσες επιλογές, θα περάσετε σίγουρα 1 δημιουργικό απόγευμα. Ή και περισσότερα?

Πηγή: http://new.e-go.gr/tech/article.asp?catid=7268&subid=2&tag=11921&pubid=2860010
by Simos Kosmetatos

ACDC - Live in Athens



Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η χθεσινή ζωντανή συναυλία των ACDC στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας.
70.000 θεατές αποθέωσαν το αγαπημένο τους συγκρότημα που τα έδωσε κυριολεκτικά όλα για να τους ευχαριστήσει. Φοβερό σκηνικό, εξαιρετικός ήχος και ένα κοινό γεμάτο παλμό να ζει μαγικές στιγμές.

Ισως η καλυτερη φετινή συναύλία ως τώρα στην Αθήνα.

Πηγή: Ευχαριστούμε τον bouri666

Είδαμε και μας άρεσε




iFrappe: Το Φραπέ για το κινητό είναι γεγονός!

To iFrappe είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή για το iPhone

Φραπέ: Ο καφές που είναι η επιτομή της Ελλάδας, παλιοί και νέοι φίλοι, στιγμές μέσα από την ζωή όλων μας. Το φραπέ είναι τρόπος ζωής.

Το iFrappe διαθέτει το μοναδικό Virtual Straw Effect που είναι μοναδικό και πρωτότυπο σε εφαρμογές drink iPhone παγκοσμίως. Πλησιάστε το στόμα σας στο μικρόφωνο (στο οποίο σημείο φαίνεται ότι τελειώνει το καλαμάκι) και με τους κατάλληλους ήχους θα δείτε την στάθμη του Φραπέ να μειώνεται.

Παρακολουθήστε το Βίντεο για να δείτε το iFrappe σε δράση.

Τελείωσε ο καφές;

Είναι η σειρά σας να φτιάξετε το φραπέ;

Βαριέστε να φτιάξετε το φραπέ;

Είναι 5 το πρωί, μετά από ξενύχτι και κάποιος στην παρέας θέλει φραπέ;

Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους που εσείς θα βρείτε το iFrappe είναι η διασκεδαστική\ λύση στο κινητό σας.

Θυμηθείτε: είναι πιο φτηνό από το φραπέ στην μέση καφετέρια!

Features

Μπορείτε να διαλέξετε πως θέλετε το φραπέ σας: Σκέτο, μέτριο ή γλυκό.

Με ή χωρίς γάλα.

Ανακατεύετε τα υλικά ακριβώς όπως σε σέικερ.

Ο καφές κινείται με φυσικότητα μέσα στο ποτήρι καθώς το iPhone μετακινείται.

Μπορείτε να κάνετε πως πίνετε το iFrappe χάρη στο Virtual Straw Effect

Όλοι οι αυθεντικοί ήχοι (υλικά που πέφτουν, ήχοι σέικερ, καλαμάκι, παγάκια στο ποτήρι).

Συνταγή Φραπέ.

Δίγλωσση εμπειρία: Ελληνικά και Αγγλικά.


Πηγή: http://www.ifrappe.com/gr/

Κάμερες ασφαλείας στις παιδικές χαρές


Κάμερες παρακολούθησης για λόγους ασφαλείας έχει αποφασίσει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση στις παιδικές χαρές και εν γένει στους παιδότοπους, όπως προβλέπεται και από το νέο θεσμικό καθεστώς που θα διέπει στο μέλλον τη λειτουργία τους. Ωστόσο η σχετική απόφαση για το αν θα ισχύσει τελικά ή όχι το μέτρο αυτό, με το οποίο συμφωνεί απολύτως και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, αναμένεται να ληφθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην οποία έχει υποβληθεί και σχετικό αίτημα.

Οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος και Ν. Κακλαμάνης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών χαρών, τάχθηκαν υπέρ της τοποθέτησης καμερών στους συγκεκριμένους χώρους, καλώντας μάλιστα την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να εγκρίνει το σχετικό αίτημα. Ο δήμαρχος Αθηναίων επέκρινε την Αρχή διότι δεν έχει ακόμη απαντήσει στο ερώτημά του, το οποίο, όπως είπε, υποβλήθηκε έπειτα από καταγγελίες για «περίεργες συμπεριφορές» σε παιδικές χαρές αλλά και για «απίστευτους βανδαλισμούς» που έχουν καταγραφεί. «Θέλω να πιστεύω ότι η απόφαση θα ανταποκρίνεται στο αυτονόητο» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην Αρχή Προστασίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «μία κάμερα δεν παρακολουθεί το παιδί αλλά το προστατεύει». Τόνισε ακόμη ότι «είναι αδιανόητο να σκεφθούμε ότι μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς προστασία» και διαβεβαίωσε ότι στην περίπτωση που η Αρχή πει «όχι» στις κάμερες, θα ληφθούν άλλα μέτρα.

Ως εναλλακτική λύση για τις 147 παιδικές χαρές της Αθήνας, ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε τη φύλαξή τους από περιφερόμενες ομάδες της Δημοτικής Αστυνομίας, ανέργους που θα προσληφθούν μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς και από την παρουσία γυμναστών του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης στους χώρους. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών χαρών που παρουσιάστηκε, θέτει προδιαγραφές ασφαλείας καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σημειώθηκαν 777 ατυχήματα μέσα σε έναν χρόνο, ενώ από τις 147 παιδικές χαρές της Αθήνας μόνο 23 τηρούν σήμερα τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ.

Ε ιδικότερα, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται πότε ένας χώρος κρίνεται κατάλληλος ώστε να δημιουργηθεί μια παιδική χαρά (π.χ. να μη γειτνιάζει με εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ή να μη βρίσκεται κοντά σε εστίες μολύνσεων κτλ.) και ορίζεται πώς πρέπει να σχεδιάζεται μια παιδική χαρά, ακολουθώντας τις αρχές του αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά, κάδοι ανακύκλωσης, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών κτλ.).

Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος έκανε γνωστό ότι για την υλοποίηση του προγράμματος της δημιουργίας παιδικών χαρών εγκρίθηκαν πιστώσεις συνολικού προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ ώστε να εκτελεσθούν 800 έργα. Προτεραιότητα θα δοθεί στα αστικά κέντρα, ενώ θα πραγματοποιηθούν ως τέσσερα έργα ανά δήμο.

Πηγή: www.tovima.gr