" ********* Kακοκαιρία αναμένουμε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις περισσσότερες περιοχές τις χώρας. Θα θυμίζει περισσότερο Νοέμβριο μήνα με χειμωνιάτικο σκηνικό.****Δύο νέοι σταθμοί του προαστιακού σιδηρόδρομου, στις περιοχές Λυκότρυπα (Κάτω Αχαρνές) και Πύργος Βασιλίσσης, τέθηκαν από σήμερα, Πέμπτη, σε λειτουργία.****Iσορροπία τρόμου στην Ουκρανία, αναπτύσουν στρατιωτικές δυνάμεις οι Ρώσσοι στα πρότυπα δράσης ανάλογα με αυτά στην Γεωργία**** Σέντρα στα γήπεδα της Super League με φόντο το ντέρμπυ των αιωνίων.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Προβλημάτων συνέχεια στις μετακινήσεις από τη σφοδρή κακοκαιρία στην Ευρώπη


Ταλαιπωρία εξακολουθούν να υφίστανται χιλιάδες επιβάτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει πολλές περιοχές. Καθηλωμένα αεροπλάνα, ακυρώσεις δρομολογίων σε τρένα και κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους συνθέτουν την εικόνα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Δεκάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες. Από την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον 52 άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι, έχουν χάσει την ζωή τους από το κρύο στην Πολωνία.


Στην Ιταλία, συνεχίζονται τα προβλήματα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει όλη την χώρα.


Στο Μιλάνο, με απόφαση του υπουργού Αμυνας Ινιάτσιο Λαρούσσα, κινητοποιήθηκαν 800 στρατιώτες, για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.

«Παράλυση» έχουν προκαλέσει ακυρώσεις δεκάδων πτήσεων της Alitalia στα δυο αεροδρόμια της πόλης, αν και εκτιμάται ότι η κατάσταση ενδέχεται να βελτιωθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Πάνω από 400 επιβάτες αναγκάσθηκαν να περάσουν την νύχτα στα δυο αεροδρόμια, σε ράντζα που εστάλησαν από την ιταλική Πολιτική Προστασία.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά η χώρα δεν έχει παραλύσει. Αν όλα αυτά συνέβαιναν πριν δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, οι συνθήκες θα ήταν πολύ πιο οριακές», δηλώνει, πάντως, ο Γκουίντο Μπερτολάζο, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.

Σε ότι αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα προβλήματα είναι επίσης έντονα. Ο Μάουρο Μορέττι, διευθύνων σύμβουλος των ιταλικών σιδηροδρόμων Trenitalia ζήτησε από τους επιβάτες να έχουν μαζί τους κουβέρτες και σάντουϊτς, για να αντιμετωπισθούν τυχόν διακοπές ηλεκτροδότησης.

Στο Τέρμινι, τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης, εκατοντάδες άτομα πέρασαν την νύχτα κοντά στις αποβάθρες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Αναφορικά με τους αυτοκινητόδρομους της βόρειας Ιταλίας, κλειστές παραμένουν αρκετές οδικές αρτηρίες έξω από την Γένοβα, την Μπολόνια και την Βενετία.

Ρεκόρ «πολικού ψύχους» σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Τεργέστης, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους μείον δεκαεπτά βαθμούς.

Το αεροδρόμιο Τέγκελ της πρωτεύουσας της Γερμανίας έκλεισε την Τρίτη, αφού το νερό της βροχής πάγωσε στους διαδρόμους κάνοντάς τους να γλιστρούν υπερβολικά πολύ για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πτήσεις προς το Τέγκελ εκτρέπονται προς το άλλο αεροδρόμιο του Βερολίνου, στο προάστιο Σένεφελντ.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης, η κυκλοφορία επαναλήφθηκε το πρωί της Τρίτης, αφού είχε διακοπεί εντελώς στη διάρκεια της νύχτας λόγω του παγετού. Οι καθυστερήσεις παραμένουν σημαντικές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου και κυμαίνονται από μία έως δύο ώρες.

Στη Βρετανία, χιονοπτώσεις προκάλεσαν την Τρίτη νέα προβλήματα σε αεροπορικές μετακινήσεις.

Όλα τα κύρια αεροδρόμια της χώρας ήταν ανοικτά, αλλά οι ακυρώσεις πτήσεων πολλαπλασιάστηκαν.

Η αεροπορική εταιρεία easyJet ακύρωσε περίπου 150 πτήσεις. Στο αεροδρόμιο του Λούτον, βόρεια του Λονδίνου, το οποίο παρέμεινε κλειστό στη διάρκεια της νύκτας αλλά επαναλειτούργησε νωρίς το πρωί, δεν πραγματοποιήθηκε καμιά αναχώρηση πριν από το μεσημέρι της Τρίτης.

Η ιρλανδική Ryanair, καθώς και η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω των χιονοπτώσεων και των θερμοκρασιών που έχουν πέσει κάτω από το μηδέν.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο επλήγη επίσης από την κακοκαιρία. Οι επιβάτες από τη νοτιοδυτική Αγγλία φθάνουν με μία ώρα καθυστέρηση στο κέντρο του Λονδίνου.

Το χιόνι απέκλεισε εξάλλου περίπου 2.000 οδηγούς αυτοκινήτων στην κομητεία του Χαμσάιρ (νότια Αγγλία).

Η λειτουργία των τρένων Eurostar επανελήφθη σταδιακά την Τρίτη από το Παρίσι, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου χιλιάδες επιβάτες, αποκλεισμένοι από τη βλάβη που προκάλεσε το Σαββατοκύριακο τη διακοπή της λειτουργίας τους, συνωστίζονταν στους σταθμούς.

Το πρώτο τρένο αναχώρησε από το Παρίσι γύρω στις 09:10 (ώρα Ελλάδας).

Η Eurostar προβλέπει τη σταδιακή αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Ωστόσο, συμβούλευσε τους επιβάτες να αναβάλουν κάθε μη απαραίτητο ταξίδι, ει δυνατόν για μετά τα Χριστούγεννα, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για εξομαλυνθούν πλήρως τα δρομολόγια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Kυκλοφόρησαν τα πρώτα δείγματα για το Τwilight Eclipse

Σαν βρεγμένη γάτα.....










Βαλκανική μουσική με ρίζες Ελληνικές, Σλάβικες και τα μυαλά στα κάγκελα...Τέλειο

Χαλκιδική | Και νέες κατολισθήσεις


Νέες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και για λόγους ασφαλείας οι αρχές έκλεισαν για άλλη μία φορά τον κεντρικό οδικό άξονα από τη Νέα Φώκαια έως την Αθυτο.

Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο 18ο χλμ. της επαρχιακής οδού Νέων Μουδανιών - Καλλιθέας, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, όπως ακριβώς συνέβη και την περασμένη εβδομάδα, ενώ χθες το μεσημέρι η κατάσταση επιδεινώθηκε και όγκοι από πέτρες και χώματα έφραξαν το οδόστρωμα.

Η Τροχαία Νέων Μουδανιών εκτρέπει την κυκλοφορία από παρακαμπτήριο δρόμο, χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία για τους οδηγούς, καθώς μικρό τμήμα του δρόμου είναι κλειστό.

Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Εργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιούν εργασίες απομάκρυνσης των φερτών υλικών από το οδόστρωμα, αλλά ο δρόμος δεν θα ανοίξει αν δεν δοθούν εγγυήσεις από τους ειδικούς για την ασφάλεια διέλευσης των οδηγών.

Αϊ-ταχυδρόμοι στη Σεούλ


Εχουμε δει τον Άγιο Βασίλη χορευτή, ακροβάτη, σκιέρ και σε χίλιες δύο άλλες εκδοχές. Αγιο Βασίλη - ταχυδρόμο δεν είχαμε δει προτού οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της Σεούλ φορέσουν τις γιορτινές τους στολές, καβαλήσουν τις μοτοσικλέτες τους και ξεκινήσουν την υπηρεσία τους μεταμφιεσμένοι.

Γιγάντια λακούβα στον Ατλαντικό ίσως είναι κρατήρας μετεωρίτη


Πορτογάλοι ωκεανογράφοι ανακάλυψαν στο βυθό έξω από τις Αζόρες μια γιγάντια λεκάνη που ίσως δημιουργήθηκε από πρόσκρουση μετεωρίτη πριν από λίγα εκατομμύρια χρόνια. Λόγω του σχήματός του, ο πιθανός κρατήρας βαφτίστηκε «Τηγανητό Αβγό».

Ο τεράστιος λάκος βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το αρχιπέλαγος των Αζορών και σε βάθος δύο χιλιομέτρων. Έχει βάθος 110 μέτρα και στο κέντρο του φέρει έναν κυκλικό λόφο ύψους 300 περίπου μέτρων, ο οποίος θυμίζει κρόκο σε αβγό μάτι.

Αυτού του είδους η κεντρική ανύψωση είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κρατήρων που δημιουργούνται από πτώσεις διαστημικών βράχων ή κομητών, καθώς το έδαφος αναπηδά αμέσως μετά το χτύπημα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κοντά στο τηγανητό αβγό, σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων, βρίσκεται ένας μικρότερος αλλά παρόμοιος σχηματισμός. «Βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Αν το Τηγανητό Αβγό είναι κρατήρας, θα μπορούσε κι αυτό να είναι κρατήρας» δήλωσε στο BBC ο Δρ Φρεντερίκο Ντίας της Ομάδας για την Επέκταση της Πορτογαλικής Υφαλοκρηπίδας.

Η Ομάδα, που έχει ως στόχο να προσδιορίσει μέχρι πού εκτείνεται πραγματικά η υφαλοκρηπίδα της Πορτογαλίας, ανακάλυψε τη λεκάνη το 2008 στη διάρκεια υδρογραφικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε με ηχοβολιστικά μηχανήματα.

Νέα αποστολή φέτος το φθινόπωρο επιβεβαίωσε την ύπαρξή του και απέκλεισε το ενδεχόμενο ηφαιστειακής προέλευσης.

Του χρόνου, η περιοχή θα ερευνηθεί εκ νέου με ρομποτικό βαθυσκάφος. «Για να είμαστε σίγουροι [ότι πρόκειται για κρατήρα], πρέπει να πάρουμε δείγματα και να δημιουργήσουμε το προφίλ των ιζηματογενών στρωμάτων προκειμένου να εξακριβώσουμε ότι υπάρχει πραγματικά μια κεντρική ανύψωση λόγω της πρόσκρουσης» ανέφερε ο Δρ Ντίας, παρουσιάζοντας την ανακάλυψη στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο.

Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κρατήρα, η πρόσκρουση που τον δημιούργησε πρέπει να ήταν σχετικά πρόσφατη -τα βασαλτικά πετρώματα του πυθμένα σε αυτό το σημείο έχουν πιθανή μέγιστη ηλικία τα 17 εκατομμύρια χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

Δεκάδες θύματα από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας στην Ευρώπη


Το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ευρώπη έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 82 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ψύχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Ντόνετσκ (ανατολικά, έντεκα θάνατοι) και στην χερσόνησο της Κριμαίας (νότια, πέντε θάνατοι) την ώρα που στην χώρα καταγράφονται σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εναέρια και την οδική κυκλοφορία.

Δεκάδες τρένα να καθηλώθηκαν και κεντρικές οδικές αρτηρίες έκλεισαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στην Πολωνία, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξαιτίας του πολικού ψύχους με θερμοκρασίες που έφθαναν τους μείον 20.

Αλλά 13 άτομα σκοτώθηκαν σε Τροχαία σε Αυστρία, Φινλανδία και Γερμανία.

Μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς και ακυρώσεις σημειώθηκαν σε πτήσεις από το αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων της Ολλανδίας, καθώς μειώθηκαν τα δρομολόγια των συμβατικών αμαξοστοιχιών και ακυρώθηκαν εκείνα της ταχείας.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο προκλήθηκε και σε αυτοκινητόδρομους, ενώ σε μεγάλες ολλανδικές πόλεις, ανάμεσά τους η Χάγη και η Ουτρέχτη, δεν λειτουργούσαν τα τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί.

Σε ορισμένες περιοχές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo Consult, να ανακοινώνει ότι τέτοια ποσότητα χιονιού έχει να πέσει στην Ολλανδία από το 1979.

Το χιόνι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες στη Γερμανία, όπου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο την Κυριακή έκλεισε για 12 ώρες εξαιτίας χιονοθύελλας, επαναλειτουργεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 με 10.000 επιβάτες καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο εξαιτίας του χθεσινού προβλήματος.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης ματαιώθηκαν περίπου 40 πτήσεις το πρωί της Δευτέρας.

Κυκλοφοριακό χάος σημειώθηκε στην κεντρική Ισπανία, κυρίως στις εισόδους προς την Μαδρίτη, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις.

Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους, ενώ η χιονόπτωση οδήγησε στο κλείσιμο δύο διαδρόμων προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, με αποτέλεσμα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας να ακυρωθούν περισσότερες από 170 πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.

Καθυστερήσεις σημειώθηκαν σε πολλές πτήσεις, ενώ ορισμένα δρομολόγια τρένων δεν πραγματοποιήθηκαν.

Παρότι η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις στη Γαλλία.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo France, εξέδωσε προειδοποίηση για τη Δευτέρα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- χιόνι και πάγο- σε 18 διαμερίσματα ή περιοχές, ανάμεσά τους το Παρίσι και τα προάστιά του.

Εκτός από τη διακοπή της λειτουργίας των τρένων Eurostar, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και τα προάστιά του επηρεάστηκαν από την απεργία των χειριστών τους, που συνεχίζεται για 12η ημέρα.

Το χιόνι επηρέασε και τις αεροπορικές μεταφορές καθώς η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν περίπου το 20% των προγραμματισμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Στην Ιταλία, έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος από τον πάγο στο οδόστρωμα, έκαναν οι αρχές του Μιλάνου, ενώ συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό